R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Το πριν και το μετά.

Άλλωστε, αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα...

Το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ βραβεύτηκε με Πούλιτζερ και η ταινία του Ντέιβιντ Ο'Σέλζνικ έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ αποσπώντας, στις 29 Φεβρουαρίου 1940, τα 10 από αυτά. Πάντως ήδη από τους διθυράμβους που είχε λάβει στην πρεμιέρα της (Ατλάντα στις 15 Δεκεμβρίου). μπορούσε κανείς να φανταστεί την πορεία της.

Ο αριθμός ρεκόρ βραβείων που σημείωσε διατηρήθηκε για 20 ολόκληρα χρόνια, ενώ το ρεκόρ υποψηφιοτήτων κατάφεραν μόνο μετά από πολύ καιρό να το ξεπεράσουν το «Όλα για την Εύα» και ο «Τιτανικός», αποσπώντας 14 υποψηφιότητες.

Όσα Παίρνει ο Άνεμος Το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» έμεινε στην ιστορία ως ένα έπος που σημάδεψε τα «χρυσά χρόνια» του Χόλυγουντ. Η έκταση και η τεχνική αρτιότητα της ταινίας αγγίζει άνετα τις σημερινές κινηματογραφικές παραγωγές. Όσο μεγάλη όμως ήταν η επιτυχία της, άλλο τόσο χρειάστηκε για να «πείσει» τους ανθρώπους της μεγάλης οθόνης να την αναλάβουν. Πολλοί επιχειρηματίες καταδίκασαν το εγχείρημα της μεταφοράς του βιβλίου στον κινηματογράφο, μέχρι που ο Σέλζνικ μετά από παρότρυνση πήρε το ρίσκο και αγόρασε τα δικαιώματα έναντι 50.000 δολαρίων ένα μήνα μετά την έκδοση του μυθιστορήματος, το 1936.

Ο παραγωγός ωστόσο, παρέμενε ανήσυχος για την ευστοχία της επένδυσής του. Για τρία ολόκληρα χρόνια άλλαξε τρεις σκηνοθέτες και άλλους τόσους σεναριογράφους, ενώ για την ανεύρεση των κατάλληλων κεντρικών ηθοποιών ασχολήθηκε ενεργά ο ίδιος, κάνοντας δυο χρόνια για να καταλήξει στις επιλογές του.

Και κάπου εδώ μπαίνει στο σκηνικό η Βίβιαν Λι, την οποία ο Σέλζνικ είχε παρακολουθήσει σε ταινίες και τη θεωρούσε υπέροχη. Παρ’ όλα αυτά, πίστευε πως η βρετανική της προφορά ερχόταν σε αντίθεση με το χαρακτήρα της Σκάρλετ Ο' Χάρα. Η Λι επέμεινε, πέρασε από ακρόαση, έπεισε τον παραγωγό πως η προφορά δε θα αποτελούσε πρόβλημα και τελικώς πήρε το ρόλο.

Όσα Παίρνει ο Άνεμος

Για τον αντρικό κεντρικό ρόλο επιλέχθηκε ο Κλαρκ Γκέιμπλ. Ο τελευταίος διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τη Βίβιαν Λι και χώρισαν πριν τη δημιουργία της ταινίας. Ενώ διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους, κατά τη διάρκεια της ταινίας αντάλλασαν καυτά φιλιά, αλλά στα παρασκήνια δεν ήθελε ο ένας να δει τον άλλο στα μάτια…

Όσα Παίρνει ο Άνεμος

Και επιτέλους η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά. Ήταν μία λαμπρή πρεμιέρα στην Ατλάντα της Τζόρτζια των ΗΠΑ, ο Κυβερνήτης της οποίας κήρυξε την ημέρα εκείνη επίσημη αργία! Από τις 15 Δεκέμβρη 1939, όταν δηλαδή έγινε η προβολή και ως τον Ιούνιο του 1940, είχαν εξαντληθεί προκαταβολικά όλα τα εισιτήρια. Μόνο περιορισμένος αριθμός θεατών αξιώθηκε να την παρακολουθήσει. Η ταινία βγήκε αμέσως στην Αγγλία και προβαλλόταν συνεχώς για 4 χρόνια.

Όσα Παίρνει ο Άνεμος

Αν και κινδύνεψε να χαρακτηριστεί ως ανάλαφρη και χτισμένη πάνω στη φόρμα της κλασικής σαπουνόπερας ταινία, το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» ξετυλίγει τους ανθρώπινους χαρακτήρες που τους επηρεάζει ο πόλεμος και τους σφραγίζει ο θάνατος. Πάθη και όνειρα μεταλλάσσονται μέσα από τις έντονες ερωτικές σχέσεις και τις σχέσεις εξουσίας. Νέοι που προσπαθούν να ωριμάσουν συναισθηματικά μέσα σε μία μάχη όπου μόνο οι σκληροί επιβιώνουν και οι ευαίσθητοι ισοπεδώνονται..

Όσα Παίρνει ο Άνεμος

Η θρυλική ατάκα της Σκάρλετ Ο’Χάρα «Άλλωστε, αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα» έμεινε στην ιστορία να ατενίζει με διαφορετικό τρόπο τη δύση ενός κόσμου που φλέγεται και σβήνει. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος και τα επακόλουθά του μένουν να παρακολουθούνται μέσα από τα μάτια των λευκών Νοτίων. Τα δεινά και οι καταστροφές που προκάλεσαν η ιδιοτέλεια, η ματαιοδοξία και η εμπάθεια των ανθρώπων, όρισαν την πορεία του τόπου και χάραξαν τις ζωές των ανθρώπων του.

Το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" ψηφίστηκε το 1989 από το People’s Choice Awards στις ΗΠΑ ως η δημοφιλέστερη ταινία όλων των εποχών με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία.