R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Βλέποντας τον 'Γίγαντα' του Johannes Nyholm

Ένα έπος για τον συνάνθρωπο

Πολλές φορές μία ταινία, ανοίγει τους ορίζοντες σου να σκεφτείς, πέρα απ΄αυτό που βλέπεις στη μεγάλη οθόνη. Δίχως υπερβολή, αποτελεί ένα μάθημα ζωής. Κάπως έτσι γνωρίσαμε έναν αληθινό γίγαντα από τη Σκανδιναβία. Σε σκηνοθεσία του Johannes Nyholm, ταξιδεύουμε στα άδυτα της ψυχής και του μυαλού ενός ανθρώπου με αναπηρία κι αποδεικνύεται περίτρανα πως η ομορφιά, η φαντασία κι η θέληση είναι τα απαραίτητα εφόδια για να φτάσει κανείς στον στόχο του. Απλό, ευαίσθητο, κοινωνικό, δίχως σύνορα κι όρια. Έπος για τον συνάνθρωπο και καμπανάκι για την κοινωνία, που ολοένα βυθίζεται γενικότερα και δεν μπορεί να σεβαστεί την διαφορετικότητα. 

single photo Η γέννηση ενός ανθρώπου είναι από τα μεγαλύτερα θαύματα της φύσης. Τι γίνεται όμως, όταν ένα θαύμα, εξελιχθεί σε δράμα; Ο Ρίκαρντ, είναι ένας αυτιστικός, παραμορφωμένος άντρας, που χωρίστηκε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από τη μητέρα του, κατά τη διάρκεια της γέννας. Έκτοτε αναζητά το μητρικό είδωλο, καθώς πατέρας δεν υπήρξε ποτέ. Η επικριτική στάση του περίγυρου, ο ρατσισμός, ("έχει τη μισή όραση από τη δική μας") που υφίσταται, δεν θα τον πτοήσουν. Ασπίδα, ένας μεσήλικας, καλός του φίλος, που φροντίζει να κοινωνικοποιηθεί ομαλά και να φτάσει μία ανάσα από την κατάκτηση του Σκανδιναβικού πρωταθλήματος πετάνκ. single photo

Ανήμερα των τριακοστών γενεθλίων του, αποφασίζει την μεγάλη επιστροφή. Όσα εμπόδια κι αν συναντήσει, ο πρωταθλητής της ζωής, θα νικήσει και θα πετύχει τον στόχο του. Και πιστέψτε με, μεγαλύτερη αξία έχει το ταξίδι, η αστείρευτη δύναμη, η αέναη προσπάθεια, παρά η "Ιθάκη". Κάπως έτσι νιώθει γεμάτος. Μπορεί κι αυτός να γιορτάσει, όπως ο κάθε άνθρωπος. Περιβάλλεται με αληθινή αγάπη και στοργή που κερδίζουν την απόρριψη και την αδικία και με αυτόν τον τρόπο οδηγείται στην εκπλήρωση του στόχου-σκοπού ζωής.

single photo

Με τη μουσική να δίνει το δικό της ηχόχρωμα, τις ζωγραφιές να καταδεικνύουν τον ψυχικό κόσμο του Ρικ. Τα τοπία να εναλλάσσονται κι έναν γίγαντα να βρυχάται πάνω από την πόλη, προστατεύοντας την ευάλωτη μορφή του πρωταγωνιστή, οδηγούμαστε στην λύτρωση, στο τέλος, που ισοδυναμεί με την λέξη σκοπός. Η εύθραυστη φιγούρα του Ρίκαρντ κέρδισε τη μάχη της ζωής κι έφτασε στην επανένωση με την μητέρα του. Σε ποιον κόσμο; Μικρή σημασία έχει.

single photo

Τα άτομα με ειδικές ικανότητες κι όχι ανάγκες είναι δίπλα μας. Μπορεί να είναι φίλοι μας, ακόμα και μέσα στην οικογένειά μας. Σημασία έχει να βρίσκουμε καθημερινά τρόπους να αισθάνονται καλύτερα, να βοηθάμε αθόρυβα, δίχως τυμπανοκρουσίες, όπως ο Ρόλαντ στην ταινία και μοναδικό "ευχαριστώ" που να περιμένουμε να είναι ένα χαμόγελό τους. Όλα αυτά είναι συνδυασμός παιδείας, ενστίκτου, αξιών κι ιδανικών, και πάνω απ΄όλα συνειδητής επιλογής. Κανείς δεν ξέρει, τι μας ξημερώνει, τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Ας είμαστε αυτοί που πρέπει σήμερα. Με μία λέξη, άνθρωποι ...κείμενο | μίλτος τόσκας
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης