R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

‘Δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα χωρίς εσένα’

Βλέποντας την ‘Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού’

Η Lacuna Inc. σου δίνει τη δυνατότητα να σβήσεις από τη μνήμη σου ένα άτομο ή ένα γεγονός, με μία απλή διαδικασία.

Εσύ κλείνεις το ραντεβού, οι άνθρωποι της εταιρείας έρχονται στο σπίτι σου, διαγράφουν τις μνήμες σου, μαζεύουν όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται με τα γεγονότα και μάλιστα στέλνουν σημειώματα στον περίγυρό σου, ενημερώνοντας τους πάντες για την πράξη σου. Με λίγα λόγια: Ξεχάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…

single photo Η Κλέμενταϊν σβήνει τον Τζόελ από τη μνήμη της, μετά από τον επώδυνο χωρισμό τους. Ο Τζόελ το μαθαίνει κι αποφασίζει να κάνει το ίδιο, χωρίς όμως να σκεφτεί τις επιπτώσεις, καθώς μαζί με τις κακές αναμνήσεις, σβήνονται και οι καλές.

Ο Τζόελ, είναι ένας λιγομίλητος άνθρωπος ήπιων τόνων, που ζει μία μουντή ζωή, ώσπου ερωτεύεται την Κλέμενταϊν. Η κοπέλα είναι περιπετειώδης, παρορμητική και παλαβιάρα, τόσο που κάθε μήνα αλλάζει χρώμα στα μαλλιά της, καλύπτοντας αποχρώσεις από πράσινο μέχρι πορτοκαλί που φωσφορίζει.

Η ιστορία της «Λιακάδας» ξεκινά από το τέλος ή καλύτερα από τη δεύτερη αρχή, όταν δηλαδή ο Τζόελ και η Κλέμενταϊν συναντιούνται ξανά, αφού έχουν ξεχάσει ο ένας τον άλλον. Με τον τρόπο αυτό, κεντρικός άξονας της ταινίας γίνεται όχι ο χωρισμός, αλλά η ανάγκη τους να είναι μαζί, παρά τα θέματά τους ως ζευγάρι.

single photo Ο Charlie Kauffman, σεναριογράφος των «Adaptation» και «Being John Malkovich», βασίζεται στην καθιερωμένη συνταγή των ρομαντικών κομεντί –ζευγάρι που γνωρίζεται, αγαπιέται, τσακώνεται, χωρίζει- για να δημιουργήσει όμως ένα ακόμη σουρεαλιστικό, πρωτότυπο σενάριο. Για να το ολοκληρώσει μάλιστα, δανείζεται τον τίτλο από το ποίημα το Alexander Pope, «Eternal Sunshine of the Spotless Mind».

Το σενάριο παίρνει ζωή μέσα από τη σκηνοθεσία του Michael Gondry, ο οποίος χειρίζεται τις εναλλαγές από το παρελθόν στο παρόν ακριβώς όπως πρέπει, αυξάνοντας και ελαττώνοντας ταχύτητα, ανάλογα με τη ροή της ιστορίας.

Την επιτυχία της ταινίας ολοκληρώνει το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ένας άλλος Jim Carrey, σε ένα σοβαρό, ώριμο ρόλο, κόντρα σε οτιδήποτε μας έχει συνηθίσει, αλλά που του ταιριάζει γάντι και μία γλυκύτατη, ρεαλιστική Kate Winslet, απαλλαγμένοι και οι δυο από περιττές υπερβολές.

single photo

Η «Αιώνια Λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» είναι μία απροσδόκητα ευαίσθητη, ρομαντική ταινία, με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, η οποία αγγίζει ακόμη και τον πιο απαιτητικό θεατή, καθώς σου δείχνει ότι όλες οι αναμνήσεις, όμορφες ή άσχημες, είναι ο πυρήνας της αγάπης.

«Ναι, μπορείς να διαγράψεις κάποιον από το μυαλό σου. Το να τον σβήσεις από την καρδιά σου, είναι άλλη ιστορία.»
Καλή Προβολή!

κείμενο | λιάνα τσαβδαρίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου