R

e

j

e

c

t

e

d

c

i

n

e

m

a

image

Dark Illusion

Ένα ελληνικό θρίλερ αξιώσεων

Πάντα μου άρεσε ο Νοέμβρης.

Λίγο που είναι ο μήνας των γενεθλίων μου... λίγο που πλησιάζουμε περισσότερο στα Χριστούγεννα...αλλά επειδή είναι και ο μήνας του φεστιβάλ κινηματογράφου. Πάντα παρακολουθούσα όσες ταινίες μπορούσα, παραγωγές από την Ευρώπη κυρίως, αλλά και από αλλού. Απέφευγα όμως, ως γνωστή κολλημένη, τις ελληνικές μέχρι να έρθει η στιγμή να διαψευστώ. Βρέθηκα λοιπόν στη πρεμιέρα – τι βρέθηκα δηλαδή, σηκωτή με πήγαν – μιας ελληνικής ταινίας που όλως παραδόξως έμελλε να μου αλλάξει τη μέχρι τότε στάση απέναντι στις ελληνικές παραγωγές.

single photo Το “Dark Illusion” όπως είναι ο τίτλος της ταινίας, χαρακτηρίζεται ως ψυχολογικό θρίλερ. Πρωταγωνιστής ο νεαρός Άλκης (Γιάννης Μαλεζάς), φωτογράφος και ένας τύπος χαμηλών ή και καθόλου τόνων. Μια προσωπικότητα μάλλον διαταραγμένη όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό απ' την αρχή σχεδόν της ταινίας. Ο Άλκης μένει στο πατρικό του σπίτι μαζί με τη μητέρα του, με την οποία φαίνεται να έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση, και τον αλκοολικό πατέρα του. Οι εντάσεις που διαδέχονται καθημερινά η μια την άλλη οδηγούν τον Άλκη σε απόγνωση και σύντομα αποφασίζει να εγκαταλείψει το σπίτι του για να βρει τον εαυτό του. Το γεγονός αυτό της μετακόμισής του σε συνδυασμό με ένα project που αναλαμβάνει να εκπονήσει με θέμα τα τροχαία δυστυχήματα, θα φέρουν στη ζωή του μια σειρά από παράξενα συμβάντα που θα τον οδηγήσουν σε ψυχολογικό αδιέξοδο. Ένα βήμα πριν την τρέλα και την ολική καταστροφή και ενώ αρχίζει και αμφισβητεί ολοένα και περισσότερα πράγματα γύρω του, ψάχνει να βρει τη λύση που θα τον οδηγήσει στην «κάθαρση».

Πρόκειται για μια ταινία με πολλή ένταση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος, το οποίο τέλος θα το χαρακτήριζες αινιγματικό ίσως και ανατρεπτικό. Ιδιαίτερη αίσθηση επίσης προκαλεί η μουσική της ταινίας, την οποία υπογράφουν οι Bjorn Αλεξανδρίδης και Μάριος Ποδάρας. Και επειδή όπως είναι γνωστό ο ήχος στα θρίλερ παίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο, νομίζω πως η μουσική «ανεβάζει» επιπλέον την ταινία.

Είναι ένα θρίλερ γυρισμένο εξ' ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη από μια ερασιτεχνική ομάδα παραγωγής ταινιών σε σκηνοθεσία Μάνου Καρυστινού και σενάριο Αναστασίας Κοζίμπα. Όλη η ταινία στήθηκε no budget. Ο σκηνοθέτης, που μετά το τέλος της ταινίας μας μίλησε για την προσπάθειά τους, δήλωσε ότι όλοι κερδίσαμε από αυτό το εγχείρημα και σίγουρα όχι οικονομικά. Για την ολοκλήρωσή της λοιπόν βοήθησαν γνωστοί και φίλοι καθώς και άνθρωποι με διάθεση να στηρίξουν νέα παιδιά. Μια τέτοια περίπτωση υπήρξε η Κατερίνα Διδασκάλου, που κρατάει στο έργο το ρόλο της μητέρας του πρωταγωνιστή, καθώς επίσης guest εμφάνιση κάνει και ο μουσικός παραγωγός Στάθης Παναγιωτόπουλος.

single photo Η ταινία στο σύνολο της είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα. Όλα, από το σενάριο, που βρέθηκε μέσω του διαγωνισμού «Γράψε Το Σενάριο», μέχρι τη μουσική και τη σκηνοθεσία, είναι ιδιαίτερα φροντισμένα και έχουν κάτι το ξεχωριστό. Δείχνουν πως η αγάπη και το μεράκι κάποιων ανθρώπων έστω κι αν είναι ερασιτέχνες μπορούν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες ακόμα κι αν οι υποδομές είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες και να δώσουν ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα, ικανό να διαγωνιστεί σε ένα ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου που ήταν και ο αρχικός στόχος των συντελεστών. Η ταινία προβλήθηκε στις 3/11 και 4/11 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού Fischer, ''Μιχάλης Κακογιάννης''. Επόμενος στόχος των παιδιών είναι να κατορθώσουν να διαγωνιστούν και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.
single photo