R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Sir Christopher Lee

Aναδρομή στη φιλμογραφία του “πρίγκιπα του Σκότους”

Γεννήθηκε στις 27 Μαϊου 1922, μέσα σε μία αριστοκρατική οικογένεια του Λονδίνου.
Ακολούθησε φιλολογικές σπουδές, έμαθε να μιλά άπταιστα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικα και ισπανικά, υπηρέτησε στον πόλεμο, ως διακεκριμένος υπολοχαγός πτήσης. Κατέχει τρία ρεκόρ Γκίνες, ανάμεσα τους και αυτό του ψηλότερου ηθοποιού σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ έχει βγάλει ακόμη και μέταλ δίσκο.

“Για να γίνεις ηθοποιός πρέπει να έχεις διαολεμένα πολλή φαντασία”, έλεγε, “κι εγώ είναι αλήθεια ότι έχω.”

Ψαραντώνης
Ψαραντώνης

Οι μεταμορφώσεις του ξεκινούν το 1957, όταν υποδύεται το τέρας του Φράνκενστάιν, για λογαριασμό της βρετανικής εταιρείας παραγωγής Χάμερ.
Την επόμενη χρονιά, συναντά τον ρόλο που θα καθόριζε την καριέρα του και θα τον έκανε γνωστό ως “Κόμη του τρόμου”, έναν χαρακτηρισμό με τον οποίο ο ίδιος διαφωνούσε. Συνεργάστηκε με την ίδια εταιρεία παραγωγής και τον σκηνοθέτη Τέρενς Φίσερ, ενσαρκώνοντας τον Κόμη Δράκουλα, δίνοντας στο ρόλο εκ νέου πνοή και ώθηση. Με κατακόκκινο βλέμμα και ειρωνία που “δαγκώνει”, ο Λι διεκδίκησε την αθανασία.

Το 1973 παίζει στο “Καταραμένο Σκίαχτρο”, του Ρόμπιν Χάρντι, μία ταινία με χαμηλό μπάτζετ που άργησε να αναγνωριστεί. Σήμερα θεωρείται μία από τις εμβληματικότερες βρετανικές ταινίες τρόμου, ενώ ο πρωταγωνιστής χαρακτήρισε τον Lord Summerisle “τον καλύτερο ρόλο που υποδύθηκε ποτέ”.

Ψαραντώνης
Ψαραντώνης

Το 1974, ο Ίαν Φλέμινγκ του προτείνει το ρόλο του Φρανσίσκο Σαραμάνγκα στην τζεϊμσμποντική ταινία “Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι”, με τον Ρότζερ Μουρ. Κάπως έτσι ο Κρίστοφερ Λι ξεφεύγει από τη μανιέρα των ταινιών τρόμου, αν και εξακολουθεί να παίζει τον “κακό”, μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Εμείς, τον γνωρίσαμε τριάντα χρόνια μετά στην τριλογία “Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών” (2001-2003). Εκεί ο Λι ορίζει τη Μέση Γη, ενσαρκώνοντας τον μάγο Σάρουμαν, έναν κακό πέραν πάσης υποψίας, στο πλευρό του Γκάνταλφ, του Ίαν ΜακΚέλεν. Έχοντας ήδη συμπληρώσει την ηλικία των ογδόντα ετών, καταφέρνει να ανανεώσει το κοινό του, όπως κανείς άλλος. Ταυτόχρονα παίζει τον Κόμη Ντόκου, έναν ξεπεσμένο Τζεντάι στη δεύτερη τριλογία “Star Wars”, σε μία εξαιρετική ερμηνεία, η οποία ,ωστόσο, επισκιάστηκε από το το έπος του Πίτερ Τζάκσον.

Ψαραντώνης
Ψαραντώνης

Aπό την Τρανσυλβανία στην Αμερική, από τα διαγαλαξιακά ταξίδια στην Αγγλία όπου χρήζεται “Sir” κι από εκεί στη Μέση Γη, ο Κρίστοφερ Λι έζησε πάνω από 250 κινηματογραφικές ζωές.

Οι περιπλανήσεις του τελείωσαν μόλις ένα χρόνο πριν, στις 7 Ιουνίου 2015, αφήνοντας ένα κενό που γεμίζει μόνο αν ξαναδούμε τις ταινίες του. Όλες. Από την αρχή.

single photo

κείμενο | λιάνα τσαβδαρίδου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος