R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Βλέποντας το “Avengers: Age of Ultron”

Ο θρίαμβος των Εκδικητών

Ο Άλτρον είναι το όνειρο του Τόνι Σταρκ, ένα ον τεχνητής νοημοσύνης που θα διατηρήσει την παγκόσμια ειρήνη και θα προφυλάξει την εύθραυστη Γη από οποιονδήποτε πιθανό εισβολέα- εχθρό.

Όταν λοιπόν του δίνεται η ευκαιρία να τον δημιουργήσει, δεν διστάζει στιγμή. Το σχέδιο του Iron Man , ωστόσο, δεν αργεί να πάει στραβά, αφού ο Άλτρον καθιστά υπεύθυνους για την καταστροφή του πλανήτη τους ανθρώπους και τις αδυναμίες τους, και θέλει να τους καταστρέψει. Τότε οι Εκδικητές αναλαμβάνουν τα ηνία για να σώσουν και τον πλανήτη και τους εαυτούς τους.

single photo Η ομάδα των Εκδικητών (Hulk, Iron Man, Thor, Captain America, Black Widow και Hawkey) καλείται και πάλι να υπερασπιστεί την ανθρωπότητα, αυτή τη φορά να τη σώσει από ένα πανέξυπνο ρομπότ, που μοιάζει να είναι το alter ego του Τόνι Σταρκ, στη σκοτεινότερη και πιο δυνατή εκδοχή του. Γι' αυτό παρουσιάζεται η ανάγκη να προστεθούν στην ομάδα ο υπερφυσικά γρήγορος Πιέτρο και η τηλεπαθητική Γουάντα Μάξιμοφ, που βοηθούν και στην εξέλιξη της πλοκής. Η κατάσταση είναι για τους ήρωες πολύ λιγότερο από ρόδινη, αφού εκτός των άλλων έρχονται αντιμέτωποι με τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Τα τελευταία χρόνια οι κινηματογραφικές μεταφορές των κόμιξ έχουν γίνει αστείρευτη πηγή εσόδων για τους παραγωγούς και διασκέδασης για το κοινό. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του "ό,τι πουλάει πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι να σταματήσει να πουλάει", το Χόλιγουντ έχει ήδη προγραμματίσει τουλάχιστον δέκα κυκλοφορίες super-hero ταινιών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία των Εκδικητών, κάνοντας τους φαν του είδους να παραληρούν, σίγουρα έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη για το επικείμενο σίκουελ. Αν η αναμονή μας κούρασε, η ταινία μας αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Η δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή των Avengers, συνεχίζεται και στη δεύτερη ταινία της σειράς. Πρόκειται για δύο (και κάτι) ώρες δράσης, που δεν περιορίζονται στις στεγνές μάχες, καθώς η ψυχολογική ένταση σε κάνει να στέκεσαι στην άκρη της καρέκλας σου. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζος Γουέντον δεν αναπαύεται στις δάφνες του. Τα πλάνα του είναι δυναμικά αλλά διακριτικά, δείχνοντας το δέοντα σεβασμό στο αγαπημένο κινηματογραφικό κόμικ και άρα χωρίς ιδιαίτερους σκηνοθετικούς χειρισμούς.

single photo

Το σενάριο, ωστόσο, δίνει την ευκαιρία στους χαρακτήρες να ξεδιπλωθούν στην οθόνη, πέρα από τις υπέρ-δυνάμεις τους και αφομοιώνει με επιτυχία τους νέους χαρακτήρες. Το πιο αξιόλογο στοιχείο των Εκδικητών είναι η ανθρώπινη πλευρά τους, οι φόβοι και οι ανησυχίες τους, που όμως δεν τους κάνουν ξύλινους ή δυστυχισμένους. Σε αντίθεση με τον Batman του Κρίστοφερ Νόλαν ή τον Σούπερμαν, που ζουν μέσα στο σκοτάδι και την κατάθλιψη, οι Εκδικητές, αλλά και οι ήρωες της Marvel γενικά, πάντα βρίσκουν διαφυγή από τα προβλήματά τους μέσω του χιούμορ, οι διαθέσεις τους παρουσιάζουν κλιμακώσεις και τα δραματικά στοιχεία δεν επεκτείνονται. Γι' αυτό, το χιούμορ και οι αμέτρητες ατάκες δεν λείπουν από την ταινία, αποφορτίζοντας το κλίμα και προσφέροντας πηγαίο γέλιο στο θεατή.

single photo Το φιλμ καταφέρνει ακόμα και μέσα από τις υπερβολές του, να δέσει αρμονικά την ποιότητα με την εμπορικότητα. Οι Εκδικητές είναι πλέον ένα σίγουρο στοίχημα, που με λίγες εκπλήξεις και (σχεδόν) καθόλου απογοητεύσεις σου προσφέρουν ένα δίωρο απολαυστικής διασκέδασης.
Καλή προβολή!

κείμενο | λιάνα_τσαβδαρίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+τάσος_θώμογλου