_παράδοση

Διήμερο ψυχαγωγίας και πολιτισμού

στιγμές από τα ‘Τουμπιώτικα’ (+Rejected Photostory)

To διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Τουμπιώτικα» διεξήχθη και φέτος, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Κ. Τούμπα, με μια σειρά από πολιτιστικά δρώμενα που σκοπό έχουν να φέρουν σε επαφή τους ανθρώπους της περιοχής τόσο μεταξύ τους όσο και με την παράδοση του τόπου μας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν πλούσιο και περιελάμβανε θεματικές δράσεις για την καθαριότητα της περιοχής, παιδικές παραστάσεις με κλόουν, ξυλοπόδαρους και ταχυδακτυλουργούς για τους λιλιπούτειους επισκέπτες μέχρι και συναυλίες έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε μια μουσικοχορευτική παράσταση που μας ταξίδεψε από τη Μακεδονία και την Ήπειρο ως τον Πόντο και τη Θράκη.

Το πρόγραμμα έκλεισε με μια συναυλία-παράσταση με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Οι υπέροχες φωνές, τα τραγούδια και η άψογη ενδυματολογική εμφάνιση που περιελάμβανε παραδοσιακές στολές από όλη την Ελλάδα, μας μετέφεραν νοερά σε άλλες εποχές και περιοχές του τόπου μας. Στο τέλος μάλιστα, το κέφι παρέσυρε όλο τον κόσμο, που από νωρίς είχε κατακλύσει το πάρκο, σε ένα λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι.

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν για άλλη μια χρονιά στις εκδηλώσεις, δίνοντας μαζί με το παρόν και ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι οι νέοι δε στέκουν αδιάφοροι απέναντι στην παράδοση. Πρέπει να στηρίζουμε όλοι τέτοιου είδους δράσεις των δήμων, που σκοπό έχουν όχι μόνο την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, αλλά και την αποκατάσταση και τη σύσφιξη των πνευματικών και ψυχικών δεσμών τους. Γιατί μόνο μέσα από την επαφή μας με την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί και το έναυσμα για γνωριμία και επιστροφή στις ρίζες μας, μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, η γνώση του παρελθόντος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ασφαλή πορεία μας προς το μέλλον.

Τα «Τουμπιώτικα», μας έδωσαν την ευκαιρία να απολαύσουμε για ένα διήμερο την ποιοτική και ανέξοδη ψυχαγωγία που χρειαζόμαστε όλοι στις μέρες μας. Κάθε ανάλογη, λοιπόν, πρωτοβουλία ευπρόσδεχτη!