image_alt_text image_alt_text

Μια ζωή ποδήλατο...

Στο ποδηλατικό καρναβάλι

Όταν μια δημοφιλής ημέρα μεταφέρει παράλληλα και ένα κοινωνικό μήνυμα, τότε η αξία της απογειώνεται.Και αυτό συνέβη τη φετινή Τσικνοπέμπτη με 'Το ποδηλατικό καρναβάλι', το οποίο διοργανώνεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά μας μεταφέρει το μήνυμα: ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ. Ναι στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Ναι στην ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην εξομάλυνση των προβλημάτων των συνθηκών διαβίωσης.
Φέτος βέβαια, το ποδηλατικό καρναβάλι παίρνει ιδιαίτερη μορφή καθώς αφιερώνεται στη μνήμη της Ελένη Τσαδήλα, μιας εξαίρετης προσωπικότητας, ψυχή του συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι» στη Κοζάνη , που υπήρξε προστάτης του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και του πολιτισμού. Το καρναβαλικό πάρτυ έλαβε χώρα την Τσικνοπέμπτη 12/2 στην πλατεία Χρηματιστηρίου, για την οποία μάθαμε από τον κ. Κώστα Τερζόπουλο ότι θα ξεκινήσει άμεσα η ανάπλαση της που θα επιβεβαιώνει όντως τον όρο «πλατεία».


image01

Παρευρεθήκαμε κι εμείς εκεί από νωρίς, θέλοντας να μάθουμε τα πάντα για τη διοργάνωση αυτή. Παρασυρθήκαμε όμως από την ενέργεια και την ψυχική ευφορία που χαρακτήριζε τους καρναβαλιστές. Η μουσική είχε αρχίσει ήδη να κατακλίζει όλη την πλατεία και οι μυρωδιές να γαργαλούν τη μύτη μας. Όλες οι αισθήσεις μας νωρίς νωρίς παρασύρθηκαν από τους ξέφρενους ρυθμούς και τη θετική ενέργεια της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας.


image01

Η παρέλαση των ποδηλατιστών ξεκίνησε μετά από αρκετό χορό και η μόνη «χρεία» πριν το πόδι πατήσει το πετάλι ήταν η αγάπη για το ποδήλατο και ένα πλατύ χαμόγελο. Έτσι όλοι οι ποδηλάτες, μέρες πριν , με την υποστήριξη των οργανώσεων “Πολύχρωμοι Ποδηλάτες”, “Παιδιά εν Δράση” και “Διεθνής γυμνή Ποδηλατοδρομία”, άρπαξαν χαρτόνια και μπογιές και άρχισαν να ντύνουν τα ποδήλατά τους στο χώρο που τους δόθηκε από το Block33 . Επομένως δημιουργήθηκαν θεματικά μη τροχοκινούμενα άρματα, μεταφέροντας το καθένα το δικό του μήνυμα. Το θέμα του φετινού καρναβαλιού ήταν η «Λερναία Ύδρα των Θεσμών της Κρίσης», ο βασιλιάς καρνάβαλος δηλαδή, ένα πράσινο τέρας με πέντε κεφάλια που εκφράζει τη δυσλειτουργία και την κωλυσιεργία των θεσμών του κράτους, ο οποίος υπήρξε ο προπομπός των υπόλοιπων αρμάτων.


image01

Η Λερναία Ύδρα συμπληρώνεται από το αγύριστο κεφάλι του αθεράπευτου αυτοκινητιστή που πιστεύει στην παντοκρατορία του αυτοκινήτου και τρομοκρατεί ποδηλάτες προκαλώντας τροχαία ατυχήματα. Μικροί, μεγάλοι...γυναίκες παιδιά ακολουθούσαν ντυμένοι. Νοσοκόμοι και γιατρίνες “Πόσο πάει το φακελάκι”, Παπάδες “πλούτη ελέησον” , Μαθητές και μαθήτριες “σε απόγνωση” και αστυνομικοί “με μακριά γκλοπς” παρελάμβαναν πάνω στα ποδήλατά τους ή ακόμη και στα roller τους... Η πομπή με τη συνοδεία της αστυνομίας ξεκίνησε από την πλατεία Χρηματιστηρίου, πέρασε στην Εγνατία ,από κει μέσω Εθνικής Αμύνης οδηγήθηκε στην Τσιμισκή και συνέχισε από την πλατεία Ελευθερίας στη Λεωφόρο Νίκης όπου περνώντας από τον Λευκό Πύργο κατευθύνθηκε στη Σβώλου. Διασχίζοντας λοιπόν όλο το κέντρο κατέληξαν στην πλατεία όπου όλοι τους υποδέχτηκαν για να ξεκινήσει το πάρτυ. Εκεί, για την κάλυψη των εξόδων δινόταν κρασί σε πλαστικά βιοδιασπόμενα ποτήρια από καλαμπόκι, σουβλάκια και σούπες (χορηγία από τους vegan) για τους χορτοφάγους. Στα decks πήρε τη θέση της η ομάδα κρουστών ΚΡΟΥΣΗ, Lindy Hop Greece σε swing ρυθμούς στη συνέχεια ακολούθησαν DJ sets: GG, Captain K, YuGi, Γυμνός Ποδηλάτης.

Οι σεπαρτίνες και τα κομφετί γέμιζαν τον αέρα. Στην επιστροφή μας, μπαίνοντας στο αμάξι σκεφτήκαμε πόσες εικόνες χάνουμε καθημερινά βρισκόμενες σ΄ αυτό το άψυχο εργαλείο, εκμηδενίζοντας τις προσωπικές επαφές με άλλους ανθρώπους. Κλειδώστε λοιπόν τ’ αμάξια σας, βγάλτε το ποδήλατο από την αποθήκη σας (όλοι έχουμε έναν τέτοιο θησαυρό κλεισμένο κάπου) και ζήστε τη μαγεία μιας ποδηλατικής βόλτας. Έτσι θα συνειδητοποιήσουμε όλοι επιτέλους το σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε στους ποδηλάτες της πόλης μας....Κλειδώστε λοιπόν τ’ αμάξια σας, βγάλτε το ποδήλατο από την αποθήκη σας και ζήστε τη μαγεία μιας ποδηλατικής βόλτας...