_παράδοση

The 'No' Parade

29 κλικς από την πιο 'hot'(?!) παρέλαση της χώρας

Βρε δεν πα να μην έχεις μετρό ακόμα. Να έχεις κάνει κοτζάμ Δημήτρια-υπερπαραγωγή; Να υπάρχει ένα πολιτιστικό "τοπικό" ταλέντο που προσπαθεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω, να βγάλει μια εξωστρέφεια και να πάει κόντρα στην ασφυξία; Να έχεις μια ανεργία που καλπάζει στα όρια και με οριακές έως μηδαμινές παροχές οξυγόνου, αλλά διαρκώς δεμένη με στερεοτυπικά χαλινάρια ("χαλαρή" ανεργία δεν υπάρχει να ξέρετε, αλλά ξεφεύγω από το θέμα σιγά σιγά); Να κοιμάσαι και να τρέμεις την κλήση στο παρμπρίζ μην ξέροντας αν πάρκαρες νόμιμα ή παράνομα ή από την άλλη, να τρέμεις πως θα ξυπνήσεις και θα δεις την Λ. Νίκης και τη Μητροπόλεως ακόμα γεμάτες από διπλοπαρκαρισμένα;

Δεν έχει σημασία τίποτε από όλα αυτά. Θεσσαλονίκη είσαι. Και είσαι πια καταδικασμένη κάθε Οκτώβρη να γίνεσαι talk of the country για την παρέλαση της επετείου του "ΟΧΙ" και ΟΧΙ για όλα τα υπόλοιπα. Να ανοίγει μια ολόκληρη κουβέντα, που δεν έχει άμεση διέξοδο, στην καμπουριασμένη, αλλά "κουκλίστικη" και "ερωτιάρα" κατά τα άλλα πλάτη σου. Γιατί η κουβέντα είναι όντως μεγάλη. Από το αν πρέπει να πετούν τα F16 μέχρι το αν θα πρέπει να γίνονται οι μαθητικές παρελάσεις ή να γίνονται μόνο αυτές. Διχασμός στην ουσία, διχασμός και στις λεπτομέρειες. "Προδότες" εκατέρωθεν, χειραψίες και μπουνιές, χαιρετισμοί και μούντζες, γούνες και μπερέδες.

Δε θα τον γλυτώσουμε τούτο τον διχασμό, ΟΚ το καταλάβαμε. Αλλά ας μην γίνει στην πλάτη μας καμιά πολιτική και μιντιακή σπέκουλα. Υπάρχει νομίζω κάτι πιο σημαντικό από την πλήρη κατάργηση της παρέλασης, ή την απόφαση να παρελαύνουν ακόμα και τα νηπιαγωγεία. Και αυτό είναι να αποτινάξουμε αυτή την προσβλητική ρεκλάμα που αφήσαμε να μας κολλήσουν, για να στρέφουν αλλού τα βλέμματα και να γεμίζουν τον τηλεοπτικό τους χρόνο.

Και αυτό είναι κάτι που δεν θα το κάνουν άλλοι για εμάς. Από μέσα μας πρέπει να ξεκινήσει, γιατί το μέσα μας και την πόλη αφορά περισσότερο. Ας αλλάξουμε ζητούμενα και ερωτήσεις λοιπόν, οπτικές και θέλω. Και ας ξεκινήσουμε από τα απλά, τα εύκολα, τα ωραία. Ας αναρωτηθούμε π.χ. για τον επόμενο προπονητή της ομάδας μας αν "θα τα βγάλει τα Δημήτρια;". Έτσι για σπάσιμο. Θα είναι μια καλή αρχή.