_παράδοση

Η Κρήτη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

...στην Παγκρήτια Έκθεση στο Λιμάνι (+Rejected Photostory)

Γεύσεις, χρώματα, εικόνες και αρώματα από την Κρήτη γέμισε το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Ως και την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου θα φιλοξενείται εκεί η Παγκρήτια Έκθεση «Κρήτη: η μεγάλη συνάντηση». Δεκάδες επιχειρήσεις από κάθε γωνιά του νησιού παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο λιμάνι, σε μια έκθεση που έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων της Κρήτης με τη Βόρεια Ελλάδα.

Παραγωγοί, μεταποιητές και επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τα ποιοτικά κρητικά προϊόντα και στη μεγάλη αγορά της Μακεδονίας. Πέρα και πάνω όμως από τις εμπορικές σχέσεις των δύο περιοχών, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται, με αφορμή την Παγκρήτια Έκθεση δίνεται σε όλους μας μια καλή ευκαιρία να έρθουμε ως άνθρωποι πιο κοντά και να θυμηθούμε ξανά όλα εκείνα που συνδέουν τους Μακεδόνες και τους Κρητικούς.

Η ρακή ρέει άφθονη και η εξαιρετική κρητική γραβιέρα, με τα υπόλοιπα εκλεκτά εδέσματα και τους κρητικούς μεζέδες, γεμίζουν το χώρο με τα αρώματά τους, ενώ οι μελωδίες της λύρας χρωματίζουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα. Όλη η πόλη «μύρισε» κρητικές γεύσεις και γνήσια κρητική παράδοση. Οι επισκέπτες έχουν μάλιστα την ευκαιρία να γευθούν άφθονα κρητικά προϊόντα από όλες τις περιοχές του νησιού όπως λάδι, τυροκομικά, μέλι, παξιμάδι, διάφορα αρτοσκευάσματα και γλυκά, αλλά και κρασί, παραδοσιακή ρακί-τσικουδιά και πολλά άλλα τοπικά ποτά.

Παράλληλα, η έκθεση πλαισιώνεται καθημερινά από εκδηλώσεις πολιτιστικού και μουσικοχορευτικού χαρακτήρα, που αναδίδουν ένα άρωμα παράδοσης, κάνοντας ακόμη πιο έντονη την παρουσία της Κρήτης σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ακόμη και μαθήματα γαστρονομικού περιεχομένου, μαθαίνοντας μερικά από τα μυστικά της κρητικής κουζίνας. Μετά από τη σημαντική επιτυχία που σημείωσαν οι τρεις προηγούμενες διοργανώσεις στην Αθήνα, είχαμε την τύχη να τη δούμε να μεταφέρεται τώρα και στη Θεσσαλονίκη και μέσα από τα προϊόντα, τη μουσική και το χορό να γνωρίσουμε από κοντά και να ταξιδέψουμε για λίγο στην όμορφη Κρήτη, μιας και η καρδιά της θα χτυπά για λίγες ακόμη μέρες στην πόλη μας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στη θέση «Κατάρτι» στο χώρο του Λιμανιού καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως και τις 2:30 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5:30 έως και τις 9:00 το βράδυ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.