image_alt_text image_alt_text

Μια βδομάδα μετά, τα «Κουδούνια» ηχούν ακόμα στο κέντρο

89 στιγμές από την πομπή των Κωδωνοφόρων

Μία βδομάδα μετά την έναρξη του Τριωδίου, ήχοι διαφορετικοί ακούστηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είναι σαν να μην σταμάτησαν ποτέ._Στην θέση της μποτιλιαρισμένης και γεμάτης κορναρίσματα Λεωφόρου Νίκης υπήρχε πλήθος κόσμου με τραγόμορφες -και όχι μόνο- στολές, ενώ ο καθιερωμένος ήχος από τα μαγαζιά έπαψε για ώρες και την θέση του πήρε ο ήχος κουδουνιών. Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πομπή των «κωδωνοφόρων» στα πλαίσια της δράσης «Οι δρόμοι του Κουδουνιού». Η συγκεκριμένη δράση πλαισίωνε διάφορες εκδηλώσεις που διαδραματίστηκαν όλη την βδομάδα μεταξύ 2-8 Φεβρουαρίου, με την πομπή να σηματοδοτεί την κορύφωση και το τέλος. Η πομπή λαμβάνει χώρα για δεύτερη φορά στην πόλη μας.


image01

Τι είναι όμως τα «κουδούνια» και τι συμβολίζουν; Είναι έθιμα που γίνονται σε πολλά χωριά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, κυρίως στην αρχή της χρονιάς ή την περίοδο της αποκριάς. Άντρες των περιοχών αυτών ντύνονται άλλοι με δέρματα ζώων ή μάσκες και άλλοι με παραδοσιακές φορεσιές , και φέρουν διαφόρων ειδών κουδούνια. Ο ήχος των κουδουνιών βοηθά ώστε να φύγουν τα κακά πνεύματα, από το εκάστοτε χωριό, ενώ συγχρόνως είναι ένας τρόπος να ξυπνήσει η φύση και να φέρει ευφορία στις καλλιέργειές τους, και υγεία και καλή τύχη στους ίδιους.


image01

Παλαιότερα λοιπόν ήταν ένα έθιμο που είχε σκοπό να μειώσει την αγωνία των κατοίκων στις αγροτικές κυρίως περιοχές, οι οποίοι ανησυχούσαν για την γονιμότητα της γης κατά την περίοδο της μετάβασης από την μια εποχή στην άλλη. Τα έθιμα αυτά ωστόσο συνεχίζονται και σήμερα στα χωριά για να εκτονώσουν την ένταση που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος από την ένταση της καθημερινότητας. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης στην Θεσσαλονίκη ωστόσο σύμφωνα με τους διοργανωτές της, είναι οι κάτοικοι της πόλης να έρθουν σε επαφή με τα έθιμα των χωριών.


image01

Άλλωστε, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Κωδωνοφορίες" στο φουαγιέ του Δημαρχείου είχε ήδη προϊδεάσει όσους την επισκέφθηκαν, γι αυτό και πολλοί περίμεναν με ανυπομονησία την συγκεκριμένη μέρα. Και ο ήχος των κουδουνιών κατάφερε μάλλον να διώξει το κακό που την για την συγκεκριμένη μέρα και εκδήλωση θα ήταν η βροχή. Τα σύννεφα αραίωσαν και οι κωδωνοφόροι και οι μουσικοί μπορούσαν αμέριμνοι να ακολουθήσουν την πορεία τους. Μια πορεία που είχε ως αφετηρία τον Λευκό Πύργο, συνεχίστηκε μέσω της Λεωφόρου Νίκης με τους συμμετέχοντες κάθε τόσο να σταματούν άλλοτε για να πειράξουν τους περαστικούς και άλλοτε για να κάνουν αναπαράσταση των δρωμένων του τόπου τους. Στις στάσεις τους κουνούσαν τις κουδούνες τους, με τον ήχο να είναι διαφορετικός ανάλογα με το σχήμα της καθεμιάς. Τελικός προορισμός ήταν η πλατεία Αριστοτέλους όπου είχε σχηματιστεί ένας κύκλος και κάθε ομάδα έμπαινε για να αναπαραστήσει σε 10 – 15 λεπτά το έθιμο του τόπου της.

Οι ομάδες ήταν πολλές και μέσα σ' αυτές υπήρχαν και σύνολα από χωριά του εξωτερικού, με τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να είναι πάνω από 1500 (διπλάσιοι από τους περσινούς). Ο κόσμος υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θερμότητα την πομπή και παρακολουθούσε εντυπωσιασμένος, ενώ όσοι βρίσκονταν στην Αριστοτέλους είχαν το προνόμιο να μάθουν για έθιμα των χωριών που παρακολουθούσαν από τις πληροφορίες που ακούγονταν από τα μεγάφωνα. Έτσι για να ξέρετε πού θα πρέπει να ξοδέψετε την περισσότερη ώρα του χρόνου. Και το θεωρούμε δεδομένο πως θα ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές, γιατί μια τόσο εντυπωσιακή εκδήλωση δεν μπορεί παρά να γίνει ένας διαχρονικός θεσμός για την πόλη....Ο ήχος των κουδουνιών βοηθά στο να φύγουν τα κακά πνεύματα από τα χωριά, ενώ συγχρόνως είναι ένας τρόπος να ξυπνήσει η φύση και να φέρει ευφορία στις καλλιέργειές και υγεία και καλή τύχη στους κατοίκους...