_παράδοση

Διασκορπισμένοι στις ηπείρους, μα περήφανοι για την ποντιακή κληρονομιά

Στο Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού, στα πλαίσια της 2ης παγκόσμιας συνδιάσκεψης της ποντιακής νεολαίας (+Rejected Photostory)

Όταν οι νέοι αποφασίζουν να προχωρήσουν χέρι-χέρι, να συναθροιστούν και να συνεννοηθούν, να βασιστούν στις ρίζες τους και να βρουν εκεί έναν κοινό τόπο συνάντησης (και ας τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα), ε δεν μπορείς παρά να αναθαρρήσεις. Ιδίως σήμερα, ιδίως στην Ελλάδα και ιδίως όταν η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον απτό τόπο που ορίζει την έναρξη της κοινής τους πορείας. Σαν μια βαθειά ανάσα καθαρού οξυγόνου μετά από ένα κλειστοφοβικό σοκ.

Από τις 4 ως τις 6 Οκτώβρη λοιπόν, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη. «Τα δισέγγονα της προσφυγιάς του Πόντου» ξεκίνησαν από κάθε γωνιά της Υφηλίου και συναντήθηκαν εδώ, για να πάρουν συλλογικές αποφάσεις, να χαράξουν μια πορεία με κοινό προσανατολισμό και στοχευμένες δράσεις, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως «η Ποντιακή Νεολαία είναι ζωντανή, δημιουργική, σύγχρονη, αλλά και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής της αποστολής.». Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ, που τα λένε, είναι η αλήθεια, καλύτερα από εμένα.

Το κλείσιμο της Συνδιάσκεψης περιελάμβανε το Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Π.Α.Ο.Κ.. Πολιτιστικοί σύλλογοι και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρουσίασαν ένα πρόγραμμα-ύμνο στην κοινή τους κληρονομιά, αποδεικνύοντας πως η μουσική είναι μία, η «γλώσσα» είναι μία και το συναίσθημα κοινό. Νέοι και γηραιότεροι (οι οποίοι ήταν άκρως συγκινημένοι και δεν το έκρυψαν) συμμετείχαν στη βραδιά, γέμισαν καθώς κυλούσε η ώρα τις κερκίδες και σηκώθηκαν σχεδόν όλοι προς το τέλος για ένα χορό-σύμβολο όλης τους της φιλοσοφίας. Την οποία υπονόησε και ο Ιβάν Σαββίδης στον χαιρετισμό του: «Έτσι που μας βλέπω ενωμένους στο χορό, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο ενωμένοι και σε όλα τα άλλα.».

Συμμετείχαν, μέσω των καλλιτεχνών που τους εκπροσωπούσαν, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, η Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, η Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Καζακστάν, η Ένωση Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων Αρμενίας, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελληνοποντιακών Συλλόγων, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Η.Π.Α. - Καναδά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ. Συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Αγέρης, η Πέλλα Νικολαΐδη και ο Χάρης Αθανασιάδης, ενώ η παρουσίαση έγινε από τον Σωτήρη Πολύζο.

Ολόκληρο το video της παράστασης (υπήρχε ζωντανή μετάδοση από την ΕΤ3) μπορείτε να το δείτε εδώ.

Ένα συγκλονιστικό τραγούδι από την Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας:

...και 68 φωτογραφίες από το Φεστιβάλ: