Στην μουσικοθεατρική παράσταση 'Υγρασία' στο 'Duende Jazz Bar'

Κάποιος που δεν έχει ζήσει στην Θεσσαλονίκη σίγουρα θα την χαρακτηρίσει «την πόλη του έρωτα». Για όποιους ζουν εδώ ο χαρακτηρισμός γι’ αυτήν την πόλη είναι ένας: Υγρασία. Πόσο ερωτική μπορεί να είναι στ’ αλήθεια μια τόσο αιματοβαμμένη πόλη, μια πραγματική φτωχομάνα που μετρά αμέτρητες, ανά τους αιώνες, πληγές;

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | Αργύρης Εσκιτζής (www.aeskitzis.gr) */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
'Υγρασία'
'Υγρασία'

Εδώ για να φέρει πιο κοντά τον μύθο με την πραγματικότητα, είναι η «Υγρασία». Το μουσικοθεατρικό έργο του Γιώργου Χούχου και της Μαρίνας Αντωνοπούλου είναι στο «Duende Jazz Bar» σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη. «Έντεκα εγκλήματα. Δώδεκα εικόνες. 13 τραγούδια. Ένας επίλογος.» Η «Υγρασία» καταπιάνεται με πραγματικά γεγονότα ερωτικών εγκλημάτων που έλαβαν χώρα στην Θεσσαλονίκη από το 390μ.Χ. έως το 1960. Οι συγγραφείς εμπνεύστηκαν από ιστορικές πηγές και αποκόμματα φυλλάδων και δραματοποίησαν τα πιο αιματοβαμμένα ερωτικά εγκλήματα της πόλης. Έπειτα έχτισαν το δικό τους σενάριο, το γέμισαν μαύρο χιούμορ και ζωηρή αφήγηση και έγραψαν τους δικούς τους στίχους και μουσική για να συνοδέψουν τις ιστορίες τους.

'Υγρασία'
'Υγρασία'

Στην σκηνή του «Duende Jazz Bar» η Μαρίνα Αντωνοπούλου μας αφηγούνταν, ο Γιώργος Χούχος έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε, ο Πέτρος Δαμιανίδης έπαιζε το επιβλητικό του κοντραμπάσο, ο Πρόδρομος Μυστακίδης τα απαστράπτοντα τύμπανα του και ο Σπυρίδων Τσαλίκης το ντελικάτο βιολοντσέλο του. Δεν ήταν μόνοι αυτοί, όμως που συναντήσαμε. Συναντήσαμε την Μαρίνα Χαραλάμπους που βλέπει φαντάσματα, τον Άλφρεντ και την Αλίσια, τον Μεχμέτ και τον Σοφοκλή, τον Φούρναρη Αρίστο και την γυναίκα του την Πιπίτσα, την Μιμή, τον Τάσο, την Τριανταφυλλιά τον Αλέξανδρο και τόσους ακόμη ήρωες που οι αφηγήσεις έφεραν στο φως.

'Υγρασία'
'Υγρασία'

Η πόλη του έρωτα που υγρασία της την προδίδει, η πόλη του Κανάλ ντ’ Αμούρ, της φτώχειας και της προσφυγιάς. Η Θεσσαλονίκη μας έτσι όπως δεν την έχετε ξαναδεί, σε μια παράσταση που όμοιά της δεν έχετε ξαναδεί.

'Υγρασία'
'Υγρασία'

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | Αργύρης Εσκιτζής (www.aeskitzis.gr)
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου