Λίγο πριν το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ο Παντελής Δεντάκης λίγο πριν παρουσιάσει τον 'Κύκλωπα' του Ευριπίδη, στη Μικρή Επίδαυρο, βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, κάνοντας πρεμιέρα στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους.
Μια παράσταση δίχως φύλο. Ο αιρετισμός και το ωμό σε πρώτο πλάνο. Ένα ανέβασμα τολμηρό και διαφορετικό από ό,τι θα μπορούσε κάποιος να αναμένει.
Οι γυναίκες ντύνονται άντρες και η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη κάποια στιγμή, σαν ήχο, δίνει το έναυσμα για κάτι πιο προχωρημένο, από όσο μπορείς να φανταστείς.

κείμενο | παντελής δεντάκης + άννα καλαϊτζίδου + γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας'

Η Άννα Καλαϊτζίδου, ταλαντούχα ηθοποιός που ενσαρκώνει τον "Οδυσσέα" μίλησε στο rejected, για το φετινό, καλοκαιρινό της "στοίχημα"....

"Σ´ αυτό το έργο, για μένα, ο "Οδυσσέας" είναι ένας τραγικός ήρωας που ανακαλύπτει και επαναπροσδιορίζει συνεχώς τα όριά του.
Το αίσθημα του δικαίου και της αδικίας που αισθάνεται ότι υφίσταται, τον κάνουν να αποκτηνώνεται ενώ έχει έρθει για να εκπολιτίσει.
Φτάνει με τις πράξεις του να προτείνει έναν πολιτισμό που ταιριάζει πιο πολύ στον φυσικό άγριο κόσμο του Κύκλωπα, παρά στην "πολιτισμένη κοινωνία" την οποία υπηρετεί."

'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας'

Όσο για τον Παντελή Δεντάκη, ικανοποιημένος από το σκηνικό αποτέλεσμα που οραματίστηκε αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο rejected, για το τι πρόσθεσε μέσα του, η ενασχόληση με αυτό το μεγάλο έργο....

"Ο "Κύκλωπας" είναι ένα κείμενο που σε φέρνει με επαφή με την γύρω και εντός σου αγριότητα. Σου αποκαλύπτει το τέρας που κρύβεται μέσα σου, το τέρας που κατατρώει τους αγαπημένους σου, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Τα πρόσωπα του Ευριπίδη παρά το ότι υπερασπίζονται και εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους, είναι ξεκάθαρο πως κατευθύνονται από τους ίδιους φόβους και τις ίδιες αγωνίες. Προσπαθούν να σωθούν, κατασπαράζοντας ο ένας τον άλλον."

'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας'
'Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας'

Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου και από το Ειδύλλιο ΙΑ' (Κύκλωψ) του Θεόκριτου, σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα.
Η Στεφανία Γουλιώτη έχει ένα υπέροχο φινάλε στην παράσταση, ενώ δεν γίνεται να μην κατατεθούν τα εύσημα σε μια εξαιρετική ηθοποιό σαν την Άννα Καλαϊτζίδου. Η Άννα Καλαϊτζίδου πάντα είναι μια αξιοσημείωτη οντότητα, σε ό,τι και αν καλείται να ερμηνεύσει.
Τα υπόλοιπα, στο δρομάκι ανάμεσα στις πορτοκαλιές που οδηγεί στη Μικρή Επίδαυρο, αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο. Για όσους διατίθενται για τη γύμνια του τέρατος που κρύβει το άγριο...

κείμενο | παντελής δεντάκης + άννα καλαϊτζίδου + γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου