Η Ωραία Κοιμωμένη, Hippo, Blackbox Η Ωραία Κοιμωμένη, Hippo, Blackbox

Στην παράσταση ‘Η Ωραία Κοιμωμένη²’ από την ομάδα HIPPO στο BlackBox (+Rejected Photostory)

Η δύναμη της θέλησης μπορεί να σε ‘ξυπνήσει’

«Η ωραία κοιμωμένη» είναι ένα κλασικό παραμύθι, που όλοι μας γνωρίσαμε και αγαπήσαμε ως παιδιά.Για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Black Box, οι «Hippo Theatre Group», με μια διαφορετική εκδοχή του παραμυθιού, σε κείμενο της Καλλιόπης Φύκαρη, θα σας μάθουν ότι η απελευθέρωση είναι μια προσωπική υπόθεση και η ουτοπία του να πιστεύει κανείς στον «πρίγκιπα» είναι μόνο για τους ανασφαλείς και τους φυγόπονους.


image01

Στη σκηνή μόνο δύο ηθοποιοί, εξού και ο τετραγωνισμένος τίτλος. Οι δύο ταλαντούχοι ερμηνευτές είναι το βασικό εκφραστικό μέσο της παράστασης. Είναι ρόλοι, είναι σκηνικά, είναι αντικείμενα και τοποθεσίες. Με τη χρήση τεχνικών του σωματικού θεάτρου, οι δύο ερμηνευτές, μας μεταφέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον παραμυθιακό κόσμο της ιστορίας. Τα κουστούμια είναι απλά και ευπροσάρμοστα στις γρήγορες αλλαγές των ρόλων από τους ηθοποιούς. Αμέσως, μπαίνουμε στο πνεύμα των σκηνικών συμβάσεων και η φαντασία των μικρών θεατών πλάθει την παράσταση από την αρχή μέχρι το τέλος.


image01

Το χιούμορ που διέπει το κείμενο και τη σκηνοθεσία, δε θυμίζει σε τίποτα άλλες «παιδικές» παραστάσεις που συνήθως υποτιμούν τη νοημοσύνη και τη φαντασία των παιδιών. Άλλωστε, είναι μια παράσταση που αναμφίβολα μπορούν να δουν και μεγάλοι. Μπορώ να πω μάλιστα ότι κάποιοι γονείς πέρασαν εξίσου καλά με τα ίδια τους τα παιδιά.

Η «Σουλτάνα», όπως αναφέρεται στην παράσταση η «Ωραία κοιμωμένη²», περνάει από όλα τα στάδια ενηλικίωσης. Η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη φάση γι’ αυτήν και θέλει να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς και τα «μη» των γονιών της, που την προστατεύουν από την κατάρα της κακιάς μάγισσας. Αφού, λοιπόν, στα γενέθλιά της πέφτει στην παγίδα της μάγισσας, πέφτει και σε βαθύ ύπνο. Το τέλος είναι ανατρεπτικό και επαναστατικό για τα «παραμυθιακά» δεδομένα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι πρίγκιπες και οι σωτήρες , μπροστά στη δύναμη της προσωπικής θέλησης είναι ανύπαρκτοι.


image01

Η παράσταση είναι γεμάτη με έξυπνες σκηνοθετικές ευρεσιτεχνίες, που προσφέρουν γέλιο και, φυσικά, κρατούν το ενδιαφέρον των μικρών θεατών αναλλοίωτο μέχρι το τέλος. Η μουσική των Hippo και του Νάσου Πατσίκα, είναι αστεία , διασκεδαστική και εξαιρετικά πρωτότυπη.

Πριν πέσει η αυλαία, ακολουθούν μερικά λεπτά εκπαιδευτικού δράματος, όπου τα ίδια τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση, η οποία αποκτά έτσι διαδραστικό χαρακτήρα. Οι μικροί θεατές -με τους γονείς να το απολαμβάνουν κι αυτοί- δίνουν ένα τέλος στην ιστορία μετά το ξύπνημα της κοιμωμένης. Η παράσταση κλείνει με πολύ χορό και τραγούδι. Τα παιδιά σηκώνονται και χορεύουν με την καθοδήγηση των ηθοποιών, ενώ τα παιδικά χαμόγελα και η αστείρευτη ενέργειά τους, μπορούν να σου δώσουν την έμπνευση και τη δύναμη που μπορεί να έχασες ως ενήλικας.


image01

Αδιαμφισβήτητα, μια εξαιρετικά καλόγουστη παιδική παράσταση που σπάει τα κλισέ και τα φτηνά τρικ εντυπωσιασμού. Τα μηνύματα που μεταδίδει με χιούμορ, είναι βασικά εφόδια για το ταξίδι της ζωής στο οποίο σιγά σιγά οι μικροί θεατές αρχίζουν να επιβιβάζονται. Ελευθερία είναι να ξεπερνά κανείς τον εαυτό του, τα όρια και τα εμπόδια που του βάζουν άλλοι, η κοινωνία ή ο ίδιος του ο εαυτός.


INFO:

Συντελεστές
Μουσική - Σκηνοθεσία: Ηippo (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης)
Κείμενο: Καλλιόπη Φύκαρη
Σχεδιασμός δραστηριότητων εκπαιδευτικού δράματος: Καλλιόπη Φύκαρη, ομάδα Hippo
Κοστούμια - Σκηνικά: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μάσκα: Μάρθα Φωκά
Κίνηση: Χάρης Πεχλιβανίδης
Τραγούδι αρχής & τέλους: Νάσος Πατσίκας
Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος, Ευριδίκη Παπαοικονόμου
Παίζουν: Βαλεντίνα Κάντα, Γιώργος Σοφικίτης

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για την παράσταση από το Δελτίο Τύπου, εδώ.Τα μηνύματα που μεταδίδει με χιούμορ, είναι βασικά εφόδια για το ταξίδι της ζωής στο οποίο σιγά σιγά οι μικροί θεατές αρχίζουν να επιβιβάζονται.