_για_παιδιά

Ένα ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού

Στην παρουσίαση του μουσικού βιβλίου «Ονειρομαζώματα μαγικά καμώματα» της Λητώς Τσακίρη – Παπαθανασίου

Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Ιανός» στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ονειρομαζώματα μαγικά καμώματα» της Λητώς Τσακίρη.

_Υπήρχε ένας ευχάριστος συνωστισμός με την κυρία Ραχήλ Μαρτίδου, συγγραφέα και σχολική σύμβουλο, να προλογίζει το βιβλίο. Κόσμος – μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, εκπαιδευτικοί του κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ και ένα χαρούμενο μελισσολόι παιδιών - παρακολουθούσε με έντονο το ενδιαφέρον. Στη σύντομη εισήγησή της η κυρία Μαρτίδου παρότρυνε τους γονείς να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους – γιατί η αγάπη για το βιβλίο καλλιεργείται από την παιδική ηλικία και επιπλέον τα παιδιά από μικρά μπορούν να αντιληφθούν τη δομή του έμμετρου αλλά και του πεζού λόγου. Η εμπλοκή λοιπόν των γονιών σε αναγνωστικές περιπέτειες με τα παιδιά τα ωφελεί πολλαπλά, όχι μόνο γνωστικά, αλλά συμβάλλει επίσης στο να γίνουν αυριανοί αναγνώστες.

Η κυρία Λητώ Τσακίρη ντυμένη «παραμυθένια» και με την συνοδεία του μουσικού κ. Γιάννη Τσοπάνογλου αφηγούνταν το έμμετρο παραμύθι της και συγχρόνως χόρευε. Μαθητές του νηπιαγωγείου του ελληνογαλλικού κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ συμμετείχαν κρατώντας στα χέρια τους ζωγραφισμένες εικόνες από το παραμύθι με τους βασικούς πρωταγωνιστές του: τον Ροδόλφο τον γλυκό, την Τριανταφυλλένια τη βασιλοπούλα που τον αγαπούσε, τον πατέρας της που σε πρώτη φάση απέρριπτε το γαμπρό και τη μάγισσα Πουλχερία – την κυρά Κακία – που κατά παραγγελία του βασιλιά θα έκανε το Ροδόλφο λαγό. Αλλά….. τελικά αντί για λαγός ο Ροδόλφος έγινε δράκος που έβγαζε χρωματιστές μπουρμπουλήθρες από το στόμα του. Η εικόνα του Ροδόλφου-δράκου δεν πτοεί την Τρανταφυλλένια, η οποία θέλει να τον παντρευτεί παρά την αντίδραση του λαού του βασιλείου και του βασιλιά. Τα μάγια δεν μπορεί να τα λύσει η Πουλχερία η μάγισσα και αυτή προτείνει γάμο. Το αποτέλεσμα; Μόλις γεννιέται το πρώτο παιδί του Ροδόλφου-δράκου και της Τριανταφυλλένιας, ο πρώτος ξαναπαίρνει την κανονική του μορφή και ξαναγίνεται το όμορφο παλικάρι. «Έτσι η ευτυχία ήρθε ξανά στη μαγεμένη πολιτεία».

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του παραμυθιού από την κυρία Τσακίρη οι μαθητές του νηπιαγωγείου και άλλα παιδιά που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση τραγουδούσαν ή χόρευαν κομμάτια από το παραμύθι. Κάποια στιγμή στο τέλος του παραμυθιού τα παιδιά μπήκαν κάτω από ένα μεγάλο σατέν ύφασμα και παρίσταναν το δράκο και μεταξύ άλλων λέγανε για το δράκο «θα φύγεις μακριά στου ονείρου τη γωνιά». Στο παραμύθι τα στοιχεία του κακού, η μάγισσα Πουλχερία αλλά και ο δράκος ο φοβερός, απομυθοποιούνται. Στόχος της συγγραφέως είναι να διαλυθεί ο φόβος από τις παιδικές ψυχές και αντί η ζωή τους να στήνεται πάνω σε φόβους, να στηρίζεται σε στόχους τους οποίους θα αγωνίζονται να υλοποιήσουν.

Πέρα από το δρώμενο που μίλησε αναμφίβολα στις ψυχές και στη φαντασία των παιδιών, η συγγραφέας συνέστησε στο κοινό να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά. Γιατί το παραμύθι είναι ένα παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ γονιού και παιδιού. Μέσα απ’ αυτό μπορούμε ενδεχομένως να καταλάβουμε επιπλέον στοιχεία για το χαρακτήρα του παιδιού και να αφουγκραστούμε τη μοναδικότητά του. Μπορούμε να το βοηθήσουμε να γνωρίσει τη ζωή, να του τονώσουμε την αυτοπεποίθηση, να του δώσουμε θάρρος και πίστη, να τον εμπνεύσουμε να τα καταφέρει στη ζωή του και να υποστηρίξει τις επιλογές που θα τον κάνουν ευτυχισμένο.

Ακολούθησαν κάποιες ερωτήσεις παιδιών όπως «Όταν ήσασταν μικρή ονειρευόσασταν να γίνεται συγγραφέας;» Η συγγραφέας απάντησε όχι, αλλά τόνισε τη συνήθειά της να γράφει τις σκέψεις της σε χαρτάκια. Σε άλλη ερώτηση «Αν είναι δύσκολο να είναι κανείς συγγραφέας» απάντησε πως λειτουργεί –ευτυχώς- πάντα με το συναίσθημα και δεν μπαίνει σε αυτή τη λογική η οποία θα την δυσκόλευε. Είπε πως το συγκεκριμένο παραμύθι προέκυψε τυχαία γιατί αυτό που την απασχολούσε τη δεδομένη στιγμή της συγγραφής του παραμυθιού ήταν η επινόηση ενός τρόπου διαχείρισης συναισθημάτων. Σχετικά με την έμμετρη μορφή του λόγου διευκρίνισε ότι η μορφή του λόγου βοηθά στην απομνημόνευση.

Η όμορφη αυτή συντροφιά διαλύθηκε χαρούμενα και εποικοδομητικά. Καθένας φεύγοντας, είτε μικρός είτε μεγάλος, συμμετείχε σε μια ζωντανή και πετυχημένη δραματοποιημένη υπόθεση παραμυθιού που έκανε μια σημαντική καταγραφή μέσα του. Η προσπάθεια των συντελεστών σίγουρα πέτυχε τον στόχο της.
Το παραμύθι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ την εικονογράφηση έχει κάνει η Νίκη Λεωνίδου και την μουσική έχουν γράψει ο Γιάννης Τσοπάνογλου, η Ελεονόρα Σιμάτη και ο Αντώνης Βλαχογιώργος.