_εκθέσεις

Τέχνες σε διάδραση

Στην έκθεση 'Φωτογραφία και Κείμενο' στον πολυχώρο Τεχνοστάσιο

Ο λόγος και η εικόνα είναι τα απαραίτητα εργαλεία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να περιγράψουμε τον κόσμο μας.

Φαίνονται διαφορετικά και αυτόνομα, το ίδιο και οι μορφές της τέχνης που προκύπτουν από αυτά. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί παρά να αλληλεπιδρούν και να αλληλοτροφοδοτούνται. Τους τρόπους που μπορεί να επιτυγχάνεται αυτό διερευνά η ομαδική έκθεση φωτογραφίας -και όχι μόνο- που παρουσιάζεται στον πολυχώρο Τεχνοστάσιο, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

Οι δέκα φωτογράφοι που συμμετέχουν κλήθηκαν να εκθέσουν φωτογραφίες συνοδευόμενες από κείμενα, τα οποία είτε να έχουν γραφτεί γι’ αυτές, είτε να τα έχουν επιλέξει εξαρχής και με βάση αυτά να δημιουργήθηκαν οι εικόνες. Σκοπός ήταν η φωτογραφία και η λογοτεχνία, η εικόνα και ο λόγος να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν ως δύο εκφράσεις τέχνης που συνθέτουν ένα συνολικό έργο. Έτσι, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην καθημερινότητα, το κείμενο που γράφεται για να συνοδεύσει μια φωτογραφία δεν είναι λεζάντα και η φωτογραφία που δημιουργείται με αφορμή ένα κείμενο δεν είναι εικονογράφηση.

Μια έκθεση που δεν επιδιώκει να είναι συνεκτική ως προς το θέμα και την προσέγγιση των φωτογραφιών, που εκτείνονται από την αρχιτεκτονική φωτογραφία ως το πορτρέτο και από τον ρεαλισμό ως τις έντονες ψηφιακές επεξεργασίες. Ούτε ως προς τα κείμενα υπάρχει περιορισμός - έργα μεγάλων ποιητών συνυπάρχουν με στίχους τραγουδιών και λογοτεχνικές απόπειρες των ίδιων των φωτογράφων. Αυτό όμως που επιδιώκει είναι να μας δείξει πως η τέχνη μπορεί να είναι συνολική και πως διαφορετικά είδη γραφής μπορούν να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου έργου τέχνης.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση, αλλά και παράγοντας που θα διαμορφώνει αυτό το συνολικό έργο τέχνης, είναι η ιδιαιτερότητα της ματιάς του κάθε θεατή. Το κείμενο από την πλευρά του, του δίνει κάποιες «πληροφορίες» για το έργο, για το θέμα ή το πρόσωπο που απεικονίζεται ή για την πρόθεση του δημιουργού. Αυτό όμως δεν περιορίζει τον θεατή, ή δε θα έπρεπε να τον περιορίζει, παρά να του δίνει το έναυσμα να «απελευθερώσει» τη ματιά του και να συνθέσει την προσωπική του ερμηνεία και εμπειρία.

Στην έκθεση συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: Χρήστος Αθανασίου, Σοφία Καμπλιώνη, Δημήτρης Δικμάνης, Βασίλης Καρκατσέλης, Νίκος Κουκής, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Ράπτης, Στέργιος Τσιούμας και η Αλέκα Τσιρώνη.
Οργάνωση παραγωγής: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

κείμενο - φωτογραφίες | εύη μούρνου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας