_εκθέσεις

Στην έκθεση ‘Ταξίδι στα Ιωάννινα’ από τις Φωτογραφικές Ομάδες «Φ» και «Φωτοπόροι»

Αιχμαλωτίζοντας στο φιλμ τη γοητεία του ταξιδιού

Η ομάδα «Φ» και «Φωτοπόροι» μας μύησαν, με την καινούργια τους έκθεση, στην ομορφιά των ιστορικών Ιωαννίνων. Η έκθεση προέκυψε μετά από τη διήμερη φωτογραφική εκδρομή που πραγματοποίησαν οι ομάδες στα Ιωάννινα και αποτελείται από 130 φωτογραφίες, 25 μελών των ομάδων.
Ο χώρος είναι γεμάτος με ενθουσιασμένους επισκέπτες, που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για τα έργα και έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους καλλιτέχνες για τα εναύσματα, την έμπνευση και τον τρόπο που οδήγησε σε κάθε κλικ. Μπορεί κάποιος να δει την ίδια φωτογραφία πάνω από μία φορά και να είναι το ίδιο φρέσκια και ζωντανή.

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με μεγάλο «μαύρο» παρελθόν, με μύθους, ιστορία , φυσικό περιβάλλον και καιρικές συνθήκες, που σου θυμίζουν ένα ασπρόμαυρο φιλμ νουάρ, ενώ κάθε φορά που θα την επισκεφτείς, κυρίως το φθινόπωρο, θα αισθανθείς ο πρωταγωνιστής της. Μια απίστευτη μοναξιά και μελαγχολία θα σε διαπερνά, όσο το βλέμμα σου χάνεται στη γοητεία της λίμνης σαν την κυρά- Φροσύνη.

Τάσος Σχίζας, Ταξίδι στα Ιωάννινα, Φωτογραφική Ομάδα «Φ», «Φωτοπόροι»
Τάσος Σχίζας, Ταξίδι στα Ιωάννινα, Φωτογραφική Ομάδα «Φ», «Φωτοπόροι»

Όπως μου ανέφερε ο κ. Τ. Σχίζας, διοργανωτής-επιμελητής της έκθεσης, όλα τα έργα έχουν κατανεμηθεί ανά θεματολογία και όχι ανά καλλιτέχνη, κάτι που με εκπλήσσει γιατί μπορείς να δεις μια ποικιλία οπτικών γωνιών για το ίδιο φωτογραφικό θέμα. Όλες οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο χώρο, με μια πρώτη ματιά έχουν ένα βασικό κοινό στοιχείο, εκτός φυσικά από τα Ιωάννινα: είναι όλες γκρι. Από τη μία ασπρόμαυρες φωτογραφίες με εξαιρετικά κοντράστ και αντιθέσεις, φωτογραφική τεχνική που ευνοείται από τον γεμάτο σύννεφα γιαννιώτικο ουρανό, και από την άλλη έγχρωμες φωτογραφίες που αναδεικνύουν με ομαλές χρωματικές συνθέσεις την γκρίζα αίσθηση που σε διαπερνά όταν είσαι στα μελαγχολικά Γιάννενα.

Τάσος Σχίζας, Ταξίδι στα Ιωάννινα, Φωτογραφική Ομάδα «Φ», «Φωτοπόροι»

Η λίμνη, οι άνθρωποι, το φεγγάρι και ο ήλιος, ο ουρανός και τα σύννεφα, τα σπήλαια, τα σπίτια και άλλα πολλά αποτυπώνονται σε φωτογραφικά έργα με διαφορετική θεματολογία και συναισθηματικό υπόβαθρο. Η αλλοίωση, η εγκατάλειψη, η χαρά της ζωής, η παράδοση, το μυστήριο, η νοσταλγία, η ζωή και η ομορφιά της φύσης είναι μόνο μερικά από τα θέματα που έχει ξετρυπώσει ο κάθε φωτογράφος από τις γωνιές των γραφικών Ιωαννίνων.

Όλη η φυσική ομορφιά και ποικιλομορφία της Ηπείρου μπορεί να συγχωνευθεί στα Ιωάννινα και γι' αυτό δεν μου κάνει καμία εντύπωση που οι καλλιτέχνες επέλεξαν να κάνουν εκεί το ταξίδι τους - φωτογραφικό project. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, επομένως προλαβαίνετε να απολαύσετε κι εσείς αυτό το άψογα επιμελημένο σύνολο έργων.
Τα Ιωάννινα έχουν τη δικιά τους προσομοιωτική γωνιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να την επισκεφτείτε και εσείς ανεπιφύλακτα. Θα έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε μαζί με τους καλλιτέχνες σε μια ηπειρωτική Ελλάδα, αποτυπωμένη από διαφορετικές και πολλαπλές προοπτικές .

Τάσος Σχίζας, Ταξίδι στα Ιωάννινα, Φωτογραφική Ομάδα «Φ», «Φωτοπόροι»

Συμμετέχουν :
Αργύρης Αλτίνογλου, Δέσποινα Αποστολίδου, Μάρθα Βασιλειάδου, Χριστίνα Καζαντζίδου, Γιάννης Κακτσής, Παύλος Καρυπίδης, Δήμητρα Κόμναρη, Αρετή Κοτέλη, Δημήτρης Κουκουρούζης, Δημήτρης Κουμαντζιάς, Καλλιόπη Καρακώστα, Παναγιώτης Λαλίδης, Κυριάκος Λαφτσίδης, Αλεξία Λεχωνίδου, Αναστασία Μιχαήλογλου, Γιώργος Μπαρμπατσούλης, Δημήτρης Νενάδης, Τζένη Ντόκου, Νούλη Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπουτσής, Χρύσα Προύσαλη, Μαρία Σαμολαδά, Δήμητρα Σιώπη, Τάσος Σχίζας, Δημήτρης Τούσης.
Διοργάνωση-Επιμέλεια: Τάσος Σχίζας
Διάρκεια: 22 Οκτωβρίου - 24 Νοεμβρίου 2015 / Πολυχώρος Εικόνας Κούνιο: Κομνηνών 24 (Λουλουδάδικα)