_εκθέσεις

Στο 1ο mobile photo fest από τη φωτογραφική λέσχη Out Of Focus

Όταν το περιεχόμενο συμφιλιώνεται με το μέσο

Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο στην Αρχαία Αγορά, που στεγάζει τη φωτογραφική λέσχη “Out of Focus”, είχα την τύχη να δω από κοντά φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα που δεν τραβήχτηκαν ούτε με κάποιο περίεργο και κουλτουριάρικο φωτογραφικό επίτευγμα ούτε με κάποια πανάκριβη ψηφιακή κάμερα. Είναι φωτογραφίες τραβηγμένες με κινητό τηλέφωνο! Πόσες φορές δεν έχετε ρίξει κατάρες που δεν είχατε μαζί σας τη φωτογραφική μηχανή όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη για ένα κλικ; Για όλες αυτές τις φορές λοιπόν, και για όλες τις mobile photos, τις πραγματικά καλές και χωρίς ρηχά κόλπα ψηφιακού εντυπωσιασμού, μιλάει η συγκεκριμένη έκθεση.

Στο χώρο με καθοδήγησε ο ευγενέστατος κος Φώτης Καρακάσης, ένας άνθρωπος με άποψη και γούστο στη φωτογραφία και με ενημέρωσε πλήρως για την έκθεση, τη λέσχη, αλλά και για άλλα θέματα τέχνης, για τα οποία τελικά καταλήξαμε να μιλάμε για ώρες. Μου είπε επίσης, ότι δεν ήθελαν το φεστιβάλ να έχει τη μορφή διαγωνισμού γιατί μπορεί είναι άδικο, και σίγουρα υποκειμενικό, το να κρίνεις ένα έργο. Ευτυχώς για εμάς -τους fans της φωτογραφίας- που ήταν έτσι, και μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε τόσα πολλά και διαφορετικής αισθητικής φωτογραφικά έργα.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι αποκλείεται αυτές οι φωτογραφίες να είναι τραβηγμένες με κινητό! Απίστευτα τοπία με μαγευτικά χρώματα, πειραματικές συνθέσεις, εξπρεσιονιστικά πορτρέτα, ασπρόμαυρες συλλογές ήταν μόνο μερικά από όσα μου τράβηξαν την προσοχή. Όπως τόνισε και ο κος Καρακάσης, δεν είναι ωραίο κάποιος να προσπαθεί να σου τραβήξει την προσοχή με τεχνητά μέσα, προσπαθώντας πολλές φορές να καλύψει τα «λάθη» της φωτογραφίας, αλλά να επιδιώκει να το κάνει με ωμή φωτογραφική τέχνη που αγγίζει το χώρο της αισθητικής σου.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία έχει από μόνη της μία δυσκολία. Είναι «γυμνή φωτογραφία». Είναι όλη η αλήθεια. Και φυσικά, για εμένα, αυτές ήταν που έκλεψαν την παράσταση στο φεστιβάλ αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν παγιδέψει στιγμές από «συνηθισμένα» μέρη που βρισκόμαστε καθημερινά και τα έχουν αναδείξει μέσα από ένα φωτογραφικό παιχνίδι μεταξύ καθημερινότητας και μαγείας. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν και μερικές φωτογραφίες από το εξωτερικό που απαθανάτιζαν με γούστο και καθόλου ερασιτεχνισμό τη ζωή και τα μέρη σε άλλες χώρες.

Η λέσχη “Out of Focus” λειτουργεί επίσημα από τον Αύγουστο και αποτελείται περίπου από 30 μέλη. Η εμπειρία δεν είναι αυτό που προέχει, αλλά η όρεξη για φωτογραφική τροφή! Μαζεύονται κάθε Τετάρτη και ανταλλάσσουν ιδέες, κάνουν προβολές, εκδρομές και οδοιπορικά και το κυριότερο…: είναι ανοιχτοί προς όλους, ακόμα και στις πανέμορφες αδέσποτες γάτες που λιάζονται στην αυλή τους.

Φεύγω από το νεοκλασικό, γεμάτη με πληροφορίες και εικόνες, από μία πρωτότυπη έκθεση που μπορεί να σε εμπνεύσει και να σε κάνει πιο δημιουργικό και θρασύ απέναντι στο πού βάζεις τα όριά σου. Αν πραγματικά αισθάνεσαι ότι αξίζει αυτή η εικόνα να γίνει φωτογραφία, τότε θα τη βγάλεις. Ακόμα και με το κινητό σου. Ακόμα και με το μυαλό σου, με φιλμ τις αναμνήσεις σου.