_εκθέσεις

Απλώνοντας ένα ολόκληρο καλοκαίρι σε σκοινί

Στην έκθεση ‘Καλοκαιρινή Μπουγάδα’ της Φωτογραφικής Λέσχης 'Out Of Focus'

Ω, ναι, καλά ακούσατε. Και ας μην ξέρω αν μπορείτε να φανταστείτε το installation της έκθεσης, που είναι μια ωδή αποχαιρετισμού του καλοκαιριού, ενώ έξω ήδη βρέχει.

Σκοινιά μπουγάδας περικλείουν το χώρο, και φωτογραφίες με θέμα το καλοκαίρι κρέμονται μαζί με θερινά t-shirts, λινές βερμούδες και μαγιό.

Οι καλοκαιρινές μπουγάδες κρέμονται περήφανες πάνω από τα νησιώτικα σοκάκια που μυρίζουν μαλακτικό λεβάντα, οι καλοκαιρινές αναμνήσεις που είναι η ζακέτα μας στο φθινοπωρινό κρύο, η θάλασσα, η άμμος, η ξεγνοιασιά και η παιδικότητα μας, θα είναι μέχρι τις 11 Οκτωβρίου στο νεοκλασικό κτίριο της λέσχης -που ποτέ δε χάνω ευκαιρία να χαζεύω- στην Μητροπολίτου Γενναδίου.

Φωτογραφίες με χρώμα και ζωντάνια πάνω στις οποίες αποτυπώνονται καλοκαιρινές αναμνήσεις, με το ρεαλιστικότατο point of view του φωτογράφου, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι είχες πάει μαζί του διακοπές και του κρατούσες «μια στιγμή» την τσάντα με τις πετσέτες για να τραβήξει ένα κλικ. Χταπόδια κρεμασμένα σε σκοινιά (κάτι που ταιριάζει απόλυτα και με το concept της έκθεσης), ανεκτίμητα ηλιοβασιλέματα, μια «μοναχική» πάνινη σεζ-λονγκ που ατενίζει τη θάλασσα υπό το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, άνθρωποι νέοι που χαλαρώνουν στις πλαζ αλλά και άνθρωποι πιο μεγάλοι που έχουν επιλέξει τη ζωή στο νησί. Εντύπωση μου κάνει μια ημι-ασπρόμαυρη συλλογή με μια γλυκιά ηλικιωμένη που με ζήλο και χαμόγελο φτιάχνει τις λιαστές ντομάτες της χρονιάς, π ου είναι και το μοναδικό αντικείμενο in color στις φωτογραφίες.

Συλλογές με θέμα την παιδικότητα και τα παιδιά, το γαλάζιο και το άσπρο στην παλέτα της νησιώτικης ομορφιάς, την ιππασία την ώρα του δειλινού σε κάποια ερημική παραλία, τη βόλτα με το ιστιοφόρο, τα πρωινά στην ξαπλώστρα κάτω από την ομπρέλα, την «παρακμιακή» όψη του καλοκαιριού, θέμα που μάλιστα αναπτύχθηκε με χιούμορ σε μια γωνία του χώρου καλυμμένη με άμμο, γεμάτη με πλαστικά ποτηράκια και αποτσίγαρα.

Πριν αποχαιρετίσουμε τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις, απολαμβάνουμε μια παγωμένη μπίρα, προσφορά των πιο φιλικών φωτογράφων, και με τη μουσική υπόκρουση καλοκαιρινών ακουσμάτων, ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στις φωτογραφίες. «Είναι όλες τόσο χρωματιστές», είπα από μέσα μου και σκέφτηκα ότι και το φθινόπωρο κάποιο λόγο θα έχει και είναι γκρι. Μάλλον, την ώρα που περπατάς στη βρεγμένη Αριστοτέλους και τρέχεις να προλάβεις κάποιο αστικό, οι καλοκαιρινές σου αναμνήσεις πρέπει να είναι αυτές που θα σε κάνουν να χαμογελάς. Το καλοκαίρι είναι το πιο δυνατό χρώμα στην παλέτα των τεσσάρων εποχών και αυτό λόγω των αναμνήσεων που κρύβονται πίσω από το πινέλο.

Τα ξύλινα μανταλάκια με δυσκολία κρατούν το βάρος των καλοκαιρινών αυτών αναμνήσεων γι’ αυτό κι εσείς μη χάνετε καιρό. Η έκθεση, σας περιμένει για να ομορφύνει ένα γκρίζο φθινοπωρινό σας απόγευμα.