_εκθέσεις

Στην Έκθεση ‘Αντιθέσεις’ από τη Φωτογραφική Ομάδα ‘Φ’

...στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο

Υπήρξες ποτέ;
Λένε οι πολλοί πως στη ζωή δεν είναι όλα άσπρα και μαύρα
Υπάρχουν και γκρίζα, λένε.
Εγώ κι εσύ γκρίζα δε βλέπουμε ποτέ.
Είσαι το λευκό της αγνότητας, είμαι το μαύρο του σκοταδιού
Εκ διαμέτρου αντίθετοι.
Όμως απόψε είσαι εδώ.
Κάθεσαι δίπλα μου στο λιγοστό φως.
Είσαι εσύ στ΄ αλήθεια; Μείνε εδώ απόψε.
Μείνε εδώ.
Την αυγή θα ψάξω τα σημάδια σου σε ό,τι άγγιξες.
Η καρδιά μου θα χτυπήσει δυνατά
ώσπου να βρω το κόκκινο των χειλιών σου κάπου στο χώρο
Υπήρξες ποτέ;

- Δημήτρης Νενάδης

Αντιθέσεις... ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό; Γη και ουρανός, θάλασσα και στεριά, το παλιό και το καινούριο, τότε και τώρα, φως και σκοτάδι. Αλλά και έννοιες πιο αφηρημένες, χαρά και λύπη, συντροφικότητα και μοναξιά, νιάτα και γηρατειά, ζωή και θάνατος. Και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ, όπως η φαντασία και η δημιουργικότητα του ανθρώπινου νου.

Αυτή τη φαντασία και τη δημιουργικότητα κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας "Φ" με την παρότρυνση του εισηγητή των σεμιναρίων φωτογραφίας και γενικό συντονιστή- επιμελητή της έκθεσης, Τάσο Σχίζα, με σκοπό να δημιουργήσει ο καθένας ένα portfolio 3-4 φωτογραφιών. Με θέμα μια τόσο ευρεία, αλλά ταυτόχρονα και καθορισμένη έννοια, αυτή των αντιθέσεων, ζητούμενο ήταν το θέμα να μην καλυφθεί απλά καταγραφικά. Οι συμμετέχοντες προβληματίστηκαν και διερεύνησαν ποικίλες αντιθέσεις με απώτερο σκοπό να παρουσιάσει ο καθένας τη δική του, προσωπική ματιά πάνω στην έννοιά τους.

Και το αποτέλεσμα αποζημιώνει όλους... 130 φωτογραφίες από 34 μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας "Φ", μπορεί να απολαύσει το κοινό ως και τις 10 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο. Σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και πλούσιες σε υλικό και συμμετέχοντες εκθέσεις που έχουν διοργανωθεί στο χώρο, εντοπίζει κανείς όχι μόνο το έντυπο υλικό, αλλά τον κόπο και το μεράκι με το οποίο έχει στηθεί η έκθεση. Χώρος πλημμυρισμένος από εικόνες και χρώματα, που εναλλάσσονται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε μια εσωτερική, δική τους αντίθεση (έγχρωμο- ασπρόμαυρο- αποχρώσεις του γκρι), που μοιάζει σαν να την όρισε από μόνη της η αύρα του εκθεσιακού χώρου.

Καθώς παρατηρεί κανείς τις φωτογραφίες, ανακαλύπτει συνεχώς νέες αντιθέσεις. Όχι μόνο αυτές που θέλησε να εκφράσει ο κάθε δημιουργός με το portfolio του, αλλά κι αυτές που αντιλαμβάνεται προσωπικά ο ίδιος. Σε μια «αντίθεση- μάχη», το σημαίνον της εικόνας παλεύει με το σημαινόμενο και κάθε αναπαράσταση παίρνει τη δική της μορφή στο συνειδητό και ασυνείδητο του παρατηρητή. Και εκεί είναι που κρύβεται όλη η μαγεία, εκεί βρίσκεται ο πραγματικός προορισμός. Πέρα από αυτό που «συναντά» το μάτι. Αυτό είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των ανθρώπων που δούλεψαν για την έκθεση αυτή. Να μη στέκεται κανείς μόνο στην αρτιότητα της εικόνας ή του θέματος, να μπορεί να εντρυφήσει στο «κρυμμένο» νόημά της, να ψάξει για να βρει τη δική του προσωπική «αντίθεση» μέσα σε αυτή. Μικρά «έργα τέχνης» κι αυτά με τη σειρά τους, κείμενα που συνοδεύουν ορισμένα portfolios, όπως τα επέλεξαν και επιμελήθηκαν οι δημιουργοί, δίνουν στον επισκέπτη περαιτέρω τροφή για σκέψη.

Εσείς, λοιπόν, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το χώρο και να εξερευνήσετε φανερές, κρυφές αλλά και προσωπικές σας «Αντιθέσεις».

Η Φωτογραφική Ομάδα «Φ» αποτελεί μια νέα ομάδα φωτογραφίας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων που πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο από τον Τάσο Σχίζα, από τον Οκτώβριο του 2011 ως και σήμερα. Αριθμεί αρκετά μέλη που παρακολουθούν τα διάφορα σεμινάρια, ενώ παράλληλα λειτουργεί λέσχη φωτογραφίας με μηνιαίες συναντήσεις των μελών της.

Συμμετέχουν τα παρακάτω μέλη:
Αργύρης Αλτίνογλου, Μυρτώ Αμοργιανού, Δέσποινα Αποστολίδου, Στέλιος Βανδήρας, Μάρθα Βασιλειάδου, Μαρία Γκόλτση, Κωνσταντίνος Ευγενίδης, Γιάννης Θεοδωρίδης, Ρένα Θωμαΐδου, Παναγιώτα Γίδαρη, Καλλιόπη Καρακώστα, Παύλος Καρυπίδης, Μαρία Κοντοβουνήσιου, Τάσος Κύρκος, Αλεξία Λεχωνίδου, Ιωάννα Μελιοπούλου, Γιώργος Μπαρμπατσούλης, Δημήτρης Νενάδης, Ευσταθία Μπόμπα, Χρήστος Όρλης, Νικόλαος Παμλίδης, Μαρία Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπουτσής, Χρύσα Προύσαλη, Μαρία Σαμολαδά, Ελευθερία Σελίνη, Ειρήνη Τοπούρια, Ειρήνη Τρυψιάνη, Δημήτρης Τούσης, Ηλέκτρα Τσόχα, Αρίστη Τσολακοπούλου, Κορίνα Ψάλτου, Κατερίνα Χατζηαβράμογλου, Γιάννης Χρυσοστόμου.
Επιμέλεια: Τάσος Σχίζας
Διάρκεια: 18 Ιουνίου – 10 Σεπτεμβρίου 2015.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ. Τετ. 9:00-17:00, Τρ. Πεμ. Παρ. 9:00-21:00, Σαβ. 9:00-16:00, Κυρ. κλειστά