_εκθέσεις

Παρέα με τον ‘Ακίνητο Ταξιδιώτη’ του Κώστα Πήττα

Στην έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνουν οι ‘Φίλοι της Νέας Παραλίας ‘

Ότι η αρχιτεκτονική και η φωτογραφία πάνε χέρι χέρι δεν είναι κάτι καινούριο. Μπορεί να το βλέπουμε πιο συχνά πια, μέσω των social media στα οποία εμφανίζονται πολλές και υπέροχες εικόνες που συνδυάζουν τις δύο τέχνες, αλλά η αλήθεια είναι πως κρατάει καιρό αυτός ο έρωτας.

Πέρα από τον Le Corbusier που βασιζόταν πολύ στις φωτογραφίες και ένα «χειροπιαστό» photoshop για να δοκιμάζει τις ιδέες του, πολλοί σύγχρονοι αρχιτέκτονες είναι και φωτογράφοι (Fran Parente, Leonardo Finotti κ.α.), υπάρχουν δίδυμα που είναι αχώριστα (Hélène Binet και Zaha Hadid), η κατεύθυνση της «αρχιτεκτονικής φωτογραφίας» γίνεται αρκετά δημοφιλής, ενώ υπάρχουν και πολλοί σύγχρονοι φωτογράφοι που χρησιμοποιούν με ευλάβεια αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και δημιουργίες, προκειμένου να καδράρουν το βασικό τους θέμα. Η τέχνη μέσα στην τέχνη λοιπόν, σε μια σχέση ιδιαίτερα πολύπλευρη.

Έναν εκπρόσωπο της παραπάνω σχέσης φιλοξενούν οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας». Ο «ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ, μία φωτογραφική περιπλάνηση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης» του Κώστα Πήττα διακοσμεί το περίπτερο του κήπου της Μεσογείου, στη Νέα Παραλία. Μια σειρά μινιμαλιστικού χαρακτήρα, με στοιχεία φωτογραφίας δρόμου, που έχει στόχο να αναδείξει την καταλυτική επίδραση της ομίχλης στη διάθεση της θάλασσας και της πόλης.

Αυτό που «κυνηγούσε» ο φωτογράφος ήταν ομιχλώδη πρωινά στην παραλία (και όχι μόνο), βγάζοντας στο προσκήνιο την εγγενή του –ως αρχιτέκτονα- ανάγκη να δίνει την απαραίτητη σημασία στις γραμμές και τα σχήματα, χωρίς ωστόσο να αμελεί τις ανθρώπινες μορφές που ξεπρόβαλλαν πολλές φορές, τυχαία, μέσα από την ομίχλη. Και που ταιριάζει τελικά άρτια με τον βροχερό καιρό των πρώτων ημερών του Ιούνη. Άλλωστε, «Το καλοκαίρι έρχεται. Έρχεται όμως, μονάχα για εκείνους που ξέρουν να προσμένουν, ξένοιαστοι και γαλήνιοι σα να είχανε μπροστά τους την αιωνιότητα», λέει μεταξύ άλλων ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε και μας υπενθυμίζει ο Κώστα Πήττας στο σημείωμά του.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13/07/2015, όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας και αξίζει να την επισκεφτείτε, καθώς θα παίρνετε την καθημερινή σας βόλτα στο πιο όμορφο μπαλκόνι της Ελλάδας. Και μετά να κάνουμε όλοι μαζί μια αίτηση –μεταξύ σοβαρού και αστείου- στο Υπουργείο Παιδείας να συμπεριλάβει στα Πολυτεχνεία το νέο Τμήμα των «Φωτογράφων Μηχανικών». Αν το πάρουν σοβαρά, θα είναι μια καλή ευκαιρία να συμβαδίσει επιτέλους η επίσημη εκπαίδευση με τις εξελίξεις της ζωής.