Πλάσματα ενός παράλληλου κόσμου

Αν κάποιος του έδινε λίγο τσουρέκι και λίγο γάλα θα παρατούσε την σχολή του για την τέχνη. Ο 22χρονος καλλιτέχνης, Θανάσης Βελλισάρης, αφού πρώτα εξερεύνησε την παραδοσιακή ζωγραφική και φιλοτέχνησε έργα με ακρυλικά, λάδια και μελάνια, στράφηκε νωρίς στην Digital Art.

κείμενο - φωτογραφίες | ιάκωβος καγκελίδης */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου
Θανάσης Βελισσάρης
Θανάσης Βελισσάρης

Ο χώρος της τέχνης είναι κάτι που τον εξιτάρει και η ενεργή ενασχόληση ήταν πάντοτε στα σχέδιά του. Από την στιγμή που ξεκινούσε την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση, ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και φυσικός, ήξερε ότι στο τέλος όλα θα τα χρησιμοποιούσε για χάρη της τέχνης.

Θανάσης Βελισσάρης
Θανάσης Βελισσάρης

Τα έργα του γεννήθηκαν από την ανάγκη του να πει μια ιστορία και ως αντισυμβατικός καθώς δεν του αρέσει το visual novel, έψαχνε τον τρόπο να την παρουσιάσει. Το animation comics αποτελεί για αυτόν έναν σύγχρονο τρόπος προσέγγισης. Στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται απόσπασμα της σειράς animation “The world of Crossover” του Αθανάσιου Βελισσάρη, από την οποία και εμπνεύστηκε τα έργα του. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ίδιοι ήρωες, που μεταφέρουν τους επισκέπτες σε έναν φανταστικό κόσμο, μέσα στον οποίο μάχονται για την ελευθερία λόγου, έκφρασης και δημιουργικότητας.

Θανάσης Βελισσάρης
Θανάσης Βελισσάρης

Ο Θανάσης είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που ασχολείται συστηματικά εδώ και τρισίμιση χρόνια με το digital art. Θυμάται από μικρός, από νήπια ακόμη, να πιάνει το μολύβι και να προσπαθεί να κάνει ζωγραφιές. Πλέον η μέθοδος που ακολουθεί έχει αλλάξει κατά πολύ στη δημιουργία των έργων του και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρώτα σμιλεύει στον υπολογιστή φιγούρες, οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε δισδιάστατες ή τρισδιάστατες εικόνες, που ζωντανεύουν σ΄ένα ονειρικό φόντο. Πλάσματα ενός παράλληλου κόσμου, δίνουν την εντύπωση πως ταξιδεύουν αέναα, άλλοτε ως πολεμιστές, κι άλλες φορές ως νοσταλγοί που κυνηγούν το άπιαστο, χορεύοντας μέσα σε εκρήξεις χρωμάτων, αφημένοι στους ανέμους του σύμπαντος.

Θανάσης Βελισσάρης
Θανάσης Βελισσάρης

Σήμερα ακολουθεί καλλιτέχνες μέσω των social media, εκπαιδεύεται μέσω διαδικτύου και οραματίζεται για το μέλλον. Ψάχνει μέσα στην καθημερινότητα του, μέσα σε μια ταινία ή σε μια βόλτα στη παραλία για να βρει την πηγή έμπνευσης του. Δεν τον ενδιαφέρει να αντιγράψει κάτι αλλά θα έδινε τα πάντα να μάθει πως σκέφτονταν, τι αισθάνονταν μεγάλοι ζωγράφοι στην εποχή τους…

Θανάσης Βελισσάρης

Η έκθεσή του θα βρίσκεται στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς έως τις 14 Ιουλίου 2017 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

κείμενο + φωτογραφίες | ιάκωβος καγκελίδης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου