image_alt_text image_alt_text

Αναζητώντας τον Βασίλη Τσιτσάνη…

Στο ‘μικρό’ Σερσέ Λα Φαμ του ΚΘΒΕ στον Εύοσμο και στο BIG DAY της Μονής Λαζαριστών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Βασίλη Τσιτσάνη, (18 Ιανουαρίου 1915) και 31 χρόνων από το θάνατό του (18 Ιανουαρίου 1984)__το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Στρατή Πασχάλη «Σερσέ Λα Φαμ» - οι γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη – στη Μονή Λαζαριστών (σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία – χορογραφία Σοφίας Σπυράτου από την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 έως και την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015. Στο πλαίσιο αυτό, μέρος της παράστασης παρουσιάστηκε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στο καφέ – μπαρ Il Posto στην πλατεία του Ευόσμου, δείγμα που υπήρξε αρκετό για να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση, άρτια καμωμένη, ικανή να εντυπωσιάσει από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Επιπρόσθετα, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, οργανώθηκε στη Μονή Λαζαριστών, στα πλαίσια των «BIG DAYS», ένα ολοήμερο αφιέρωμα στο μεγάλο μας μουσικάνθρωπο.


image01

Όπως φανερώνει και ο τίτλος, το «Σερσέ Λα Φαμ» είναι ένα μουσικό ταξίδι - αναζήτηση της γυναίκας, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τον κόσμο των τραγουδιών του κορυφαίου Έλληνα ρεμπέτη, που άλλοτε τη θέλει ιδανική και ονειρικά πλασμένη και άλλοτε σαρωτική στο πέρασμά της και καταστροφική. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα κατέχει εξέχουσα θέση στο έργο του. Γύρω από αυτή, λοιπόν, πλέκεται η παράσταση, με πυξίδα πάντα τη μουσική του αξέχαστου Έλληνα δημιουργού. Ένας κεντρικός δραματικός σκελετός βασισμένος σε φανταστικά, αλλά και πραγματικά γεγονότα της ζωής του Τσιτσάνη, όπως αυτά μας έγιναν γνωστά από γραπτά, αλλά και συνεντεύξεις του, δεμένα άρρηκτα με τη μουσική του. Μια ομάδα από άριστους μουσικούς και χορευτές παρεμβαίνουν στο δράμα σαν ιντερμέδιο, τραγουδώντας και χορεύοντας αξέχαστες δημιουργίες του Τσιτσάνη για τη γυναίκα, που φέρνουν στη μνήμη των παλιότερων μια γεύση από γνήσιο ρεμπετάδικο των παλιών καιρών. Τότε που το μπουζούκι ήταν όργανο απαγορευμένο, που οι κομπανίες έπαιζαν τις πενιές τους και στους τεκέδες οι μάγκες κάπνιζαν χασίσι και ναργιλέ.


image01

Στο «BIG DAY» για τον Β. Τσιτσάνη έγινε μια σφαιρική προσέγγιση της ζωής και του έργου του συνθέτη. Προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, δύο διαφορετικές, μα τόσο υπέροχες, μουσικές ενότητες, έκθεση με αφίσες για τον ίδιο και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το πρόσωπό του. Ένα διαφορετικό «μνημόσυνο», γεμάτο από μουσική, προβληματισμό, κέφι, αισιοδοξία, τέχνη και κουβέντα. Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασε ένα πρόγραμμα τραγουδιών βασισμένο στις πρωτότυπες ηχογραφήσεις του Β. Τσιτσάνη, δοσμένες πιο πιστά από ποτέ, υπό την καθοδήγηση -στη δημιουργία του- του καθηγητή Ελευθέριου Τσικουρίδη. Ο συνθέτης Νίκος Ορδουλίδης παρουσίασε το έργο του «Λαϊκό Πιάνο», με το οποίο μας δόθηκε η δυνατότητα να ακούσουμε τραγούδια του Τσιτσάνη διασκευασμένα -με έναν μαγικό τρόπο- για πιάνο και φωνή, που ήταν λες και συνόδευε το ρεμπέτη Τσιτσάνη σε άλλους -μουσικούς και όχι μόνο- δρόμους, τόπους και χρόνους.


image01

Στο «Σερσε Λα Φαμ» τα τραγούδι ερμηνεύουν εξαιρετικοί Έλληνες ερμηνευτές, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Λιζέτα Καλημέρη και η Γιώτα Νέγκα μαζί με την ομάδα ηθοποιών του ΚΘΒΕ, σε μια προσπάθεια να φανερώσουν το μέγεθος της εμβληματικής αυτής φυσιογνωμίας του ελληνικού τραγουδιού, καθώς και τη διαχρονικότητα του έργου του. «Σερσέ Λα Φαμ», «Ζαΐρα», «Απόψε Κάνεις Μπαμ», «Αργοσβήνεις Μόνη» είναι μερικά μόνο απ' τα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση και σκοπό έχουν να μας ξεναγήσουν στο θηλυκό στερέωμα του Τσιτσάνη. Άλλωστε ο Τσιτσάνης, όπως εύστοχα σημειώνει ο συγγραφέας του έργου, είναι αυτός που γεφύρωσε το χάσμα ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι. Ήταν αυτός που πέτυχε πρώτος την τομή. Αυτή του η καινοτομία, δεμένη με το απαράμιλλο ταλέντο του, τον αυθεντικά λαϊκό ήχο της μουσικής του και τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι είναι κάποιες από τις αρετές που τον κατατάσσουν στο πάνθεον της ελληνικής μουσικής. Και η παράσταση «Σερσε Λα Φαμ» είναι μια γεύση απ' τον κόσμο του Τσιτσάνη: χορός, τραγούδι, πανηγύρι όπως παλιά, ατμόσφαιρα ταβέρνας και μεθυσιού, ατμόσφαιρα παρέας....το «Σερσε Λα Φαμ» είναι μια γεύση απ' τον κόσμο του Τσιτσάνη: χορός, τραγούδι, πανηγύρι όπως παλιά, ατμόσφαιρα ταβέρνας και μεθυσιού, ατμόσφαιρα παρέας