Παιχνίδια του νου, παιχνίδια με τις λέξεις

Δευτέρα απόγευμα, μιας μέρας που ντύθηκε στα λευκά και πάγωσε τα κορμιά μας, μα ήρθε να κάνει το αίμα να πάρει φωτιά φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τις ίδιες μας τις φοβίες και με τη σκέψη ότι αυτές μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για τις λέξεις και τα κείμενά μας.

Στη "Ζώγια", εκεί στη Σβώλου, παρέα με ένα ζεστό καφέ, τσάι ή κονιάκ, ο Τάσος Ρέτζιος, ο Νίκος Κέκιας και η Ντόλυ Γραμματικοπούλου, έδωσαν βήμα και φιλοξενία, μέσω των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια της «Ζώγιας» και τις ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ, σε έναν νέο συγγραφέα και το νεοσύστατο εκδοτικό οίκο του, και κυρίως τροφή για προβληματισμό και νέες ιδέες.

Share:

κείμενο | καλλιόπη πασιά */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Γιώργος Σπυράκης

Ο δικηγόρος, συγγραφέας και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Σπυράκης συνομίλησε με την Καλλιόπη Πασιά, επίσης δικηγόρο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο πρόγραμμα, κάνοντας μια μικρή, πρώτη εισαγωγή στο Φοβικό Ρεαλισμό ως λογοτεχνικό ρεύμα. Πώς δύνανται οι λέξεις, η δομή του λόγου και η λογοτεχνία να παράγουν συναισθήματα στον αναγνώστη, αγγίζοντας ακροθιγώς τις φοβίες όλων μας.

Γιώργος Σπυράκης

Ο Γ.Σπυράκης υποστηρίζει ότι οι φοβίες μας είναι ένα πεδίο πάνω στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε εύελικτα, πλάθοντας ήρωες και ιστορίες, με ονειρικό στοιχείο, με αφορμή μία φοβία ή ένα φοβικό ερέθισμα, με ιστορία μέσα στην ιστορία και με ένα τέλος ανοικτό αλλά προσβάσιμο στη φαντασία του αναγνώστη. Η φοβία από μόνη της ως έννοια διακρίνεται από τον φόβο, καθώς αποτελεί αντίδραση σε μία μη ρεαλιστική κατάσταση, σε ένα φοβικό ερέθισμα το οποίο είναι συνήθως αβλαβές και ακίνδυνο, ωστόσο ως παιχνίδι του νου ταλαιπωρεί τον φέροντα τη φοβία.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του συγγραφέα και ερευνητή να συγκεντρώσει και να σχηματοποιήσει δομή, επιμέρους στοιχεία, ευρύτερες πηγές και επιρροές, ως αρχικό πυρήνα ενός νέου ρεύματος.

Γιώργος Σπυράκης

Η συζήτηση πολύ γρήγορα επεκτάθηκε μέσω των ερωτήσεων του κόσμου που παρευρέθηκε, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστούν βασικές έννοιες, καθώς είναι αναπόφευκτη στο πρώτο άκουσμα η σχέση και η σύνδεση με στοιχεία ψυχολογίας. Οι ερωτήσεις υπήρξαν αρκετά ενδιαφέρουσες προχωρώντας τη σκέψη καθενός χωριστά αλλά και του ίδιου του συγγραφέα και ερευνητή, καθώς στόχος της παρουσίασής του, η οποία έχει γίνει ήδη και στο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 2015, αλλά και σε αντίστοιχες βραδιές λογοτεχνίας στα Χανιά, Βόλο, Ιωάννινα, είναι η διάδραση με τη σκέψη του κοινού και η παραγωγή νέων ιδεών και ερεθισμάτων.

Αρκετές στιγμές της βραδιάς η κουβέντα χρωματίστηκε με χιούμορ καθώς δεν έλειψαν παραδείγματα χαρακτηριστικών σκηνών τρόμου, φαντασίας, θρίλερ, παρά τη σαφή διάκριση από τα αντίστοιχα είδη.

Γιώργος Σπυράκης
Γιώργος Σπυράκης
Γιώργος Σπυράκης

Η βραδιά έκλεισε με τις ευχαριστίες του συγγραφέα προς την ομάδα με την οποία συνέστησε με πολύ αγάπη και μεράκι το νέο εκδοτικό οίκο με την επωνυμία Libron Εκδοτική, με κοινό όραμα και θέληση ώστε "Να κάνουμε όμορφα βιβλια. Να δούμε τα όνειρά μας στα ράφια", μεταξύ των οποίων είναι και ο κ. Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή», η κα Άννα Βακάλη, Υπεύθυνη Εργαστηριακών Ασκήσεων του ως άνω Πανεπιστημίου, η Κλέλια Πάππου, αρθρογράφος και διηγηματογράφος και η Ράνια Καραμπλιάνη, υπεύθυνη διαχειριστικής οργάνωσης .

Είναι γεγονός ότι κάθε φορά που κάτι νέο γεννιέται, όπως και οι απόψεις που αναπτύχθηκαν στη «Ζώγια», θα υπάρχουν αντιδράσεις. Όπως όμως λέει και ο Εζρα Πάουντ «Να αποφεύγετε να δέχεστε κριτική από ανθρώπους που δεν έχουν παρουσιάσει οι ίδιοι αξιοπρόσεχτη δουλειά ή από ανθρώπους που δεν διακινδύνεψαν να τυπώσουν τα αποτελέσματα της δικιάς τους προσωπικής μελέτης και έρευνας».

Γιώργος Σπυράκης

Ο Γ.Σπυράκης τολμάει να πειραματίζεται, να ερευνά, να διατυπώνει, και εμείς θα είμαστε στο πλευρό του να παρακολουθούμε την πορεία του Φοβικού Ρεαλισμού. Άλλωστε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθουμε κάτι, συμπεριλαμβανομένων των φοβιών, είναι να το ζήσουμε.

Καλή αρχή!

κείμενο | καλλιόπη πασιά
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας