Πίστη στην αφήγηση

Απόγευμα Απρίλη. Ο ήλιος κάνει παιχνίδια με τα σύννεφα και δεν θέλει να πάει στη δύση. Μάλλον θέλει κι αυτός να είναι παρών στη παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Κυριάκου Γιαλένιου "Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα", στο φιλόξενο χώρο της "Ζώγιας" στην Αλ.Σβώλου. Οι ερωτήσεις ξεκίνησαν με το Γιάννη Κοτσιφό να δραστηριοποιεί μια σπαρταριστή κουβέντα, με το νέο συγγραφέα "διαθέσιμο" να αποκαλύψει τη πνοή της γραφής του. Κουβέντα δεν ειπώθηκε για την ίδια τη πλοκή!

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Κυριάκος Γιαλένιος

Και θαρρώ πως έτσι πρέπει. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία της φετινής σεζόν, με παράλληλες ιστορίες αφήγησης από διαφορετικούς ήρωες που κάπου στα μισά συγκλίνουν και ζουν μια απρόβλεπτη ιστορία νουάρ ατμόσφαιρας. Ο Κυριάκος έχει πίστη στην αφήγηση. Ο Κυριάκος παίρνει μια εικόνα βαθιά μέσα του, που ασυναίσθητα λειτουργεί ιαματικά για εκείνον. Την αφήνει εκεί στα έγκατα της ψυχής του, να λειτουργήσει, να ανθίσει και να θεριέψει κι έπειτα να κατατεθεί στο χαρτί.

Έτσι γράφει ο Γιαλένιος ιστορία. Με σαφήνεια στη περιγραφή και ταυτόχρονη αέναη τοποθέτηση χώρου και χρόνου. Ναι. Ο Κυριάκος Γιαλένιος δεν περιόρισε τους χαρακτήρες του σε μια συγκεκριμένη πόλη, με δρόμους, οδούς και τα συναφή πρακτικά. Όχι. Άφησε να διαβάζει ο αναγνώστης, να αναγνωρίζει ο δέκτης χώρους και "να φτιάχνει" εκείνος το δικό του σύμπαν. Δεν επιζητά παθητικούς αναγνώστες ο Γιαλένιος. Ενεργητικούς τους θέλει και το καταλάβαμε πλήρως από το κόσμο στη "Ζώγια" που συνεχώς ρωτούσε έχοντας απορίες, ενστάσεις, πολλαπλές και διαφορετικές αναγνώσεις ενός ίδιου "μπλε" βιβλίου.

Κυριάκος Γιαλένιος

Ο Κυριάκος ζει ποιητικά. Δεν είναι ποιητής, όμως, διαβάζει, αγαπά, ζει με τις λέξεις ποιητών. Ο Κυριάκος διάβασε πολύ στη ζωή του. Και συνεχίζει να διαβάζει. Και ποίηση και μυθιστόρημα και ό,τι θες. Με καταβολές που με κάνουν να τον ζηλεύω, ο ίδιος δεν αντιγράφει ό,τι διάβασε. Σπουδή και μελέτη τα μεγάλα κείμενα, εκείνος τα αφουγκράζεται και προχωρά παραπέρα.

"Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα" και η γραφή είναι-κατά γενική ομολογία-κινηματογραφική. Το ίδιο συνέβαινε και στο πρώτο πόνημα του, τη "Νόσο των Εραστών", εντονότερα στο δεύτερο βιβλίο- το σινεμά όσο γυρνάς σελίδες, αποκτά διάσταση. Λαμπερό πλάσμα και γεμάτο ταλέντο ο Γιαλένιος, το ερχόμενο Σάββατο 16 Απριλίου, ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους Θεσσαλονικείς συγγραφείς θα βρεθεί στην Αθήνα. Υποψήφιος για λογοτεχνικό βραβείο από το Περιοδικό "Κλεψύδρα" και τη Λέσχη Πολιτισμού "Έναστρον", όπου και θα παρουσιάσει το βιβλίο του, στο χώρο της Λέσχης.

Κυριάκος Γιαλένιος

Μέχρι τότε, προτείνω ανεπιφύλακτα, μια δική σας βόλτα στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Και ένα δώρο στον εαυτό σας. Αυτό το βιβλίο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και παραμένει στη καρδιά σας σαν το διαβάσετε, "κυκλοφορώντας" στα εσώψυχα πως ναι... ήταν ωραίο το ταξίδι αυτού του μυθιστορήματος...

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας