Η ποίηση σε διάλογο

Μια ακόμη Δευτέρα απόγευμα και η «Ζώγια» της Αλ. Σβώλου γέμισε κόσμο. Αυτή τη φορά και πολλή ποίηση. Ο Τάσος Ρέτζιος, ο Νίκος Κέκιας και η Ντόλυ Γραμματικοπούλου, σε συνέχεια των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια της «Ζώγιας» και τις ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ, είχαν καλεσμένους όλους εμάς να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε στη συζήτηση ανάμεσα στον Γιώργο Αλισάνογλου, ποιητή, εκδότη και ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου «ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ» (καθώς και των ομώνυμων εκδόσεων) και τον Γιάννη Κοτσιφό, δημοσιογράφο και συγγραφέα.

Αφορμή της συζήτησης «Η ποίηση ως ευκαιρία στη σιωπή». Ωστόσο, μόνο σιωπή δεν επικρατούσε στο χώρο, με τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις του κόσμου, ο οποίος παρευρέθηκε. Ο Γιώργος Αλισάνογλου, με έναν ρέοντα και ζωντανό λόγο, τροφοδοτούμενο από τις ερωτήσεις του Γιάννη Κοτσιφού, μίλησε για τη δική του προσπάθεια ίδρυσης μιας «δημόσιας» βιβλιοθήκης – της μοιρασιάς των αναγνωσμάτων του, όλων αυτών των έργων που μελέτησε και αγάπησε, με άλλους αναγνώστες. Η ανάγκη αυτή πήγαζε από μια ποιητική – αναγνωστική διαστροφή, όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την πηγή του «παιδικού του ονείρου».

Share:

κείμενο | καλλιόπη πασιά */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Γιώργος Αλισάνογλου

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το 2005 πρώτα το βιβλιοπωλείο, και ακολούθησε την επόμενη χρονιά η μετάφραση του Μακμπέθ του Σαίξπηρ από τον Δημήτρη Δημητριάδη. Από εκεί και ύστερα, στα χρόνια που ακολούθησαν, βρήκαν «στέγη» στις εκδόσεις και στο βιβλιοπωλείο «ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ» τίτλοι καθιερωμένων ή πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων και βιβλία με προσεγμένη τυπογραφία κι αισθητική.

Γιώργος Αλισάνογλου

Ο ποιητής και εκδότης Γ. Αλισάνογλου μίλησε για την ανάγκη η ποίηση να σπάσει τη σιωπή, να βρει το δρόμο της «έξω από το δωμάτιο», σαν μια «μέλισσα που ψάχνει το δρόμο της προς το λουλούδι, τον τρόπο του να μιλήσει, να ονοματίσει το “εγώ’’ της». Ο κόσμος, άλλωστε, αποκτά υπόσταση και χάρη στην ποίηση.

Αναφέρθηκε στη δυναμική της, στο κατά πόσο ακόμη και ένα ερωτικό ποίημα μπορεί να είναι τόσο δυνατό, να κουβαλά τόση επαναστατικότητα, που για το λόγο αυτό να καθίσταται «πολιτικό».

Γιώργος Αλισάνογλου

Δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στη δύσκολη οικονομικοκοινωνική κατάσταση, η οποία επηρεάζει και το χώρο των εκδόσεων, πλην όμως η ελπίδα ότι πάντα θα υπάρχει κόσμος που εκτιμά και αγαπά το καλό βιβλίο, την ουσιαστική λογοτεχνία, όσο και αν αποτελεί μειοψηφία, δίνει ώθηση για δημιουργικές συναντήσεις, όπως αυτές που γεννιούνται στους χώρους του ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ.

Στην κουβέντα αναφέρθηκε και το φαινόμενο της υπερπληθώρας πληροφοριών και έκθεσης μέσω του διαδικτύου, όπου στόχος είναι να επιλέγεις την πληροφορία, να την κάνεις κτήμα σου πριν τη μεταδώσεις έπειτα και εσύ, συμπλήρωσε ο ποιητής.

Γιώργος Αλισάνογλου
Γιώργος Αλισάνογλου
Γιώργος Αλισάνογλου

Η βραδιά έκλεισε με ανάγνωση αποσπασμάτων από την, υπό έκδοση, νέα ποιητική συλλογή, η οποία θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κίχλη, με τον τίτλο «Παιχνιδότοπος / τραύμα για 9 μήνες & 3 εποχές». Πρόκειται για ένα βιβλίο "πολιτικό", το οποίο "συνομιλεί" με τη μνήμη, τα γεγονότα, αλλά και την παγκόσμια “κρίση” αξιών - αλληγορικά και συμβολικά. Καταγράφει εσωτερικούς κι εξωτερικούς πολέμους, μάχες με τον «άλλον» και το «άλλο». Ο αφηγητής προσπαθεί να μιλήσει. Να κρατηθεί μέσα στον χαμό. Να κατά/γράψει όσα μπορεί. Κυρίως, όσα δεν μπορεί.

Γιώργος Αλισάνογλου

Όσο για τον Γ. Αλισάνογλου είμαι σίγουρη ότι θα προτιμούσε να συμπληρώσει τη βραδιά παίζοντας με την κιθάρα του ένα από τα αγαπημένα του κομμάτια. Εμείς, θα συνεχίσουμε να είμαστε κάπου εκεί, μπροστά στα ράφια να διαλέγουμε βιβλία και να περιμένουμε να διαβάσουμε τον «Παιχνιδότοπο».

κείμενο | καλλιόπη πασιά
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας