Στη συναυλία της Yasmin Levy...

Τη Yasmin Levy τη γνώριζα από τα cd της και από το διαδίκτυο και ναι είμαι από αυτούς, που αγαπούν τη θλιμμένη μουσική, όπως η ίδια την ονόμασε στην αρχή της συναυλίας της. Μετά το πρώτο τραγούδι μας έδωσε την μουσική της ταυτότητα… Μας είπε τραγούδια μεγάλων ερώτων κι αγάπης και ευχήθηκε να μπορέσει η αγάπη της προς εμάς να περάσει...σε εμάς… τραγούδια σεφαραδίτικα, ισπανοεβραϊκής ladino, φλαμέγκο και πολλά δικά της κομμάτια.

κείμενο | κατερίνα γρηγοριάδου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + λευτέρης τσότσος */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + οδυσσέας κοσμάτος

Η συναυλία ξεκίνησε... μαγικά, με την ιδιαίτερη φωνή της, που μας έβαλε μέσα στο «una noche mas», νιώσαμε τον μεγάλο έρωτα της μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας με έναν νεαρό άνδρα. Οι δυο τους είχαν σχέση τριών χρόνων, πολύ δυνατή, μα ο νεαρός γνώρισε κάποια επίσης νέα και πήγε να τη συναντήσει για να της πει ότι πρέπει να χωρίσουν. Αυτή, βαθιά λαβωμένη, το μόνο που ζήτησε ήταν "μια νύχτα ακόμη" ...και πάνω σ' αυτήν την ιστορία γράφτηκε το τραγούδι αυτό, που τόσο αγαπήθηκε από τον κόσμο. Κι ακολούθησαν κι άλλες ιστορίες αγάπης, όλες δημιούργησαν τραγούδια, που αγγίζουν την ψυχή και μέσα από αυτά έρχεται η κάθαρση!

yasmin-levi
yasmin-levi

Είναι πράγματι θαυμαστό το πόσο ο κόσμος αγαπάει τα τραγούδια της, και πόσο αυτή, με την σπάνια και τόσο ξεχωριστή φωνή της, με την μελαγχολική λυρικότητα, που μπορεί να φτάσει σε επίπεδα, που λίγοι ερμηνευτές μπορούν, καταφέρνει να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά!

Μετά το τρίτο τραγούδι κάλεσε στη σκηνή τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, με την ποντιακή του λύρα, παλιό της γνώριμο από το Λονδίνο, μιας κι εκεί έχουν συμπράξει επί σκηνής, αλλά και στο cd της "mano suave" Ο κόσμος τον υποδέχθηκε με το πιο ζεστό χειροκρότημα και ο χώρος γέμισε την πιο όμορφη μουσική από αυτήν τη σύμπραξη. Στην αρχή και για αρκετά λεπτά ο Ματθαίος έκανε ένα σόλο πάνω στη μουσική του τραγουδιού "Naci en alamo", κατόπιν συνομίλησε με το κλαρίνο του τόσο ξεχωριστού μουσικού από το Ιράν Amir Shahsar και μετά μπήκε η ίδια και όλη η ορχήστρα της, δημιουργώντας το απόλυτο άκουσμα για όλους εμάς τους τυχερούς που ζήσαμε αυτήν τη στιγμή...

yasmin-levi
yasmin-levi

Η Yasmin Levy επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα κι έχει να πει ότι ο κόσμος είναι πολύ εκπαιδευμένος στις συναυλίες. "Έχουν παιδεία οι Έλληνες και σεβασμό... το καταλαβαίνω στις συναυλίες μου, από τη στάση τους, από την ανταπόκρισή τους... και γνωρίζω ότι η μουσική μου, τα τραγούδια μου δεν είναι εύκολα.." Επάνω στη σκηνή έλαμπε κι εξέφραζε την αγάπη της προς αυτό που κάνει, την αγάπη της απέναντι στους θεατές, με κάθε τρόπο.

Η συναυλία της Yasmin Levy είναι μοναδική εμπειρία και σίγουρα δε μοιάζει με καμία άλλη... τα πάντα είναι σε υπερθετικό βαθμό.... η αγάπη, ο έρωτας, ο πόνος, τα συναισθήματα, οι δυνατότητες της φωνής της. Στη συναυλία που ζήσαμε στη Μονή Λαζαριστών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, την Τρίτη 05 Ιουλίου 2016 νιώσαμε... gracias a la vida!

yasmin-levi
yasmin-levi

Τη Yasmin Levy πλαισίωσαν οι μουσικοί: Ishay Amir στα κρουστά, Yechiel Hasson στην κιθάρα, Itay Abramovitz στο πιάνο, Hagai Bilitzky στο κοντραμπάσο και Amir Shahsar στο κλαρίνο, στο νέι και στο τραγούδι.

κείμενο | κατερίνα γρηγοριάδου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + λευτέρης τσότσος
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + οδυσσέας κοσμάτος