Στην τελευταία καλοκαιρινή συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο Φράγμα Θέρμης...

“Καλώς εσμίξαμε κοπέλια” ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Χαρούλη μόλις ανέβηκε πάνω στη σκηνή στα πλαίσια της συναυλίας του στο Φράγμα της Θέρμης. Και λίγο πριν πιάσει το λαούτο του διαπίστωσε έκπληκτος… “τι χαμός είναι ετούτος, γέμισε η πλαγιά κοπέλια”. 

κείμενο | ιάκωβος καγκελίδης */* φωτογραφίες | ρούλα θώμογλου */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου
xaroulis-festival-fragma
xaroulis-festival-fragma

Κυριολεκτικά οι φετινές συναυλίες του Γιάννη Χαρούλη προκαλούν πανικό. Πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, ενώ χιλιάδες κόσμου κάνουν τα πάντα για να βρουν το μαγικό χαρτάκι που θα τους φέρουν κοντά σ΄αυτόν το σπουδαίο καλλιτέχνη. Και όλα αυτά δεν είναι υπερβολές. Ήταν η πρώτη φορά που θα παρακολουθούσα ζωντανά τον Γιάννη Χαρούλη και χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά να διακρίνω το πόσο αληθινός είναι.

xaroulis-festival-fragma
xaroulis-festival-fragma

Η πρώτη μου επαφή με την κρητική λύρα ήταν πριν από δέκα οκτώ χρόνια περίπου, όταν ως φοιτητής προσπαθούσα να μάθω απεγνωσμένα ένα Μαλεβιζιώτη χορό, ή μια Πεντοζάλη. Τα  οικεία ακούσματα της λύρας, λόγω της ποντιακής καταγωγής, από την πρώτη στιγμή μίλησαν γρήγορα μέσα μου.  Με τα χρόνια κατάφερα να μάθω να χορεύω κρητικά αλλά εκείνο που διαπίστωσα είναι πως η κρητική λύρα και το λαούτο δεν είναι απλά δυο μουσικά όργανα, είναι εκπρόσωποι της κρητικής μουσικής, της νησιώτικης μουσικής, της ελληνικής μουσικής. Ο σεβασμός απέναντι στην παράδοση λειτουργεί ανταποδοτικά, μπορεί τα πρώτα χρόνια για έναν καλλλιτέχνη που ασχολείται με την παράδοση να είναι δύσκολα, ωστόσο έρχεται κάποια στιγμή που όλα αλλάζουν.

xaroulis-festival-fragma
xaroulis-festival-fragma
xaroulis-festival-fragma
xaroulis-festival-fragma

Ο Γιάννης Χαρούλης άλλωστε, το αναφώνησε κατά την διάρκεια της συναυλίας του “Κατι ξέρανε οι παλιοί, μα δεν τους επιστεύαμε”. Ήταν μια “εκδίκηση” της παράδοσης. Μια προσπάθεια να πάρει τη θέση που της αξίζει στις καρδιές του κοινού και το κατάφερε... Μέσα από το πρόσωπο του Γιάννη Χαρούλη.

κείμενο | ιάκωβος καγκελίδης
φωτογραφίες | ρούλα_θώμογλου
photo editing | ρούλα_θώμογλου + ιάκωβος_καγκελίδης */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου