...μια συμπυκνωμένη ψυχεδέλεια. Ένα ταξίδι πίσω στη Γη.

Την πρώτη φορά που είχα την τύχη να ακούσω ένα τραγούδι τους είχα παγώσει. Μου φαινόταν αδιανόητο ότι υπάρχει αυτός ο ήχος. Ξένος αλλά και γνώριμος, ιδιαίτερος, γεμάτος και ούτε στο ελάχιστο αδιάφορος.

Ο λόγος για τους Villagers of Ioannina City, ένα psycedelic-stoner-folk rock συγκρότημα που υποστηρίζει στο έπακρο κάθε έναν από αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Δημιουργήθηκαν το 2007 στα Γιάννενα, έχουν στο ενεργητικό τους πολλές συναυλίες, ενώ πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσαν την Ευρωπαϊκή τους περιοδεία.

Villagers of Ioannina City

Οι Vic είναι γνήσιοι μουσικοί και αυτό φαίνεται σε κάθε τους τραγούδι. Πειραματίζονται, δοκιμάζουν, ρισκάρουν και δεν επαναπαύονται. Στον πρώτο τους δίσκο “Riza”, με βασικό του θέμα την Ήπειρο, έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τη ροκ με την παράδοση, τις σκληρές κιθάρες με το κλαρίνο.

Το βράδυ της Παρασκευής βρήκε το Fix Factory of Sound ασφυκτικά γεμάτο. Ο φωτισμός και ο ήχος της γκάιντας έδωσε το έναυσμα για το ταξίδι που ξεκινούσε. Ήχοι ψυχεδελικοί, σκοτεινοί, έντονα συναισθηματικοί και τραγούδια που μιλούσαν ακόμα και όταν δεν υπήρχαν στίχοι.

Villagers of Ioannina City

To Jiannim ήταν ένας ύμνος για όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν στην ξενιτιά. Τους φίλους και τους συγγενείς που οι συνθήκες το ήθελαν έτσι ώστε να μην είναι εδώ. Το κοινό φορτίστηκε. Ο ήχος του πόνου ήταν εκεί. Το ίδιο και όσοι μας λείπουν.

Το ταξίδι συνεχιζόταν...Αφού κοιτάξαμε βαθιά μέσα μας και γύρω μας είχε έρθει η ώρα για το “zvara”. Η προτροπή γνώριμη και αναγκαία. «Βρείτε κάθε παλιό, σάπιο και μαύρο και κάψτε το βρε». Ο ήχος του κλαρίνου σε μετέφερε στα βουνά. Στην αρχή. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσες να το πετύχεις. Η θερμοκρασία είχε ανέβει και η στιγμή της κορύφωση στο κοινό ήρθε με το «ti kako» και το «κρασί». Στο «ζαλίζομαι» είχαμε φτάσει στο σημείο απλά να μη θέλουμε αυτή η βραδιά να τελειώσει. Το τέλος ήρθε με το «karakolia». Ο χορός δεν σταματούσε και η έκσταση του κοινού ήταν φανερή.

Villagers of Ioannina City
Villagers of Ioannina City

Η live τους εμφάνιση ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ειδικά για εμένα που τους απολάμβανα για πρώτη φορά και ακόμα περισσότερο που δεν είμαι γνωστή λάτρης του ήχου του κλαρίνου.

Δεν μπορούσε η όλη βραδιά να μην σε επηρεάσει θετικά. Ήταν μια συμπυκνωμένη ψυχεδέλεια. Ένα ταξίδι πίσω στη Γη, στις ρίζες, με την επιστροφή στην πραγματικότητα να σε βρίσκει άλλο άνθρωπο. Ολόκληρο. Γεμάτο με αληθινή μουσική.

Villagers of Ioannina City
Villagers of Ioannina City
Villagers of Ioannina City
Villagers of Ioannina City
Villagers of Ioannina City

Είναι αναμφίβολα από τα ελάχιστα συγκροτήματα που μπορούν να μας κάνουν υπερήφανους και εκτός συνόρων. Η καλή μουσική πάντα βρίσκει το δρόμο της. Σας ευχαριστούμε για ό,τι μας δώσατε και ευχόμαστε να σας ξαναδούμε σύντομα.

κείμενο | βιργινία καργάκη
φωτογραφίες | χαρά κίκα
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας