Με ένα σώμα και μια ψυχή...

Ένας συγγραφέας κάποτε είπε πως αν δεν ξέρεις ιστορία, δεν ξέρεις τίποτα. Είσαι σαν φύλλο, το οποίο αγνοεί πως είναι μέρος ενός δέντρου. Είναι πραγματικά ευχάριστο και υγιές για έναν λαό να μην ξεχνά και να κρατά ζωντανό τον πολιτισμό του. Έτσι και ο ποντιακός πληθυσμός, δεν ξέχασε ποτέ τις παραδόσεις και τα έθιμά του και κέρδισε μια θέση βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο Ομάλ τις ιστορίας.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + ρούλα θώμογλου */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης
tsaxouridi-ekthesi
tsaxouridi-ekthesi

Ας τα πάρουμε όμως από τον αρχή. Η 81η πρώτη ΔΕΘ είναι μια πραγματικά ξεχωριστή έκθεση. Όχι μόνο επειδή κλείνουν 90 χρόνια παρουσίας του εκθεσιακού φορέα αλλά και επειδή φέτος η έκθεση στις 13 του μηνός φιλοξένησε περισσότερα από 25000 άτομα. Από νωρίς κατέφθασαν σύλλογοι και σωματεία χορού και ποντιακού πολιτισμού, οικογένειες, νέοι και ηλικιωμένοι και ξεκίνησαν να περικυκλώνουν τον εκθεσιακό χώρο. Λίγο μετά τις εννιά στην σκηνή της Helexpo, ανέβηκαν οι Ματθαίος και Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης παρέα με τους μουσικούς τους. Ο ασφυκτικά γεμάτος χώρος της έκθεσης γέμισε μουσική και το κοινό ξεκίνησε να τραγουδάει και να χορεύει στους ρυθμούς της ποντιακής λύρας. Τα αδέλφια Τσαχουρίδη αφιέρωσαν το τραγούδι “Την πατρίδαμ έχασα” στον παππού τους, τον Τσαχούρ που μετανάστευσε από τον Πόντο. Όλοι ξεκίνησαν να σιγοτραγουδούν και να θυμούνται τους δικούς τους παππούδες και γιαγιάδες και όσα αυτοί τους εξιστορούσαν.

tsaxouridi-ekthesi
tsaxouridi-ekthesi

Η συναυλία συνέχισε με κέφι και ρυθμό ενώ ταυτόχρονα περιμετρικά της έκθεσης γινόταν το αδιαχώρητο. Χιλιάδες κόσμος ετοιμαζόταν για την μεγάλη στιγμή της βραδιάς.
Η ώρα πλησίαζε 11 και οι δυο μουσικοί έδωσαν το σύνθημα σε όσους βρίσκονταν μέσα στην έκθεση να βγουν έξω και να πιάσουν χέρια με τους υπόλοιπους. Τότε ξεκίνησε το Ομάλ. Το Ομάλ είναι ο πιο απλός ποντιακός χορός και έχει έξι βήματα. Έξι βήματα, δεκαπέντε λεπτά, χιλιάδες ψυχές να χορεύουν. Όλο το κέντρο της πόλης γέμισε Πόντο και παράδοση και λέγεται πως η έκθεση κυκλώθηκε περίπου επτά φορές! Αφού τελείωσαν τα απαιτούμενα 15 λεπτά χορού, ώστε να “σπάσει” το ρεκόρ Γκίνες, ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης έδωσε το έναυσμα για το μεγαλύτερο Τικ στην ιστορία. Ο κόσμος συνέχισε να χορεύει με μεγάλη χαρά που κατάφερε να φέρει ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα εις πέρας.

tsaxouridi-ekthesi
tsaxouridi-ekthesi

Είναι μαγικό στ’ αλήθεια, πόσα πράγματα μπορούν να συμβούν με την δύναμη της συλλογικότητας. Τότε είναι που γράφεται ιστορία. Όταν οι πολλοί γίνονται ένας και επιτυγχάνουν έναν κοινό στόχο.
Και εις ανώτερα, λοιπόν!

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + ρούλα θώμογλου
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης