Σε μια συναυλία για τα παιδιά μας, σας, τους...

Η αφίσα έγραφε : οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης τραγουδούν για τα παιδιά όλου του κόσμου. Έτσι βρεθήκαμε στο Βασιλικό θέατρο τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου σε μια sold out συναυλία, που διοργανώθηκε από πολύ δραστήριες κυρίες της Θεσσαλονίκης, εθελοντές και χορηγούς με σκοπό τα έσοδά της να διατεθούν στο Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο και στην Ελληνική Δράση Αφρικής.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας

Αυτά μας εξήγησε η μία από τις διοργανώτριες δραστήριες κυρίες, κ. Ευτυχία Κιβρακίδου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση και καλώντας πρώτα την πρόξενο της Ακτής Ελεφαντοστού κ. Μέρω Κεσεσίογλου, μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στην Γενεύη, μετά το πέρας των σπουδών της εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και εγκατέστησε την Ελληνική σημαία στα βάθη της Αφρικής. "Πολίτης του Κόσμου" λοιπόν εξ' ορισμού. Η κ. πρόξενος πολύ νωρίς αισθάνθηκε την ίδια κλίση, που έκανε τον πατέρα της γνωστό ευεργέτη στην Κων/πολη και τα Ιεροσόλυμα. Από το 1978 σαν εθελόντρια των Ηνωμένων Εθνών, επισκέφθηκε τη Δυτική Αφρική και βίωσε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην περιοχή. Από τότε αποφάσισε να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης
Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης

Το 1980, επισκέφθηκε την Ακτή Ελεφαντοστού κι άρχισε να προσφέρει στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της γεωργίας, της αλιείας και σε ό,τι βοηθούσε τους ανθρώπους, ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους. Σύνθημά της "Η φιλανθρωπία δεν έχει σύνορα, διότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ευτυχεί μόνος του". Κατόπιν κάλεσε την κ. Ζωή Δανιηλίδου, πρόεδρο στο Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο, μια γυναίκα, που επίσης τάχθηκε στην προσφορά και δραστηριοποιείται σε ένα χώρο, που στεγάζει παιδιά χωρίς οικογένεια ή παιδιά, που τα κακομεταχειρίζονται, παιδιά, που οι γονείς δεν έχουν ούτε να τα θρέψουν. Ένα κοινωνικό πρόβλημα ίσως μεγαλύτερο από ότι ο μέσος πολίτης μπορεί να φαντασθεί. Πολλά παιδιά ζουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, υφιστάμενα την εγκατάλειψη και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά των προσώπων του στενού τους περιβάλλοντος.

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης

Σ’ αυτά τα παιδιά το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο θέλει να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια. Για τα παιδιά αυτά, της Αφρικής, του Φιλύρου και για όλα τα παιδιά διατέθηκαν τα χρήματα της συναυλίας των Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη, οι οποίοι συμμετείχαν επίσης εθελοντικά, πλαισιωμένοι από την «οικογένειά τους», όπως αποκαλούν τους μουσικούς τους.

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης
Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ακούστηκαν συνθέσεις των δύο καλλιτεχνών, συνθέσεις του Μιχάλη Κουμπιού, που συγκεντρώθηκαν σε ένα cd, το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει και θα φέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη. Στη συνέχεια, ένα κοινό ενθουσιασμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, απόλαυσε τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών με πρωταγωνιστή την ποντιακή λύρα, η οποία κατάφερε κι εκείνο το βράδυ μέσα από τα χέρια του Ματθαίου Τσαχουρίδη να φτάσει και να ευφράνει τις ψυχές όλων των παρευρισκόμενων στο Βασιλικό Θέατρο και να κερδίσει ακόμη πιο πολλούς μη πόντιους λατρευτές της.

Ο Ματθαίος όμως έπαιξε και άλλα έγχορδα, μπουζούκι, λαούτο και ούτι, ελάχιστα αριθμητικά σε σχέση με το σύνολο των εγχόρδων που παίζει, με την ίδια δεξιοτεχνία πάντα. Το κοινό, μάλλον δυσκολευόταν να κάθεται στις θέσεις του και τραγουδούσε συνεχώς συνοδεύοντας τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος κατάφερε και σε αυτήν τη συναυλία να εντυπωσιάσει με τις φωνητικές του ικανότητες, περνώντας από τα ελληνικά έντεχνα και λαϊκά τραγούδια στα ποντιακά και ηπειρώτικά αλλά με την ίδια ίσως και μεγαλύτερη άνεση στην όπερα!

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης
Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης

Η ομορφιά της ψυχής των δύο αυτών καλλιτεχνών, πλημμύρισε το χώρο κι έφτασε από τη σκηνή στις θέσεις μας! Ήταν μια βραδιά εθελοντισμού για τα παιδιά μας, σας τους…

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας