Δε θέλει κόπο, θέλει απλώς να σου δείξουν τον τρόπο.

Θυμάμαι κάτι καλοκαίρια ζεστά σ’ ένα μπαλκόνι που μοσχοβολούσε πεύκο και αρμύρα, να τραγουδάω και να χορεύω παρέα με την μαμά μου. Θυμάμαι βάζαμε κάθε απόγευμα το cd player στο τέρμα και τραγουδούσαμε το αγαπημένο μας κομμάτι: «Δείξε μου τον τρόπο κι αν θέλει κι άλλο κόπο, εγώ θα προσπαθώ.». Μου έλεγε η μητέρα μου για τον τραγουδιστή, τον Ζακ Στεφάνου, ο οποίος από μικρός αγαπούσε να παίρνει την κιθάρα του, να σκαρώνει στιχάκια και να φτιάχνει μουσική. Τη μουσική που έχει εντυπωθεί στις πιο όμορφες αναμνήσεις μου.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας
Ζακ Στεφάνου και τον Γιάννη Βενιαμίν
Ζακ Στεφάνου και τον Γιάννη Βενιαμίν

Τα χρόνια πέρασαν, όλοι μας μεγαλώσαμε, όμως ακόμη τραγουδάμε. Είχα την χαρά, λοιπόν, φέτος για πρώτη φορά, στην ιστορική «Ζώγια», να ακούσω live τον Ζακ. Είχε φέρει και παρέα. Μαζί του ήταν ο Γιάννης Βενιαμίν, συγκάτοικος, συνεργάτης και στενός φίλος. Οι δυο τους, μας έδωσαν ένα από τα πιο παρεΐστικα και άμεσα live που έχω βρεθεί. Μοιράστηκαν μαζί μας το καινούριο κοινό τραγούδι στους «Σ’ αγαπώ», το οποίο όπως λένε δεν έχει πρωτότυπο τίτλο αλλά δεν έχει καμία σημασία γιατί όσα σ’ αγαπώ και να ακούσουμε, οι αχόρταγοι άνθρωποι, ποτέ δε θα μας είναι αρκετά. Είπαν και παλιά κομμάτια και καινούρια, ξένα και ελληνικά, δικά τους και όχι. Μας έβαλαν να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε, να «φτάσουμε στον πάτο» και να γίνουμε μια όμορφη παρέα με μια κοινή ενέργεια.

Ζακ Στεφάνου και τον Γιάννη Βενιαμίν
Ζακ Στεφάνου και τον Γιάννη Βενιαμίν

Σημασία δεν έχει τόσο το τι είπαν, όσο το πώς νιώσαμε με αυτό. Και νιώσαμε όμορφα. Φύγαμε λίγο πιο ελαφροί. Λίγο πιο χαρούμενοι. Ίσως να φταίνε οι ιστορίες και τα ταξίδια στην Μέση Ανατολή, ίσως οι νότες που δεν είχαν ξαναφτάσει , ίσως τα κρύα αστεία που ήταν αρκετά ζεστά ώστε να σπάσουν τον πάγο. Ίσως όλα μαζί.

Ζακ Στεφάνου και τον Γιάννη Βενιαμίν
Ζακ Στεφάνου και τον Γιάννη Βενιαμίν

Μόνο ένα πράγμα με λύπησε… Που δεν ήταν η μαμά μαζί!

Και η "Άνοιξη" στη Ζώγια συνεχίζεται...

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας