Με τον Παύλο Παυλίδη στο Principal...

Τον έχεις δει τόσες φορές, που δεν μπορείς πια να τις μετρήσεις. Τον έχεις ακούσει πολλές περισσότερες. Σε μια TDK 60άρα, σε ένα CD, σε MP3, και πρόσφατα σε βινύλιο. Γνωρίζεις απ' έξω κι ανακατωτά κάθε νότα, κάθε στίχο και απορείς πώς καμιά φορά καταφέρνεις και μπερδεύεις ακόμα τα λόγια. Γνωρίζεις κάθε του κίνηση πάνω στη σκηνή και συνεχίζεις και χαμογελάς σαν να τον βλέπεις να χορεύει πρώτη φορά. Αρχίζεις πια κι έχεις άποψη για όλα. Για τον ήχο, για τα φώτα, για τα λόγια που ευτυχώς ξέχασε και σου έδωσε την ευκαιρία να τα βροντοφωνάξεις εσύ. Για τη λίστα, για τον τρόπο που ερμήνευσε τα κομμάτια, για τα βλέμματα που έριξε στον κόσμο, για τις κρυφές συνεννοήσεις του με την μπάντα, τον Βασίλη (Μπακατσή), και τον ηχολήπτη. Και συνεχίζεις και πηγαίνεις. Γίνεσαι γραφικός μέχρι και στις παρέες σου. "Πάλι Παυλίδη θα πας;", "Δε βαρέθηκες;", "Πάλι θα κόψεις τις φλέβες σου;". Κι εσύ αρχίζεις να γελάς... Γιατί μόνο εσύ ξέρεις ότι καμία φορά δεν είναι ίδια με καμία προηγούμενη. Ότι δεν πας για να ακούσεις τον Παύλο Παυλίδη και τους B-Movies, αλλα τον Παύλο, τον Αλέκο, τον Σάκη, τον Τόλη, τον Ορέστη. Γιατί πώς να το κάνουμε; Έχουν γίνει η μουσική σου οικογένεια. Ο Σάκης που πια έγινε ένα με τους υπόλοιπους, ο Αλέκος που δίνει πιστά τον ρυθμό, ο Τόλης που με μία του χορευτική φιγούρα μπορεί να σε απογειώσει, ο Ορέστης με τα καλύτερα "ου" όλου του κόσμου. Κι ο Παύλος σαν άλλος μαέστρος, Διευθύνοντας τις 4 εποχές του, σε οδηγεί σε έναν κόσμο γνώριμο, αλλα ποτέ ίδιο.

κείμενο | ναυσικά στάθη */* φωτογραφίες | silenced eyes */* photo-editing | λευτέρης τσότσος */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης
Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης

Καλεσμένος του αγαπημένου Γιώργου Χριστιανάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Δημητρίων, εμφανίστηκε με τα άλλα παιδιά στη σκηνή του Principal. Με πολλές αναφορές στο μουσικό του παρελθόν, αλλά και με τραγούδια από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά "Μια πυρκαγιά σε ένα σπιρτόκουτο", υπενθύμισε σε όσους πιθανόν να έχουν ξεχάσει, γιατί τόσα χρόνια εξακολουθεί να είναι τόσο "ηλεκτρισμένα" μοναδικός. Αγέραστος, ακούραστος, αεικίνητος μας παρακαλάει να τον πάρουμε στη χώρα που χορεύουν όλοι όλη μέρα. Έχει το στόμα του εραστή, του φίλου, του πατέρα, του αδικημένου, του σοφού, του νοσταλγού. Θέλεις να είσαι κάθε λέξη, κάθε εικόνα, κάθε νότα που διαχέεται. Κάθε φορά είναι πιο δοτικός, πιο εκφραστικός, πιο ειλικρινής. Κάθε φορά σου δίνει κάτι ακόμα, που ποτέ όμως δεν είναι αρκετό. Δεν έχει τέλος το "ταξίδι" που μας βάζει ο Παύλος με τους B-Movies. Αγαπημένη κάθε φορά η στιγμή που ανάβουν τα μικρά φωτάκια στο φόντο της σκηνής του Principal. Σαν εκατοντάδες μικρά αστέρια στον ουρανό, να σου υπενθυμίζουν ότι δεν είσαι μόνος. Κι ότι δεν δεν υπάρχει απόλυτο σκοτάδι, κι ότι μπορείς αν θες να πιστέψεις ακόμα στα παραμύθια.

Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης

  "Δηλαδή, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, είναι τέλειος ο Παυλίδης, έτσι;" Όχι. Δεν είναι. Και δεν καταλαβαίνεις γιατί θα έπρεπε να είναι. Επικοινωνεί το μεσα του χρόνια τώρα με μία συστολή που μετατρέπεται με τον καιρό σε αδημονία αποδοχής. Δεν είναι ότι θέλει να νιώσουμε όπως αυτός. Θέλει απλώς να τροφοδοτήσει τα βλέμματά μας. Να μην έχει πια σύνορα η ματιά μας. Να μην εγκλωβίζεται σε σκουριασμένα στεγανά και ανείπωτους έρωτες.

     Η βραδιά στο Principal ήταν ίσως από τις καλύτερες εμφανίσεις του Παυλίδη και των B-Movies. Τουλάχιστον για τους θεατές. 2,5 ώρες ενέργειας, 1η φορά στα χρονικά που στις "Ρόδες" δεν ένιωθες τα προστατευτικά κάγκελα στα σπλάχνα σου, 2 ανκόρ το ένα καλύτερο από τα άλλο, “Λουλούδια”, “Ρομπότ”, “Πρέπει να έρθεις” και “Παράξενο τραγούδι” παιγμένα πάνω στην Ατλαντίδα του, ατέλειωτος χορός και ο Παύλος να σιγοψιθυρίζει ότι είμαστε το νερό..

Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης

Καλοκαίρι 2015. Αντίπαρος. Ενοικιαζόμενο αμάξι. Ψάχνεις απεγνωσμένα έναν ραδιοφωνικό σταθμό που να "ακούγεται". Πέφτεις μετά από πολλή προσπάθεια πάνω στο "Χρόνο". "Δεν μπορώ να ορκιστώ ότι έχω πια διορθωθεί κι ότι άλλαξα. Θέλω απλά να σου πω, πάμε μια βόλτα μαζί ως τη θάλασσα". Μη διορθωθείς. Έτσι "χαλασμένο" σε θέλουμε...

κείμενο | ναυσικά στάθη
φωτογραφίες | silenced eyes
photo editing | λευτέρης τσότσος */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης