Ο "multi culti" perfomer που αγαπάμε

Το Σάββατο που μας πέρασε ήταν αλλιώτικο. Επέστρεψε στη βάση του. Τραγούδησε ξανά και "αυτοκρατορικά" στη γενέτειρά του. Εκεί από όπου όλα ξεκίνησαν.
Ο Πάνος Μουζουράκης στο Fix Factory of Sound. Σε μια βραδιά δικιά του. Με πλήρη υπογραφή, σφραγίδα, γνώση και "άρωμα" όσων θέλει να δώσει στη σκηνή.
Δεν είναι απλή περίπτωση καλλιτέχνη ο "Μουζού". Ξεχειλίζει ταλέντο και ταπεραμέντο από παντού.

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας

"Ζαλίζεσαι" στο εύρος των δυνατοτήτων του. "Κοκαλώνεις" σαν αντιληφθείς πως δεν το κάνει για σένα.
Σαν να τα λέω περίεργα; Κάτσε να το πω λιανά και να καταστεί σαφές.
Ο Πάνος Μουζουράκης είναι μια συνισταμένη επιρροών και συνεργασιών. "Πάνω του" βλέπεις το Διονύση Σαββόπουλο, "ανιχνεύεις" την Ελένη Γκασούκα που του έγραψε για θεατρικούς "Ήρωες", θαυμάζεις "άρωμα" Λάκη Παπαδόπουλου και ένα κατάλογο σπουδαίων ξένων ροκ ερμηνευτών που τους άκουγε από πιτσιρίκι, τους χάζευε, τους λάτρευε, τους ζήλευε και πάντα όταν τους "πιάνει στο στόμα του" θέλει να τους τιμά σαν Πάνος και να τους πάει παραπέρα.

Πάνος Μουζουράκης
Πάνος Μουζουράκης
Πάνος Μουζουράκης

Αυτός είναι ο Μουζουράκης. Και δεν το κάνει επίτηδες. Τη νότα θέλει να τη νιώθει. Τη κιθάρα που γρατζουνά να του "σηκώνει την τρίχα-δέρμα" θέλει. Αλλιώς, "δεν την γουστάρει τη φάση".
"Πλημμύρα" είναι ο Πάνος. Παιδική χαρά το τραγούδι κι εκείνος ορμά με λαχτάρα στην "κούνια" του κάθε τραγουδιού.
Τραμπάλα ανέβα-κατέβα, "παίζει" το συναίσθημα του κάθε κομματιού που ερμηνεύει. Είτε σκορπά χαρά το άσμα, είτε "κοινωνά" πόνο.

"Πόσες Φορές" του Σταμάτη Μορφονιού το τραγούδι, με το κοινό να "κρέμεται" στα χείλη του.
Να "μπασταρδεύει" το αγαπημένο του "Me and my Monkey" με Φοίβο Δεληβοριά και "Εκείνη".
Να σου ερμηνεύει τα "Θεριά Όνειρα" και να ψάχνεις χαρτάκι στον καπνό σου για να στρίψεις.

Πάνος Μουζουράκης

Και πάνω που "σηκώνεις κεφάλι", σου ρίχνει στο τραπέζι το "Παλιό μου παλτό" και "χαρακώνει" το ποτήρι σου, να το γεμίσεις με αλκοόλ και τη φλέβα στο λαιμό σου να μην μπορεί να συνέλθει -να πάλλεται σαν σου τραγουδά "και μια νύχτα τρελή, σε ένα άδειο βαγόνι".

Σε λυγάει και πάνω που δεν αντέχεις το "ανάστημα να πάρεις", με το "μουσικό του χέρι" πιάνει το πηγούνι σου και σε κερνά το "Χρυσό Αυγό" του Μανώλη Φάμελλου. "Και εγώ να προσπαθώ να θυμηθώ τι ήταν η αγάπη. Μέσα στης νύχτας τη σιωπή σαν να άκουσα κάτι"...

Πάνος Μουζουράκης
Πάνος Μουζουράκης
Πάνος Μουζουράκης

Ο Πάνος Μουζουράκης δεν ξέρει από νόρμες. Δεν κατέχει το μέτρο. Δεν τραγουδά για τους άλλους, αλλά για εκείνον. Θα σου σταματήσει το τραγούδι, να σου μιλήσει, να σου κάνει πλάκα, να σε πειράξει αστειευόμενος, να σε σατιρίσει ύπουλα και υποδόρια. Κι έπειτα θα βγάλει τα σπλάχνα του, στο "Άδεια μου Αγκαλιά".

Ο τυπάς που θα σου παραλλάξει την "μπέμπα" από τη δεκαετία του '50 με τον ΈΝΦΙΑ του 2016. Τη "ΜΑDAMME" του Παντελή Αμπαζή.
Θα σου κλείσει το μάτι με "Scooby Doo".

Πάνος Μουζουράκης
Πάνος Μουζουράκης

"Δώσε σημασία" στον Πάνο Μουζουράκη. Ήρθε για να μείνει. Να σου στηλιτεύει με ταπεραμέντο, μουσική γοητεία και ενέργεια όσο λίγοι, τα κακώς σου κείμενα.
Να σου βγάζει στο stage πάνω, το παιδί που κρύβεις μέσα σου κι εκείνος το ΄χει σε πρώτη γραμμή παραταγμένο να γιατροπορεύει τις πληγές μας.

Μιούζικαλ κινούμενο είναι ο "Μουζού". Μια υπερπαραγωγή μόνος του.
Κι έτσι γλυκά στιγμάτισε το βράδυ. Σκάει μύτη μια κοπέλα πάνω στο σανίδι από το πουθενά και του λέει "φεύγω-η μαμά με περιμένει έξω με το αυτοκίνητο-μια αγκαλιά μόνο".
Κι εκείνος την έδωσε. Αγκαλιά γεμάτη χαρά παιδιού. Ικανοποιημένου που σε εκείνη τη μικρότερη-παρολίγο "κόρη"-μπόρεσε να πάρει μαζί της, στο μουσικό ταξίδι του. Αγκαλιά γεμάτη.

Πάνος Μουζουράκης
Πάνος Μουζουράκης

Κι ας σου σκιρτούσε τη καρδιά λίγο νωρίτερα ο ίδιος στη μελωδία της ταπεινότητας. "Χέρια μου αδειανά-Χριστέ. Άδεια μου αγκαλιά"....
Κουλτούρες μαζεμένες χωμένες σε έναν performer είναι ο Πάνος, που όποιος μου τον πει απλό "τραγουδιστή", θα τον πάρει και θα τον σηκώσει.
Τίποτα δεν θα ΄χει καταλάβει από εκείνον...

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας