...και την παρουσίαση του καινούργιου τους album “Transitions” @ Principal

Τους συναντήσαμε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2013 με το πρώτο τους ομώνυμο album (Meetings along the edge). Την Πέμπτη 24 Μαρτίου τους ξανασυναντήσαμε στο Principal να παρουσιάζουν ζωντανά κομμάτια από τον δεύτερό τους δίσκο με τίτλο “Transitions”. Τίτλος ενδεικτικός της κατάστασης, καθώς τους ακούσαμε να μεταβαίνουν σε πιο ώριμους ηχητικούς δρόμους.

κείμενο | διαμαντής αδαμαντίδης */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης
M.A.t.E.
M.A.t.E.

Τι να πει κανείς για τους M.A.t.E. Η συνταγή γνωστή πλέον και επιτυχημένη.

Από την μία ο Αδάμ, με ήχους που σε μεταφέρουν απευθείας σε ένα άλλο περιβάλλον. Vintage synths και όχι μόνο, λούπες που κυμαίνονται από reggae μέχρι ορχηστρικές, παραδοσιακές πινελιές (το ney ήταν όλα τα λεφτά), scratches και μπασογραμμές που ήξεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε περίπτωση. Όλα αυτά δεμένα με pads και μελωδικές γραμμές που δημιουργούσαν ένα χαοτικό άπλωμα στον χώρο.

M.A.t.E.
M.A.t.E.

Ένα άπλωμα το οποίο φυσικά δεν κρατούσε και πολύ καθώς ήταν εκεί ο δεύτερος μουσικός πυλώνας της μπάντας, ο Θωμάς, για να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Η απόλυτη κατάτμηση του χρόνου, τρελά περάσματα από την θέση στην άρση, fills που πραγματικά δεν ήξερες από που σου έρχονται και τι έχεις να περιμένεις μετά και ένα snare που σου έκοβε την ανάσα. Δεν προλάβαινε να κάτσει μέσα σου ένας ρυθμός και σε κλάσματα του δευτερολέπτου έπιανες τον εαυτό σου να χορεύει πάνω σε έναν άλλον. Όλα αυτά σε ένα απίστευτο δέσιμο με το μπάσο και τη μελωδία σε σημείο που να μην θέλεις να σταματήσει όλο αυτό. Από το ένα στο άλλο. Χωρίς κανένα κόπο. Απλή μετάβαση.

Το σκηνικό έρχεται να δέσει και να συμπληρώσει η φωνή της Μαρίας. Πότε βαθιά μελωδική, πότε απρόσμενα δυναμική (flow από γυναικεία φωνή- ό,τι καλύτερο) συμπύκνωσε όλα αυτά τα εναλλασσόμενα και ετερόκλητα στοιχεία δημιουργώντας το ύφος και τον ήχο της μπάντας, που πήγε ένα βήμα παραπέρα.

M.A.t.E.
M.A.t.E.

Σταματώντας να μιλάω μουσικά, θα πω ότι το κλίμα στο live ήταν τέλειο. Πολύς κόσμος, νέος αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, άλλοτε χόρευε αναπόφευκτα μέσα στο groove, άλλοτε άκουγε προσεκτικά όλο αυτό το ηχητικό σύμπαν που δημιουργούνταν, με τους M.A.t.E να τα σπάνε μεταφορικά και κυριολεκτικά (φύγαν και κάτι πιατίνια!)

Το encore στο τέλος ήταν η απόδειξη ότι κανείς δεν χόρτασε. Γι' αυτό θα ακούσουμε τον καινούργιο δίσκο τους ξανά και ξανά.

Dub αισθητική, Jungle στιγμές, Drum 'n Bass εξάρσεις, Urban/Trip hop μοτίβα, straight παίξιμο εκεί που χρειάζεται, για να ξεκουραστεί το αυτί και να προετοιμαστεί γι' αυτό που έρχεται σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτοί είναι οι M.A.t.E. Ακούστε τους!

info:
Οι M.A.t.E.είναι οι: Μαρία Κοτίνη (φωνητικά), Αδάμ Σιάγας (programming, synth, λούπες), Θωμάς Κωστούλας (drums)
Το καινούργιο album των M.A.t.E. ονομάζεται “Transitions” και κυκλοφορεί από την Chicken Run Records.

κείμενο | διαμαντής αδαμαντίδης
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης