Ένα τσιγάρο με τον Σωκράτη...

Μετά τις καλοκαιρινές του συναυλίες και την περιοδεία του στο εξωτερικό, ο Σωκράτης Μάλαμας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για τρεις εμφανίσεις στο Fix Factory of Sound με ανανεωμένο πρόγραμμα και δημιουργική διάθεση. Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Σωκράτη. Βγάζει άλλωστε αυτή την οικειότητα που επιτρέπει στο κοινό του να τον φωνάζει μόνο με το μικρό του όνομα.

κείμενο | χρυσάνθη χασιώτη */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας

Σάββατο βράδυ με κρύο και με απεργίες λεωφορείων. Έντεκα παρά και τα τελευταία πιστά ΄΄πουλάκια΄΄ του Μάλαμα, που δεν πτοήθηκαν από τίποτα, παίρνουν τις θέσεις τους γύρω από το stage. Ο Σωκράτης μαζί με την Λαμπρινή Καρακώστα καλωσορίζουν τον κόσμο, ερμηνεύοντας από κοινού μερικά παλιά τραγούδια από το ρεπερτόριο του τραγουδοποιού υπό τις φωνές πάντα των φανατικών του οπαδών.

Στη συνέχεια, κουρδίζει την κιθάρα του και παίζει τα καινούρια του κομμάτια που θα κυκλοφορήσουν όπως μας υποσχέθηκε σε περίπου είκοσι μέρες. Εκείνα τα λεπτά κανείς μας δεν τραγουδά εκτός από τον Σωκράτη. Όχι μόνο επειδή δεν ξέρουμε τα λόγια αλλά και γιατί νιώθουμε μια ιδιαίτερη τιμή να ακούμε για πρώτη φορά τα νέα του τραγούδια. Ανάμεσα στα δυο-τρία νέα τραγούδια του, ξεχώρισε το ΄΄Με το κρασί στο αίμα ΄’ που ήρθε για να ξυπνήσει την πόλη που κοιμάται και μόλις κυκλοφορήσει, σας συστήνω να το ακούσετε.

Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας

Κουρδίζει ξανά την κιθάρα του αλλά δεν είναι έτοιμος ακόμα να παίξει . Ένα σύντομο διάλειμμα για τσιγάρο γιατί τώρα σειρά έχουν τα γνωστά τραγούδια που τον καθιέρωσαν στην έντεχνη σκηνή όπως ΄΄Η νεράιδα΄΄, ΄΄Το μετάξι΄΄, ‘’Το αγκάθι’΄’, ΄΄Ευτυχείς, λυπημένοι και πότες΄΄ και ΄΄Τα ξωτικά’’. Αλλά και τραγούδια αγαπημένων συνεργατών του όπως ‘’Ηλιόπετρα’’, ‘’ο Διάφανος’’, ‘’Αμέρικα’’ και πολλά άλλα, τα οποία έντυσε με τη βαριά μπάσα φωνή του και έκανε τον κόσμο που βρίσκονταν εκεί να ξεχάσει ποιος ήταν και πώς μοιάζει.

Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας

Όσο και αν φωνάζαμε όμως ‘’Βρε Σωκράτη τι λες τώρα που θα παίζεις ως τις τέσσερις η ώρα’’ εκείνος μας άφησε λίγο πιο νωρίς και ανανέωσε το ραντεβού μας για το επόμενο Σάββατο. Ο Σωκράτης Μάλαμας και η ορχήστρα του, λοιπόν, πραγματοποιώντας με επιτυχία την πρώτη τους εμφάνιση στις 26/11, θα συνεχίσουν στο Fix για άλλες δυο εμφανίσεις, στις 3/12 και 10/12.

κείμενο | χρυσάνθη χασιώτη
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου