‘Από το μικρό κελί του καθενός μας, ως το άπειρο’

Έχω την αίσθηση, πως ό,τι και να πω γι' αυτόν τον τεράστιο καλλιτέχνη, θα είναι λίγο. Ποιες λέξεις ή κουβέντες μπορούν να σταθούν ισάξιες, μπροστά στο έργο του; Μόνο από συναισθήματα, εκφράσεις προσώπου και σώματος, μπορείς να καταλάβεις ακριβώς, τι εστί Γιάννης Αγγελάκας.

κείμενο | silenced eyes */* φωτογραφίες | silenced eyes */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας
Γιάννης Αγγελάκας
Γιάννης Αγγελάκας

Τι κι αν άσπρισαν τα μαλλιά του ή οι ρυτίδες έσκαψαν λίγο πιο βαθιά το πρόσωπό του, η ενέργεια αυτού του ανθρώπου μπορεί να ξεσηκώσει πόλεις ολόκληρες και η αλήθεια είναι, πως όταν βγήκαν στην σκηνή ο ‘Γιαννάκης’ με τα ‘παιδιά’ του και ξεκίνησε η συναυλία, χάθηκε και ο χρόνος και ο τόπος.

Γιάννης Αγγελάκας
Γιάννης Αγγελάκας

Υπήρχαν μόνο μουσική και στίχοι ‘από το μικρό κελί (του καθενός μας) ως το άπειρο’. Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο τραγούδι, ο κόσμος δεν σταμάτησε να δείχνει την χαρά, την αγάπη του και να τραγουδάει μαζί με τον Γιάννη. Ακόμη και πλακίτσες είχε το μενού, από κάποιους που τον πείραζαν, για τις λευκές τρίχες επάνω στο κεφάλι του. Ένα κεφάλι, που στην κυριολεξία, είναι γεμάτο χρυσάφι και μας το αποδεικνύει καθένας από τους στίχους των κομματιών του. Μάλλον αυτός να είναι και ένας από τους λογούς που καταφέρνει μετά από τόσα χρόνια, να είναι τόσο αγαπητός και οικείος, όσο και στην αρχή της καριέρας του.

Γιάννης Αγγελάκας
Γιάννης Αγγελάκας

Γι’ αυτό και για μένα, παραμένει απλώς ο Γιάννης. Βρήκε τον τρόπο να βουτήξει βαθιά μες την ψυχή μου, να πάρει όλα τα σπασμένα μου κομμάτια και να τα κολλήσει απ’ την αρχή. Μου δίδαξε πως πίσω από τις σκέψεις μου, υπήρχε κάτι άλλο που φώναζε και μου ζητούσε να το ακούσω και τελικά κατάφερα να το κάνω. Μου έμαθε πως αν θέλω να αναπνεύσω, θα πρέπει να βάλω φωτιά σ’ ό,τι με καίει και πως σε κάθε δρόμο που διαλέγω, δεν είμαι μόνη, αλλά ούτε είμαι η μόνη. Είναι η αγάπη ένα ταξίδι, μου είπε κι εγώ ξεκίνησα για εκεί.

Γιάννης Αγγελάκας
Γιάννης Αγγελάκας

κείμενο | silenced eyes
φωτογραφίες | silenced eyes
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας