Όταν ο Τσιτσάνης βρέθηκε με τον Τζάνγκο Ράινχαρτ

Κάπου στα μέσα του 1990 στην Γαλλία, ο Τζάνγκο Ράινχαρντ ένταξε στον κόσμο της μουσικής τον όρο “Gipsy jazz”, δηλαδή την Jazz των τσιγγάνων με πολλά στοιχεία swing και έντονο ρυθμό.
Την ίδια εποχή, ο Τσιτσάνης, έκανε το ρεμπέτικο γνωστό στον κόσμο με τα τραγούδια του εδραιώνοντας, όπως και ο Τζάνγκο, ένα νέο είδος μουσικής, το οποίο ριζώθηκε βαθιά στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Gadjo Dilo
Gadjo Dilo

Το 2013 οι “Gadjo Dilo” κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο "manouche de grec", “παντρεύοντας” την Gipsy Jazz με ρετρό και ρεμπέτικα τραγούδια, σε ένα υπερθέαμα μουσικής και ταλέντου. Οι ίδιοι αναφέρονται στην μουσική τους, ως τσιγγάνικη jazz με γεύση Ελλάδας. Στο “Fix factory of Sound” νιώσαμε πραγματικά τι εννοούν. Χορέψαμε το “Κάνε λιγάκι υπομονή”, το “Πέφτεις σε λάθη”, το “Άλλα μου λεν τα μάτια σου” και τόσα άλλα. Και ήταν υπέροχα. Ζήσαμε μια ρετρό βραδιά μέσα στην καλή διάθεση και την φρεσκάδα, καθώς οι “Gadjo Dilo” μας παρέσυραν στον ρυθμό τους.

Gadjo Dilo
Gadjo Dilo

Δύο κιθάρες, ένα βιολί, ένα κοντραμπάσο, ένα ακορντεόν και μια φωνή. Έξι φωτεινές παρουσίες παρουσιάζουν ένα είδος μουσικής, το οποίο βασίζεται στην παράδοση και τον αυτοσχεδιασμό. Είτε με στίχους, είτε ορχηστρικό, κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό. δεξιοτεχνικά διασκευασμένο και επιμελώς μελετημένο. Φυσικά, μια τέτοια δουλειά, δεν μπορεί, παρά να εκτιμηθεί από το κοινό. Ο κόσμος που βρέθηκε στην συναυλία τους τραγούδησε, χόρεψε και απόλαυσε μια από τις πιο όμορφες συναυλίες. Τα μάτια έλαμπαν, τα χέρια χειροκροτούσαν, τα κορμιά λικνίζονταν. Το πόσο άρεσε βέβαια, η συναυλία στο σύνολό της, φάνηκε στο τέλος, όταν μετά από έντονη επιμονή και απαίτηση του κοινού, οι “Gadjo Dilo” ανέβηκαν ξανά στην σκηνή και τραγούδησαν για δεύτερη φορά κάποια κομμάτια τους. Τότε, μια παρέα “swingers” τους ακολούθησε και χόρεψε στον ρυθμό του “Σου σφυρίζω” και του “Πέφτεις σε λάθη” απογειώνοντας αυτήν την μαγική βραδιά.

Gadjo Dilo
Gadjo Dilo

Φύγαμε από “Fix Factory” πλήρεις συναισθημάτων και χαράς, αναμένοντας τον νέο δίσκο των “Gadjo Dilo” και τις επόμενες συναυλίες τους!

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας