Στο κόντρα ντουέτο της Ελεωνόρας και της Φωτεινής στο Fix Factory Of Sound

Δυο κυρίες, δυο ξεχωριστές φωνές με διαφορετικές μουσικές διαδρομές καταφέρνουν να κάνουν ένα κοινό βήμα επί σκηνής. Κι αν όλα φαίνονται "κόντρα" στην αρχή, τελικά η μουσική κάνει τη μαγική δουλειά της και ενώνει το όποιο χάσμα. Η μια σταρ της νέας γενιάς, η άλλη η αποκαλούμενη «ροκ ρεμπέτισσα». Και οι δύο γνήσιες εκπρόσωποι της ελληνικής μουσικής και το αποτέλεσμα είναι ένα ντουέτο που έχει τελικά πολλά κοινά. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μια ανατρεπτική μουσική σύμπραξη και αυτό οφείλεται στην αγάπη και στο πάθος και των δυο για την μουσική.

κείμενο | ιάκωβος καγκελίδης */* φωτογραφίες | ρούλα θωμογλου */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Φωτεινή Βελεσιώτου

Την Φωτεινή την πρώτο-ακούσαμε ζωντανά ένα χρόνο πριν, έδειχνε τόσο σεβασμό στους συνεργάτες της που σχεδόν στεκόταν ένα βήμα πιο πίσω τους. Ένα χρόνο μετά, και μάλλον και για όλα τα επόμενα χρόνια, δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα. Η σκηνή μπορεί να μεγάλωσε, αλλά η Φωτεινή το ίδιο ταπεινή, ίσως να αισθάνεται και άβολα. Είναι στιγμές επί σκηνής που νιώθεις ότι κρύβεται… ή να την κυνηγάει το φως να την βρει. Μέχρι να γίνει ένα με τον κόσμο, εξάλλου εκεί την βρήκαμε, ανάμεσά μας. Ήταν σαν υποδεχόταν όλους τους φίλους και τους γνωστούς της, απλή, χωρίς βαρύγδουπους τύπους. Δεν διστάζει να «τσαλακωθεί», να κάνει αυτά που αισθάνεται και που νιώθει. Όταν βρεθεί ανάμεσα σε φίλους θα πιει και θα καπνίσει, θα περάσει υπέροχα. Όσο για τις μουσικές της επιδόσεις, έχει καταφέρει να προβάλλει στο σήμερα και να παντρέψει το ρεμπέτικο, το λαϊκό, το έντεχνο με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Οι ερμηνείες της πραγματικά σε καθηλώνουν.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Φωτεινή Βελεσιώτου

Η Ελεωνόρα έχει λίγες παρουσίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Θέλει «να της λείπουμε και αυτό είναι αμοιβαίο ώστε το πάθος να μεγαλώνει». Μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, ένα αστείρευτο και πολύπλευρο ταλέντο. Τον προηγούμενο χρόνο "μεταμορφώθηκε" στην Εντίθ Πιάφ στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι, ενώ είχε προηγηθεί η μουσική συνάντηση με τα τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη στο Ηρώδειο. Όλα αυτά τα στοιχήματα έχει καταφέρει να τα κερδίσει με μοναδικό όπλο τη φωνή και το πάθος της.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Φωτεινή Βελεσιώτου

Τελικά το πάντρεμα και των δυο φωνών έφερε μια σπουδαία συνεργασία γεμάτη μουσική, σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένα κλασσικά τραγούδια. Επιλογές από τις προσωπικές δισκογραφίες και των δυο, με έντονη την ερμηνευτική τους σφραγίδα σε όλη την γκάμα, λαϊκή και έντεχνη. Τελικά αυτή η συνεργασία είχε να δείξει πολλά περισσότερα, ίσως και έναν μουσικό δρόμο…

Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Φωτεινή Βελεσιώτου

Έως την επόμενη φορά λοιπόν. Εώς την επόμενη μουσική έκπληξη.

κείμενο | ιάκωβος καγκελίδης
φωτογραφίες | ρούλα θώμογλου
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας