R

e

j

e

c

t

e

d

c

o

n

c

e

r

t

s

Μπάμπης Στόκας

Μια βραδιά για να θυμάσαι

Στο live του Μπάμπη Στόκα στον Μύλο

Δεν πηγαίνω σε συναυλίες και σε εμφανίσεις καλλιτεχνών.
Το πάστωμα που πρέπει να υποστώ για να ακούσω μερικά τραγούδια live είναι μεγάλη θυσία για μένα.

Kasetophono και youtube έχουν κάνει τα κουμάντα τους για να έρχομαι συχνά σε επαφή με τις μελωδίες που αγάπησα και έτσι φρόντιζα πάντα να απέχω από τέτοιες εξόδους.

κείμενο |
γιάννης κατάκης

φωτογραφίες |
λευτέρης τσινάρης

επιμέλεια |
ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Μπάμπης Στόκας

Όταν μου πρότειναν να πάμε στον Μύλο για να ακούσουμε τον Στόκα είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Οι Πυξ Λαξ, μια αξεπέραστη παιδική μου αγάπη, θέσπισαν τις βάσεις του μοντέρνου έντεχνου τραγουδιού και όταν μια μπάντα "σπάει" και ο καθένας παίρνει τον δικό του, ξεχωριστό δρόμο ξέρεις πως τίποτα δε θα είναι το ίδιο. Δεν περίμενα πολλά.

Το μέρος ήταν γεμάτο κι έβλεπες παντού την προσμονή μικρών και μεγάλων ηλικιών. 18αρηδες ανακατεμένοι με μεσήλικες, 30αρηδες και μεγαλοπαρέες στην ηλικία των γονιών μας περίμεναν να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Κάτι τους ένωνε και φαινόταν καθαρά. Τα τραγούδια του, οι μελωδίες παλιές και νέες, μια συνήθεια να γαληνεύει η ψυχή τους από τη φωνή του.

Μπάμπης Στόκας

Τα ακούσματα κινούνται ανάμεσα σε ροκ, έντεχνο και ελαφρολαϊκό με τον κόσμο να τραγουδάει, χωρίς να ντρέπεται. Τα πρόσωπα χαλαρώνουν, μερικά χέρια δένουνε ανάμεσα σε ανθρώπους που θυμούνται. Οι φοιτητοπαρέες κοντά μας να φτιάχνουν τώρα αναμνήσεις.

Η μουσική δε σε ταράζει, δεν είναι αυτό το στυλ του Στόκα και της μπάντας του. Δε θέλει να σε ξεσηκώσει ίσως, παρά μόνο να πονέσεις ελάχιστα για κάτι παλιό και δικό σου. Όσο χρειάζεται για να γουστάρεις που το έζησες.

Μπάμπης Στόκας
Μπάμπης Στόκας
Μπάμπης Στόκας

Φεύγω και αναρωτιέμαι αν αισθάνθηκαν και οι υπόλοιποι όπως εγώ. Αν θυμήθηκαν, αν ξέχασαν, αν πέρασαν όμορφα. Οι εκφράσεις τους, όσο αυτές μπορούσαν να φανούν μέσα απ΄ τις αγκαλιές, δεν μου αποδεικνύουν το αντίθετο.

Δεν πηγαίνω σε συναυλίες και σε εμφανίσεις καλλιτεχνών... Στον Μπάμπη όμως θα ξαναπήγαινα.

κείμενο | γιάννης κατάκης
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας