_δράσεις

Μια πόλη, μια χώρα, ένας κόσμος και ένα σύνθημα

Walk for freedom: Το πιο ηχηρό ‘σιωπηλό’ μήνυμα (+Rejected Photostory)

Ήταν η 2η φορά που έγινε διεθνώς και επίσημα η δράση "Walk for freedom". Η ιδέα απλή: μια παγκόσμια, ταυτόχρονη δράση με στόχο να ακουστεί το θέμα της εμπορίας ανθρώπων. Μια απλή βόλτα στην πόλη με πλήθος κόσμου σαν εσένα και σαν εμένα, με μια ταινία πάνω στο στόμα που δηλώνει τη σιωπή των θυμάτων και τη σιωπή της κοινωνίας.
Αυτή τη σιωπή που πρέπει να σπάσει: «Αν δεις κάτι, πες κάτι!»

Το δεδομένο είναι πως το trafficking είναι ένα τεράστιο και παγκόσμιο ζήτημα. Ένα τεράστιο και παγκόσμιο έγκλημα. Η A21 Greece, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι ένας οργανισμός που έχει ως αποστολή να συμβάλλει όσο μπορεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ταυτόχρονο στόχο να βοηθήσει εμάς του ίδιους να ανοίξουμε τα μάτια μας και το στόμα μας.
Δύσκολο, θα μου πείτε. Ποιος ασχολείται, έχουμε και τα προσωπικά μας και τέτοια.

Γι’ αυτό το λόγο όμως, εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας. Γι’ αυτό το λόγο μόνο το 1-2% των θυμάτων διασώζεται. Γι’ αυτό το λόγο μόλις 1 στους 100.000 Ευρωπαίους διακινητές καταδικάζεται. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μπούμε στο site τους, να αντλήσουμε όποια πληροφορία θέλουμε, να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να κάνουμε και το επόμενο βήμα. Να αλλάξουμε τα νούμερα, που δε σημαίνει τίποτε άλλο από το να αλλάξουμε τις ζωές των θυμάτων. Γιατί, ακόμα και ένας άνθρωπος να «ξεφύγει» και να ξαναστήσει τη ζωή του είναι μια μεγάλη νίκη. Και τέτοιες ιστορίες έχει να σας πει πολλές η Α21.

Μην περιμένετε όμως, να δείτε έναν άνθρωπο κακοποιημένο, αδύναμο και με κουρέλια για να σκεφτείτε πως είναι ένα πιθανό θύμα trafficking. Εξακολουθεί να ισχύει και αυτό, αλλά δεν πάει μόνο έτσι πια η ιστορία. Μιλάμε για εμπόριο ανθρώπων. Μιλάμε για ανθρώπους προϊόντα, και το marketing μας διδάσκει πως το προϊόν πρέπει να το έχεις προσεγμένο. Μιλάμε για θύτες «επιστήμονες» σε αυτό που κάνουν και για θύματα ανθρώπους σαν εσένα και εμένα. Που φοράνε τα ρούχα μας, που κινούνται στον δρόμο με την ίδια ελευθερία, που έχουν το κινητό τους τηλέφωνο μαζί τους. Που φαινομενικά όλα είναι κανονικά επάνω τους. Που έχουν πειστεί από τον θύτη πως δεν μπορούν να ξεφύγουν όσο κι αν μιλήσουν, πως δεν μπορούν να εμπιστεύονται τις αρχές, πως δεν μπορούν να εμπιστεύονται τους συμπολίτες τους.

Ώρα να σπάσει αυτό και το «ακούσαμε» για τα καλά το περασμένο Σάββατο. Συμμετείχαν 26 χώρες και 200 πόλεις παγκοσμίως, ενώ από την Ελλάδα συμμετείχαν η Κέρκυρα, η Καρδίτσα, η Αθήνα, η Έδεσσα, η Δράμα και ασφαλώς η Θεσσαλονίκη. Όλος ο κόσμος έγινε ένα σιωπηλό σύνθημα που οφείλει να φτάσει σε όλα τα αυτιά. Και είναι σε καλό δρόμο. Και μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα του χρόνου αν βρεθούν εθελοντές και από άλλες πόλεις να το οργανώσουν τοπικά. Γιατί δεν είναι δύσκολο, βούληση χρειάζεται και μια επικοινωνία με την Α21 για βοήθεια στη διαδικασία της οργάνωσης. Κάτι που άλλωστε έκαναν οι ελληνικές πόλεις που συμμετείχαν φέτος.

«Ποτέ μην αμφιβάλλεις για το αν μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων και αποφασισμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Γιατί πράγματι, μόνο τέτοιες το έχουν πετύχει.»
-Margaret Mead

κείμενο | τάσος θώμογλου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + λευτέρης τσότσος
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης