R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

i

o

n

s

image

«Η Βραδιά του ερευνητή» ξανά στη Θεσσαλονίκη

Γνώση και διασκέδαση σε μια μόνο βραδιά (+Rejected Photostory)

Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο_

_σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. To 2015 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, γιατί τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων της Βραδιάς έγιναν κιόλας 10! Η Βραδιά είναι μια δημιουργική πρωτοβουλία από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι από τις 6 το απόγευμα, το ενθουσιασμένο και πιστό κοινό της Βραδιάς είναι γεμάτο όρεξη και καλή διάθεση να μετέχει ενεργά στην εξερεύνηση, αλλά και να περάσει καλά με μουσική που κάτω από το φθινοπωρινό ουρανό γεμίζει το Λιμάνι με χαρά και γιορτινή διάθεση.

Επιτεύγματα σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, διατροφικές καινοτομίες, ρομποτική, συναρπαστική φυσική που θυμίζει μαγεία, θέματα υγείας και ποιοτικού τρόπου ζωής, εικονική αγγειοπλαστική, χορός, παράδοση και άλλα τόσα πλαισίωσαν αυτή τη φθινοπωρινή Βραδιά με επιτυχία για μικρούς και μεγάλους. Όλα αυτά με τη μορφή ομιλιών, πειραμάτων, συζητήσεων και πρωτότυπων δρώμενων.

Τα παιδιά της παρέας είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν, να ασχοληθούν με εφευρέσεις από απλά αντικείμενα, να κάνουν κολάζ, να παίξουν virtual μπάσκετ και να ενθουσιαστούν με τα cool ρομπότ που τα ίδια κατηύθυναν. Ξαφνικά, τους ανοίγεται διάπλατα η πόρτα που οδηγεί στη μάθηση, μόνο που πρέπει μόνα τους, μέσα από τη διαδικασία της εξερεύνησης, να φτάσουν στο μαγικό θησαυρό της γνώσης.

Αυτό το καθιστά ιδιαίτερη τη σημερινή βραδιά είναι ότι ανήκει στο τριήμερο της φθινοπωρινής ισημερίας. Έτσι, το «γιορτάσαμε» με ένα απολαυστικό μουσικό πρόγραμμα κάτω από τα αστέρια. Ξεχωρίζουν οι «The Band Saws» και οι «Under Me» σε ροκ και τζαζ ρυθμούς, που μας χάρισαν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά... και μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά συμβαίνουν με «είσοδο ελεύθερη». Βέβαια, είχαμε την τιμή να ακούσουμε και την Ορχήστρα Νέων Σίνδου σε ένα γεμάτο μουσικό ρεπερτόριο (Συμφωνική μουσική, σύγχρονες συνθέσεις, μουσική κινηματογράφου, ελληνική μουσική, Swing, Jazz, Pop & Rock) όπως και άλλες μπάντες με Swing και 60’s ακούσματα.

Η νύχτα μας κυλά τόσο γρήγορα και ευχάριστα που δεν το καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα. Τέτοιες δράσεις κάνουν τη Θεσσαλονίκη κέντρο πολιτισμού και πρότυπο σε μια Ελλάδα που πασχίζει να επιβιώσει στον πανευρωπαϊκό οικονομικό βούρκο. Στην Βραδιά μάθαμε ότι η ποιότητα ζωής και η δύναμη της γνώσης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ανθρώπινη ανάγκη που εγκληματικά σήμερα υπονομεύεται από τη θεοποίηση του χρήματος.

κείμενο | εύη μίνου
φωτογραφίες | χαρά κίκα + λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου