Μια βραδιά με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Φλώρο Φλωρίδη

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου (ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.) διοργάνωσε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 στις 20:30 στην Αίθουσα Τέχνης Ρώ στη Θεσσαλονίκη, μια εκδήλωση παρουσίασης του έργου και των δράσεων του Συλλόγου. Ομιλητές της παρουσίασης ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Αμπατζόγλου, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στο Α.Π.Θ., Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου στο Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και ο Αντιπρόεδρος Μ. Φαϊτάκης, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα.

Οι δυο ομιλητές παρουσίασαν τον Επιστημονικό Σύλλογο Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου που είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που δημιουργήθηκε το 2010 στη Θεσσαλονίκη από επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής φροντίδας παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους.

κείμενο | άννα αδάμ */* φωτογραφίες | ρούλα θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Ανείπωτες εμπειρίες
Ανείπωτες εμπειρίες

Η εκδήλωση είχε ως γενικό στόχο να αναδειχθούν οι δράσεις του Συλλόγου που αφορούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα υποστήριξης επαγγελματιών (ψυχικής υγείας, υγείας του παιδιού, κοινωνικής εργασίας, παιδαγωγικής και νομικών επιστημών), σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιδρύματα προστασίας παιδιών και στην έκδοση βιβλίων για θέματα ψυχικής υγείας και ιδρυματικής φροντίδας. Επιπλέον η εκδήλωση είχε ως βασικό στόχο την ενίσχυση της δημιουργίας ενός κέντρου υποδοχής και ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μέσω χορηγιών και δωρεών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ο Σύλλογος ενισχύθηκε το 2015 από το Κέντρο «αλληλεγύη- SolidarityNow» το οποίο υποστηρίζει μια σειρά από δράσεις του Συλλόγου για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αφιλοκερδώς και για λόγους υποστήριξης των σκοπών του Συλλόγου η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Φλώρος Φλωρίδης, οι οποίοι παρουσίασαν ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό γεγονός που στηρίχθηκε στο μουσικό αυτοσχεδιασμό και εμπνεύστηκε από τη δημιουργικότητα και την ψυχική ζωή των παιδιών με τίτλο «Ανείπωτες εμπειρίες».

Οι δυο καλλιτέχνες συνομίλησαν στα πλαίσια της προετοιμασίας της εκδήλωσης με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γ. Αμπατζόγλου, για την έμπνευση αυτής της μουσικής συνάντησης. Αποσπάσματα της συνομιλίας αυτής μεταφέρονται στη συνέχεια με τη μορφή συνέντευξης με τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Τέχνης Ρώ και υποστηρίχθηκε από το «αλληλεγύη- SolidarityNow».

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το rejected.gr

Ανείπωτες εμπειρίες
Ανείπωτες εμπειρίες

Η παρουσίαση της εκδήλωσης και η συνομιλία με τους δυο καλλιτέχνες καταγράφηκε από την Ά. Αδάμ, Ψυχολόγο, Μέλος του ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.

Η επιμέλεια του αποσπάσματος της συνομιλίας έγινε από τον Γ. Αμπατζόγλου.

Συνομιλώντας τους συντελεστές για την προετοιμασία της εκδήλωσης

Γ.Α. Μετά από εφτά χρόνια από τη συναυλία «Baby Blues» στο αίθριο του Βυζαντινού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη το 2009, ξαναβρισκόμαστε και πιάνουμε την αρχική ιδέα. Στην ουσία ξαναπιάνουμε το νήμα και διευρύνουμε το θέμα, το ονομάζουμε «Ανείπωτες εμπειρίες» ως συνέχεια του «Baby Blues», μια διεύρυνση που μας δίνει και μια προοπτική. Ο τίτλος είναι μια φράση από μια ομιλία της Αίγλης Μπρούσκου που αφορούσε το βίωμα της εγκατάλειψης και το περιγεννητικό πένθος. Αυτή είναι η «ομπρέλα» και μέσα σε αυτό μπαίνει και το «Baby Blues».

Σ.Γ. Να σας ρωτήσω πού βρίσκεστε σήμερα, πώς έχετε εξελιχθεί από τότε;

Γ.Α. Κάναμε τον Ιούνιο του 2009 την πρώτη εκδήλωση, το «Baby Blues» μαζί σας, ως κλείσιμο μιας συνολικής εκπαίδευσης, ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα την ψυχική υγεία των βρεφών και με μια αντίστοιχη εταιρία που υπάρχει στην Αθήνα, στην οποία τότε ήμουν Πρόεδρος. Το βασικό είναι ότι όλοι οι άνθρωποι που οργανώνουν αυτές τις δράσεις και στα πλαίσια της Ελληνικής Εταιρίας για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών και στα πλαίσια της Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου στο ΑΧΕΠΑ και γενικότερα μετά, συσπειρώθηκαν φτιάχνοντας αυτό το Σύλλογο, το ΣΥ.ΜΕ.Π.Ε.
Φτιάξαμε αυτό το Σύλλογο για να έχουμε μια αυτονομία στις δράσεις μας και η κινητήρια δύναμη γι’ αυτό ήταν η εκδήλωση του «Baby Blues». Σχεδόν ήταν σαν έναυσμα αυτή η συναυλία για να φτιαχτεί ο Σύλλογος το 2010, να προχωρήσουμε και να αναπτύξουμε μια σειρά από δράσεις που είναι εκπαιδευτικές, συνεργασίες με ιδρύματα και άλλες ποικίλες δράσεις σε συνδυασμό πάντα με πολιτιστικές, μουσικές εκδηλώσεις ή εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με τη ζωγραφική για παράδειγμα. Ο παιδοψυχίατρος Μανώλης Φαϊτάκης και ο ψυχίατρος- εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης θα κάνουν μαζί το Μάιο μια διάλεξη με τίτλο Τέχνη και Τραύμα.

Σ.Γ. Οργανώνετε κάποια εργαστήρια σε σχέση με αυτό ή θα κάνετε κάποια συνεργασία με κάποιο ζωγράφο;

Γ.Α. Ο Π. Βασιλειάδης έχει μια ομάδα ψυχικά πασχόντων οι οποίοι είναι ζωγράφοι, με τους οποίους δουλεύει πολλά χρόνια, τους οποίους έχει εκθέσει και στο Σύλλογο, έχει παρουσιάσει τη δουλειά τους στα πλαίσια μιας έκθεσης.

Ανείπωτες εμπειρίες
Ανείπωτες εμπειρίες

Φ.Φ. Έχω δει τα έργα, γιατί κατά περιόδους βρέθηκα στα γραφεία του Συλλόγου και έχω μια εικόνα για αυτή τη δουλειά.

Γ.Α. Αυτή ήταν μια μόνιμη έκθεση, για περίπου ένα χρόνο μαζί με τα σεμινάρια που οργανώνει ο Π. Βασιλειάδης στα γραφεία μας σε σχέση με αυτό το θέμα. Όπως και αυτή η έκθεση ζωγραφικής στην Αίθουσα Τέχνης Ρώ, συνδυάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Αίγλης Μπρούσκου «Λόγω της Κρίσεως σας Χαρίζω το Παιδί μου» το οποίο έστειλε σε διάφορους ζωγράφους και με αφορμή αυτό φτιάξανε κάποια έργα που τώρα εκτίθενται. Για τη συνέχεια υπάρχει η σκέψη να γίνει και κατάλογος της έκθεσης. Ο Φλώρος τα ξέρει καλύτερα γιατί συμμετείχε πιο πολύ στο Σύλλογο, είναι και μέλος του Συλλόγου.

Σ.Γ. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι κυρίως για την ψυχική υγεία των βρεφών ή των παιδιών;

Γ.Α. Είναι πιο διευρυμένο, αφορά την ψυχική υγεία των παιδιών. Το θέμα των βρεφών είναι κεντρικό και μια βασική εκπαιδευτική δράση που κάνουμε εδώ και οχτώ χρόνια, ένα ετήσιο σεμινάριο ονομάζεται «Από τη Βρεφική Ηλικία στην Εφηβεία». Είναι και ο τίτλος του βιβλίου που έχουμε εκδώσει.

Φ.Φ. Άρα αυτή η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια των πολιτιστικών, πολιτισμικών εκδηλώσεων του Συλλόγου.

Γ.Α. Και συνδέεται με τη λογική που έχουμε, φτιάχνεται στη βάση μιας δουλειάς που προϋπάρχει, που ανοίγεται σε μια σειρά από πράγματα και δράσεις αυτές καθεαυτές και στο άνοιγμα των σχέσεων με τον πολιτισμό. Έχουμε κάνει μια σειρά από πράγματα από το 2010, έχουμε προχωρήσει και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναπιάσουμε το νήμα της προηγούμενης συναυλίας για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δουλειά που κάνουμε.
Αυτή η εκδήλωση πέρα από την παρουσίαση και το στόχο να αναδειχθεί η προσπάθεια που γίνεται μέσα από το Σύλλογο, έχει και έναν πιο συγκεκριμένο σκοπό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ και 3 χρόνια, να δημιουργήσουμε ένα κέντρο υποδοχής για βρέφη, παιδιά, εφήβους που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, το οποίο να μπορεί να προσφέρει διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες δωρεάν.

Ανείπωτες εμπειρίες
Ανείπωτες εμπειρίες

Σ.Γ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Γ.Α. Είναι σημαντικό και το έχουμε προσπαθήσει μέσα από διάφορες προτάσεις για χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε δεχτεί μια χρηματοδότηση για να στηρίξουμε την προώθηση αυτού του κέντρου από το «αλληλεγγύη- SolidarityNow» και να συνεχίσουμε τη προσπάθειά μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση που έχει ως πρακτικό στόχο να ενισχυθεί ο Σύλλογος μας και ως γενικότερο στόχο να κάνουμε κάτι καλλιτεχνικό που να μας ταιριάζει ως αισθητική και καλλιτεχνική άποψη.

Σ.Γ. Οπότε εμείς αυτό που θα κάνουμε το βράδυ δεν έχει σαν θέμα και δεν αφορά μόνο την ψυχική υγεία των βρεφών, είναι ένα πιο γενικό πλαίσιο.

Φ.Φ. Είναι μια πολιτιστική εκδήλωση του Συλλόγου.

Γ.Α. Και ο τίτλος «Ανείπωτες εμπειρίες» έχει να κάνει με όλη αυτή τη δυσκολία που προκύπτει σε ψυχικό επίπεδο, αλλά είναι ενδιαφέρον γιατί είναι και το καλλιτεχνικό μέρος συγχρόνως. Ανείπωτες εμπειρίες είναι πάντα αυτό που μπορεί να το πει η τέχνη.

Φ.Φ. Να το εκφράσει η τέχνη.

Σ.Γ. Εγώ σκεφτόμουν και τον άναρθρο λόγο επίσης.

Γ.Α. Μπορεί να πάει κανείς με ελεύθερο συνειρμό σε πολλές σκέψεις.

>
Ανείπωτες εμπειρίες
Ανείπωτες εμπειρίες

Φ.Φ. Η τέχνη υπάρχει για αυτό το λόγο, γιατί φτάνει κανείς σε ένα σημείο που δεν μπορεί να εκφραστεί με διαφορετικό τρόπο παρά μόνο με την τέχνη. Δεν σημαίνει ότι καλύπτει τα πάντα, είναι όμως ένα αναγκαίο τμήμα της κοινωνικής μας ζωής, όπως είναι αναγκαίο να τρέφεται κανείς.

Γ.Α Και το στήσιμο της σημερινής εκδήλωσης θα εκφράσει σε επίπεδο τέχνης κάτι τελείως διαφορετικό. Το ζήτημα είναι ότι αυτό που θα κάνετε ή κάνετε εσείς και αυτό που θα κάνουμε εμείς σαν δουλειά είναι στην ίδια κατεύθυνση.

Σ.Γ Σκέφτομαι πάνω σε αυτό, ότι από την πλευρά μου έχω πει νανουρίσματα, πράγματα που είναι παρηγορητικά και φτιάχνω κάτι σαν ιστορίες που δεν είναι όμως ακριβώς ιστορίες, που αφορούν το παιδί, τη μαγική γλώσσα, το παραμύθι, χωρίς όμως να είναι αφήγηση παραμυθιού.

Φ.Φ. Είναι το μη λεκτικό στοιχείο.

Σ.Γ. Εγώ χρησιμοποιώ λέξεις και μπορούμε να έχουμε δυο μέρη σε αυτό που θα παρουσιάσουμε ή να μπαινοβγαίνω φωνητικά στο αυτοσχεδιαστικό. Είναι σαν σύνδεση με το παιδί αυτό το παιδικό παιχνίδι, το παιχνίδι με τις λέξεις.

Φ.Φ. Αυτό όλο αναφέρεται κάπου, χωρίς να χρειαστεί να το αναλύσουμε, να το κάνουμε συγκεκριμένο. Αυτό το λεκτικό- ηχητικό αποτέλεσμα είναι μια γλώσσα, είναι μια ανείπωτη εμπειρία.

Ανείπωτες εμπειρίες
Ανείπωτες εμπειρίες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σύλλογο και το έργο του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.symepe.gr

κείμενο | άννα αδάμ
φωτογραφίες | ρούλα θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης