image_alt_text image_alt_text

Μια γειτονιά αλλάζει την πόλη

στην πρεμιέρα των εκδηλώσεων στην οδό Αλ. Σβώλου

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία των κατοίκων και καταστηματαρχών της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου είναι ικανή να αποτελέσει σταθμό στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Καινοτομίας στη γειτονιά.Αφορμή για το «Δείπνο της Άνοιξης», όπως ονόμασαν οι διοργανωτές την εορταστική αυτή εβδομάδα που θα ακολουθήσει, στάθηκε η επιθυμία μιας παρέας κατοίκων να κάνουν κάτι δημιουργικό που θα δώσει ξανά ζωή στη γειτονιά τους. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρσι και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση των κατοίκων να επαναλάβουν και φέτος τη δράση τους.


image01

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε τη Δευτέρα 25 Μαΐου και πέφτει την Πέμπτη 28 Μαΐου. Τη βδομάδα αυτή θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη ζώνη μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Εγνατία, δεκάδες εκδηλώσεις με άξονα την πολιτισμική, κοινωνική αλλά και επιχειρηματική ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου της πόλης. Με μια μεγάλη λαϊκή παρέλαση ξεκίνησε η βδομάδα, με πολύ κέφι, ενέργεια, χορό και τραγούδι. Το φετινό σύνθημα είναι «Αλεξάνδρου Σβώλου-Ένας δρόμος ανοίγει το δρόμο». Με μια εναλλακτική παρέλαση «διαμαρτυρίας», ιδιαίτερα πολύχρωμη και ζωηρή, με πρωταγωνιστές όλους εμάς και κάθε ενεργό πολίτη της πόλης και υπό τους ήχους των κρουστών της γνωστής ομάδας «Κρούση» πραγματοποιήθηκε η πορεία, με τους συμμετέχοντες να δείχνουν να το διασκεδάζουν πραγματικά.


image01

Όλοι, μικροί και μεγάλοι, πεζοί και ποδηλάτες ακολούθησαν την πορεία από την πλατεία Ναυαρίνου ως και την Αγία Σοφία, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συναυλία που δόθηκε στην Αλ. Σβώλου, στο ύψος της Αγγελάκη. Τα συγκροτήματα που συμμετείχαν ανέβασαν τη διάθεση και το κέφι των παρευρισκομένων και έκλεισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρεμιέρα των εκδηλώσεων.


image01

Είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις στην πλατεία Ναυαρίνου, όπου εμφανίστηκε η παιδική χορωδία την Νάουσας "canto a tempo" καθώς και ο τραγουδιστής Δημήτρης Ζερβουδάκης που μίλησε για την ιστορική πορεία της πλατείας και έκλεισε με μια συγκινητική αναφορά, αφιερωμένη στη μνήμη όλων των θυμάτων από ναρκωτικά στην πλατεία Ναυαρίνου.


image01

Βασική επιδίωξη των διοργανωτών είναι η δημιουργία μιας «νέας γειτονιάς» που θα ενώσει και πάλι τους κατοίκους της, σπάζοντας την απομόνωση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι «... δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα». Ανάλογα γεγονότα γίνονται ήδη στη Σιένα, στη Βαρκελώνη και αλλού. Σκοπός τους είναι η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δημότες, η σταδιακή ανάπτυξη ενός πνεύματος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού που θα χαρακτηρίσει και θα αναβαθμίσει την οδό Αλ. Σβώλου. Αρχικά, ήθελαν απλά να διαμαρτυρηθούν για τα διπλοπαρκαρίσματα, τα προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών, τη γενικότερη εγκατάλειψη της περιοχής.


image01

Όπως όμως εύστοχα σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Λάζαρος Χατζηνάκος, μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών της Σβώλου, η Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοι της έχουν καταλάβει ότι ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η γνώση είναι οι επενδύσεις του 21ου αιώνα για το κέντρο της πόλης. Ας γίνουμε, λοιπόν, όλοι αρωγοί τέτοιων πρωτοβουλιών -γιατί όχι- και στην γειτονιά μας ο καθένας, με σκοπό να «χτυπήσουμε» όχι μόνο την οικονομική κρίση, αλλά πολύ περισσότερο την ανθρωπιστική- πολιτισμική κρίση που χωρίς αμφιβολία είναι βαθύτερη. Τέτοιες κινήσεις είναι ικανές να δείξουν ότι η πόλη μας δεν πτοήθηκε από την κρίση και ότι σίγουρα υπάρχει ακόμη ελπίδα!


image01


Ας γίνουμε, λοιπόν, όλοι αρωγοί τέτοιων πρωτοβουλιών -γιατί όχι- και στην γειτονιά μας ο καθένας