R

e

j

e

c

t

e

d

e

v

e

n

t

s

image

Στην εκδήλωση για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών στο Βασιλικό Θέατρο

...από το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης

Κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή ή τη θρησκεία και λόγω του φύλου της και μόνο, μπορεί να πέσει θύμα κακοποίησης κάποια στιγμή στη ζωή της.

Η κοινωνία μας μπορεί να έχει εξελιχθεί ραγδαία, ο τρόπος ζωής μπορεί να έχει αλλάξει ριζικά, όμως το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών παραμένει ένα σιωπηρό πρόβλημα το οποίο καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, στερεί την ψυχική υγεία και αξιοπρέπεια των γυναικών και απαιτεί ενημέρωση και βοήθεια.

Στις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος , σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε μια εκδήλωση παρουσίασης, ενημέρωσης και συζήτησης του φαινομένου.

Την εκδήλωση προλόγισε η κυρία Νανά Παναγιώτου, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας των Φύλων στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ανέγνωσε ένα κείμενο παρουσίασης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Οι διοργανωτές μερίμνησαν ώστε να φέρουν το κοινό αντιμέτωπο με το πρόβλημα, παραθέτοντας αφηγήσεις- αποσπάσματα κειμένων σχετικά με το επίκαιρο φαινόμενο. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, Μομώ Βλάχου, Χάρης Παπαδόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου και Χρήστος Στυλιανού αφηγήθηκαν με άκρως ρεαλιστικό τρόπο τέσσερα αποσπάσματα τα οποία παρουσίασαν το φαινόμενο, όχι μόνο από την οπτική γωνία του θύματος, αλλά κι από αυτήν του θύτη. Για την βαθύτερη κατανόηση ενός μείζονος κοινωνικού φαινομένου, βλέπετε, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η κατανόηση όχι μόνο όσων πλήττονται από αυτό –αλλά κυρίως- όσων το προκαλούν.

Η συναισθηματική φόρτιση του κοινού εντάθηκε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια, με την προβολή της ταινίας μεσαίου μήκους του Γρηγόρη Βαρδαρινού «Noir Project», η οποία παρουσιάζει την ιστορία μιας γυναίκας που δεχόταν ψυχολογική και σωματική ενδοοικογενειακή βία και την λύτρωσή της από την καθημερινή καταπίεση την οποία βίωνε.

Μπορεί η ταινία που παρακολουθήσαμε να είχε «Happy end», όμως χιλιάδες άλλες ιστορίες μπορεί να μην τελειώσουν ποτέ. Γι΄ αυτό και στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε συζήτηση με συντονιστή ψυχολόγο από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης, με σκοπό την επίλυση αποριών, την κατανόηση και την ενημέρωση του φαινομένου..

Δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τους λόγους και την λύση του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών ενώ τονίστηκε η σημασία της παρουσίασης του προβλήματος από της γυναίκες που το βιώνουν και η διάλυση των δεσμών τους.

Όσες γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης πρέπει να το λένε, όσο δύσκολο και αν είναι. Να αναζητούν βοήθεια. Η λεκτική ή σωματική βία –πόσο μάλλον ο συνδυασμός των δύο- είναι ανεπίτρεπτη στην κοινωνία της ισότητας και του αλληλοσεβασμού στην οποία –υποτίθεται πως- ζούμε.

Ήταν μια στοχευμένη εκδήλωση, με τους φορείς που την διοργάνωσαν να ανοίγουν τις πόρτες του στο κοινό και να αποφασίσουν να μη σιωπήσουν. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και ο καθένας μας. Γιατί αφορά τον καθένα μας.

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου