_δράσεις

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.

Στο 1ο solidarity festival στο We club (+Rejected photostory)

«Η αλληλεγγύη δεν είναι απλά βοήθεια... αλληλεγγύη σημαίνει ενότητα. Αλληλεγγύη σημαίνει να κοιτάς κατάματα τις αδικίες και να αναζητάς λύσεις.»

Η αλήθεια είναι πως η αλληλεγγύη δεν προσφέρεται απλόχερα στις μέρες μας, ούτε από το κράτος, ούτε από τους περισσότερους δημόσιους και δημοτικούς φορείς, ούτε καν από το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων γύρω μας.

Κι όμως υπάρχουν, τελικά, κάποιοι άνθρωποι που κοιτάζουν τον συνάνθρωπό τους. Που ενδιαφέρονται αν έχει ένα πιάτο φαγητό να φάει κι ένα κρεβάτι να κοιμηθεί. Αυτοί οι άνθρωποι δε νοιάζονται απλά, αλλά οργανώνουν ομάδες, δραστηριοποιούνται και προσπαθούν έμπρακτα για την κοινωνική ευημερία. Και σα να μην έφτανε αυτό, ενημερώνουν τους υπολοίπους, σε μια προσπάθεια να τους εντάξουν σε ενεργές πράξεις αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης απέναντι σε όσους το έχουν ανάγκη.

Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης είναι το «οικόπολις». Ο κοινωνικός χώρος «οικόπολις», στηρίζει τις αδύναμες ομάδες χωρίς καμία χρηματοδότηση, παρά μόνο με δωρεές από όποιον ενδιαφέρεται να συνδράμει στο έργο του. Έτσι, ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με κάθε περίπτωση που προκύπτει, σε μια προσπάθειά του να εντατικοποιήσει ακόμη περισσότερο τη δράση του, βρίσκοντας εθελοντές και χρήματα.

Μια τέτοια μαζική προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έγινε το Σάββατο στο “We club”. Τo πρώτο «THESSALONIKI SOLIDARITY FESTIVAL» ήταν η ένωση πολλών σημαντικών κοινωνικών ομάδων της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο- με κεντρικό διοργανωτή το «οικόπολις», κι έναν κοινό σκοπό: τη διεκδίκηση μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας για όλα τα μέλη της.

Στον χώρο του “We club” υπήρχαν από νωρίς το απόγευμα πάγκοι ενημέρωσης και προσφοράς, αλλά και πάρα πολλές δράσεις: skate, δημιουργική αφήγηση, αναρρίχηση, εικαστικά, mobile school, ξυλοπόδαροι, aerial dance, κατασκευές με πηλό, φυσικά μαγικά, εργαστήριο origami, εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρουσίαση οργανώσεων και πολλές άλλες δράσεις για παιδιά και όχι μόνο. Στους τοίχους του “We club” υπήρχαν επίσης δύο καθηλωτικές εκθέσεις φωτογραφίας των ομάδων «G.U.A.P» και «Βαβυλώνια» υπό την επίβλεψη του Αποστόλη Κεσίδη.
Η όμορφη αυτή γιορτή αλληλεγγύης, έκλεισε δυναμικά με συναυλίες των REBETROCKS, LOSTRE COMMUNITY και ΤΗΕ ΒΑLGUNS.

Η κοινωνική προσφορά στους καιρούς που διανύουμε μπορεί να γίνει κραυγή κατά της αδικίας και της σκληρότητας του κόσμου. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, αρκεί όλοι μας να δεχτούμε να κουβαλήσουμε αυτό το όπλο και να μη διστάζουμε να τραβάμε καθημερινά τη σκανδάλη.