Αφήγηση Μετά Θάνατον

Η ομάδα Αφήγησης «Lupus in fabula»( Γιώργος Αδαμίδης, Μαρίνα Αντωνοπούλου, Ευαγγελία Θεοδωρίδου, Ελένη Καλογιαννίδου) για τρίτη συνεχή χρονιά διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης. Το φετινό Φεστιβάλ, πιο οργανωμένο και «γεμάτο» από ποτέ, λαμβάνει χώρα στο «Μπενσουσάν Χαν» και συμπεριλαμβάνει σεμινάρια, θεατρικές παραστάσεις και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα με κέντρο πάντα την αφηγηματική τέχνη.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Φιμωμένα στόματα, δυνατές κραυγές
Φιμωμένα στόματα, δυνατές κραυγές

Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή καθώς οι διοργανωτές έγιναν αφηγητές, φαντάσματα, ιστορικοί περιηγητές και παρέα με τον Γιώργο Ματζουρανίδη μας παρουσίασαν την παράσταση «Post Mortem».

«Post Mortem» στα λατινικά σημαίνει «μετά θάνατον» και η Θεσσαλονίκη σαν αφηγηματικό κέντρο φέρει μια βαριά κι αιματοβαμμένη ιστορία. Στον –γνωστό για την μεταφυσική του ενέργεια- χώρο του «Μπενσουσάν Χαν», αφηγητής και κοινό "καλούσαν τα πνεύματα". Φαντάσματα της πόλης από το παρελθόν αλλά και το μέλλον, μας μίλησαν για την προσωπική τους οπτική των γεγονότων.

Φιμωμένα στόματα, δυνατές κραυγές
Φιμωμένα στόματα, δυνατές κραυγές
Φιμωμένα στόματα, δυνατές κραυγές

5 αφηγήσεις, 5 ιστορικά γεγονότα, 5 κείμενα που φέρουν την πένα των «Lupus in fabula» και ταξιδεύουν τον θεατή στην ιστορία της πόλης. Τα γεγονότα: Η Σφαγή του Ιπποδρομίου το 390 π.Χ., το κίνημα των Ζηλωτών την δεκαετία του 1340μ.Χ., η Άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430μ.Χ., το Λαϊκόν Σανατόριον Ασβεστοχωρίου που ιδρύθηκε το 1920 για τον εγκλεισμό φυματικών και η ίδρυση του Μετρό Θεσσαλονίκης το 2067. Τα πραγματικά γεγονότα: Μια σφαγή για μια αγάπη που βγήκε στο φως, μια αριστοκράτισσα που ξέπεσε, μια προφητεία που κανείς δεν άκουσε, ένας σαιξπηρικός έρωτας και ένας άτυχος εργάτης.

Όλοι πήραν σάρκα οστά και όλοι ζήσαμε την ιστορία στον παλμό της. Τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων που πατούσαν το ίδιο χώμα με εμάς, την ανάγκη τους να βγουν στην επιφάνεια.

Φιμωμένα στόματα, δυνατές κραυγές
Φιμωμένα στόματα, δυνατές κραυγές

Η έναρξη του «3ου Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης» δεν θα μπορούσε να είναι δυναμικότερη. Έπειτα από μια βραδιά γεμάτη ιστορίες και συναισθήματα, απολαύσαμε τους τζαζίστες «Toot sweet» και χορέψαμε μαζί με τα πνεύματα στο πάρτι έναρξης του Φεστιβάλ.

Αναμένουμε και προσμένουμε τις υπόλοιπες δράσεις και των επόμενων φεστιβάλ με όλες τις ιστορίες που περιμένουν να αποκαλυφτούν!