image_alt_text image_alt_text image_alt_text image_alt_text

Με-νού γεμάτο φρούτα και λαχανικά…

Η νόστιμη Θεσσαλονίκη του εθελοντισμού

Σ' αυτόν τον κόσμο που ζούμε__που μάλλον πάνε τα πάντα στραβά, υπάρχουν ευτυχώς κάποιες αναλαμπές ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που συνοψίζονται μέσα σε μια λέξη: εθελοντισμός. Και στην Θεσσαλονίκη, το ευτύχημα του εθελοντισμού συχνά γνωρίζει μεγάλες δόξες. Έτσι έγινε και την περασμένη Κυριακή στον Λευκό Πύργο.

H περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Nεολαίας 2014, η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, η Χ.Α.Ν.Θ., το Βρετανικό Συμβούλιο, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Slow Food Thrace και το EU FUSIONS, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης οργάνωσαν και υλοποίησαν ένα δωρεάν λαχταριστό γεύμα για 5000 άτομα φτιαγμένο με φρέσκα φρούτα και λαχανικά άριστης ποιότητας που θα πετάγονταν.


image01

Το Με-Νού για 5000 είναι μέρος της διεθνούς εκστρατείας “Feeding the 5000” και είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που έχουν οργανωθεί σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Νέα Υόρκη, το Όκλαντ, το Ναϊρόμπι και η Βαρσοβία. Ξέρατε αλήθεια πως το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής φρούτων και λαχανικών πετιέται και πως το 20% αυτών απορρίπτονται πριν καν βγουν στην αγορά επειδή είναι κοκοσχηματισμένα ή χτυπημένα; Όχι;

Ε, ούτε εγώ το ήξερα!


image01

Οι εθελοντές πήγαν λοιπόν μία μέρα πριν την εκδήλωση (το Σάββατο δηλαδή) και συγκέντρωσαν στο θέατρο Κήπου 750 κιλά περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά, τα καθάρισαν και τα ετοίμασαν για την Κυριακή. Έπειτα ξεκίνησε το πάρτυ. Από νωρίς το πρωί, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης, άρχισε να προετοιμάζει ένα πεντανόστιμο μπριάμ, ενώ παράλληλα εθελοντές σε ένα Disco Soup street party με DJs έφτιαχναν υπέροχες σαλάτες και φρουτοσαλάτες για τον κόσμο που συνεχώς συνέρεε στον χώρο της εκδήλωσης.

Στον χώρο γύρω από τον Λευκό Πύργο στήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους που ενημέρωναν για θέματα διατροφής και παρείχαν συμβουλές προκειμένου να γίνουν οι καταναλωτές περισσότερο ευαισθητοποιημένοι πάνω σε θέματα σπατάλης και υπερκατανάλωσης φαγητού. Καταξιωμένοι σεφ (Ευτύχης Μπλέτσας, Νταϊάνα Κόχυλα, Λευτέρης Λαζάρου) μοιράστηκαν μαζί μας μερικές από τις συνταγές και τα μυστικά της κουζίνας τους, ενώ παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για να απευθύνει τον χαιρετισμό του. Ακόμη, η φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσε το παρόν στο γεύμα για να κάνει περισσότερο ευχάριστο το κλίμα με τις μουσικές της.


image01

Προς το τέλος, η εκπρόσωπος της Feedback, ενημέρωσε τον κόσμο πως ο στόχος της εκδήλωσης όχι απλά επιτεύχθηκε, αλλά ξεπεράστηκε καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν, μαζί με τις σαλάτες και τις φρουτοσαλάτες μοιράστηκαν πάνω από 6000 γεύματα! Το πάρτυ συνεχίστηκε με χαμόγελα, μουσική και αγκαλιές μέχρι το τελευταίο αγγουράκι!

Η εμπειρία ήταν μοναδική, η κούραση μεγάλη και το αποτέλεσμα υπέροχο. Όποιος ήταν εκεί καταλαβαίνει τι εννοώ, όποιος δεν ήταν ίσως του δοθεί η ευκαιρία να είναι στο επόμενο Με-νού που πιθανόν να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη. Μέχρι τότε ας ελπίσουμε πως θα έχουμε βάλει λίγο νου στην ζωή μας ως καταναλωτές και πως θα αρχίσουμε να αγοράζουμε λαχανικά με «προσωπικότητα» και όχι απλά ίδια με όλα τ' άλλα!Η εμπειρία ήταν μοναδική, η κούραση μεγάλη και το αποτέλεσμα υπέροχο