Let them Stay Let them Stay

Χωράει η καρδιά σου λίγη αγάπη και για μένα;

Στην δεύτερη γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων «Let them st(r)ay»

Υπάρχουν κάποιοι που τους δίνουν όλη την αγάπη τους, κάποιοι που τα λυπούνται και κάποιοι άλλοι που δε θέλουν ούτε να τα βλέπουν.Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως τα αδέσποτα αποτελούν μια δυστυχή πραγματικότητα. Μικρές μουσουδίτσες γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν στον δρόμο, χωρίς αγάπη και φροντίδα. Τα αδέσποτα είναι ζώα προορισμένα να ζουν με τους ανθρώπους και αυτό πρέπει να γίνει αρχικά σαφές. Το αστικό περιβάλλον δε φτιάχνεται γι' αυτά. Οι πόλεις είναι φτιαγμένες για τους ανθρώπους.


image01

Όσοι λοιπόν ανοίγουν τα σπίτια τους ως μια πόρτα σωτηρίας προς τα αδέσποτα επιτελούν κοινωνικό έργο. Μιας και το κράτος αδυνατεί να μεριμνήσει για απλά θέματα –πόσο μάλλον για τα αδέσποτα- το ρόλο της μέριμνας καλούνται να αναλάβουν αυτόνομοι οργανισμοί αλλά και μεμονωμένα μέλη της κοινωνίας.


image01

Για να γίνουν μαζικότερες δράσεις και υιοθεσίες όμως, πρέπει να υπάρξει και κατάλληλη ενημέρωση και δραστηριοποίηση. Έτσι, λοιπόν, ένα κυριακάτικο πρωινό, ο republic,100,3 συγκέντρωσε όλες τις φιλοζωικές ομάδες της Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε τη δεύτερη μεγάλη γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων με το σύνθημα «Let them st(r)ay». Μαζεύτηκαν εκεί όλοι οι επίτιμοι χνουδωτοί και αξιαγάπητοι καλεσμένοι, περιμένοντας με ανυπομονησία να γνωρίσουν τους νέους μπαμπάδες και μαμάδες τους. Οι δε υποψήφιοι γονείς δυσκολεύτηκαν απίστευτα, καθώς δεν ήξεραν ποια μουσουδίτσα να πρωτο-υιοθετήσουν. Ήταν πραγματικά όλες τους αξιολάτρευτες και μοναδικές!


image01

Δεν ήταν μόνο αυτοί στο «πάρκο του ήχου» -όπου πραγματοποιήθηκε η υπέροχη αυτή γιορτή-, αλλά, υπήρχαν ακόμη: Μουσικά Dj sets του σταθμού, συναυλία με τους Spacesheep, επιδείξεις και tips εκπαίδευσης σκύλων, ενημερωτικές ομιλίες, ανοιχτές συζητήσεις με τους διοργανωτές αλλά και τους συμμετέχοντες, δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά, ακόμη και Face painting από την Make up artist Kristy Pournara! Το πραγματικά αξιόλογο είναι πως όλη αυτή η προσπάθεια έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά στήριξε την γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων και έκανε δώρο τρεις στειρώσεις για όσους υιοθέτησαν ζωάκι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερες ευχαριστίες δίνει ο σταθμός republic 100,3 στους: Natural & Delicious της Farmina Hellas για τη συμμετοχή της στη δράση αυτή. Ηappy Pet. Happy You. Το Τμήμα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας & Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης Όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις που συμμετείχαν: Καταφύγιο, Άργος, Αγάπη, Φροντίζω, Νοιάζομαι, Αδέσποτος πλανήτης.
Τον εκπαιδευτή Σωτήρη Κουντουρά για τη συμμετοχή του.
Τη γραφίστρια Νότα Μάρα που επιμελήθηκε το σχέδιο των T-Shirt.


image01

Πιστεύω πως όποιος συμμετείχε σ’ αυτήν την γιορτή απόλαυσε πραγματικά τα δρώμενα και τη μοναδική παρέα των τετράποδων φίλων που παρευρίσκονταν. Όποιος δε υιοθέτησε, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να το μετανιώσει και πως θα πρέπει να αισθάνεται πολύ περήφανος για τον εαυτό του.

Την επόμενη φορά που θα δεις ένα αδέσποτο στον δρόμο, μην σταθείς απλά να το κοιτάξεις ή να το χαϊδέψεις χαρίζοντάς του ψίχουλα αγάπης. Σκέψου το ενδεχόμενο να το κάνεις έστω και προσωρινό επισκέπτη. Το πιθανότερο είναι πως δε θα θελήσεις ποτέ να το αφήσεις πίσω στον δρόμο. Άλλωστε, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι οι καλύτεροι φίλοι που θα έχουμε ποτέ!

Συντελεστές άρθρου
κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | ρούλα θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας


image01


Άλλωστε, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι οι καλύτεροι φίλοι που θα έχουμε ποτέ!